Reklama

Reklama

Apokalypsa: 1. světová válka

(seriál)
  • Francie Apocalypse - La 1ère Guerre Mondiale (více)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Pětidílný dokumentární seriál vám ukáže první světovou válku tak, jak jste ji doposud neměli možnost spatřit. Poprvé uvidíte doposud nezveřejněné a pro toto období velice vzácné barevné záběry a restaurované záznamy. Ocitnete se na bojištích, ale poznáte i každodenní život civilistů za bojovou linií. Je možné opomenout oběti, které přinesla celá jedna generace? Jak došlo k tak brutálnímu a dalekosáhlému konfliktu? Jak muži a ženy po čtyři roky snášely tato zvěrstva? Tvůrci dokumentárního seriálu použili více než 500 hodin archivních záběrů, většinu z nich doposud nezveřejněné a nyní navíc kompletně kolorované. Apokalypsa: 1. světová válka celosvětově přistupuje k řešení těchto zásadních otázek, ale taktéž vypráví příběh s citlivým a intimním přístupem. Příběh vás zavede do centra bojů, od zákopů v severní Francii až po méně známé fronty v Rusku, Srbsku, Turecku či Palestině. Stranou nezůstanou ani každodenní životy civilistů za bojovou linií. Vyprávění oživuje vzpomínky těchto mužů a žen. Pomáhá lépe pochopit a vcítit se do minulosti, kdy se svět řítil do apokalypsy. (National Geographic)

(více)

Recenze (60)

route60 

všechny recenze uživatele

Odjížděli do války a zpívali si, hloupost a propaganda ze všech stran, smrt, utrpení, hlad, nenávist to vše se hnalo Evropou, výborný pětidílný dokument tvůrců Isabelle. Clarke, Daniel Costelle který už natočili stejně skvělí dokument Apokalipsa: 2. světová válka oba by se měli vysílat povinně ve školách jako poučení ze zvěrstvech války. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Tu sa nedá inak hodnotiť ako bravúrne, veľkolepé a tak realistické. Neviem, odkiaľ tvorcovia brali všetky tie zábery, ale uviesť ich do farebného zobrazenia a zostrihať to tak skvelo, to musí vyžadovať veľký cit. Ide jednoznačne o najlepší dokument z obdobia prvej svetovej vojny, aký bol kedy natočený a naozaj by to mohlo slúžiť ako učebnicový príklad dejepisu do škôl. Pre milovníkov histórie je toto povinnosť. 95 % ()

Reklama

noriaki 

všechny recenze uživatele

Budu se opakovat. Stejně jako je jeho starší bratříček nejlepší dokument o Druhé světové válce, je tohle s přehledem nejlepší dokument o Velké válce. Formálně je dokonalý, občas až hyperrealistický a pohlcující. Obsahem bohužel trochu pokulhává. Je mírně zkratkovitý, částečně nepřehledný a zaměřuje se na zbytečné detaily ze zázemí. Přesto přináší natolik raritní záběry, že nechává konkurenci daleko za sebou. Nabízí jednu z mála možností vidět dávno ztracený věk kolonialismu a vrchol moci Evropy. Po téhle válce přijde ostrý předěl a svět už bude vypadat úplně jinak. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Forma je z hlediska možnosti rekonstrukce záběrů a z hlediska dostupnosti materiálů ta nejlepší možná. Přesto ji ještě dalece překonává obsah. Sebe drsnější vymyšlený příběh se nikdy nevyrovná těm reálným zvěrstvům, která jsme si vytvořili sami. Přesto, že jsem o válce docela dost vědět a čekal jsem silný dokument, Apokalypsa mě dokázala v mnohém překvapit. Utrpení, zranění, smrt, … to vše se dá čekat. Nesmyslné sebevražedné útoky, kdy denně umíraly desítky tisíc vojáků, jen aby vybojovali pár metrů území, nelidské podmínky v zákopech – hlad, zima, krysy, měsíce ve stejných hadrech, nasazení bojových plynů, … to mě dorazilo. Je na zamyšlenou, že i když všem musí být jasné, že válku odnesou všichni bez rozdílu, vrhli se do ní všechny strany téměř s nadšením. To je ovšem brzy přešlo, tedy alespoň řadové vojáky po pár měsících v zákopech. Bohužel pár vládnoucích maniaků, kteří byli paradoxně navíc prakticky jedna rodina, válku protáhlo na několik let a vystavilo světu účet na více než deset milionu padlých vojáků a téměř tolik civilistů. Dokument se nesnaží být učebnicí dějepisu, proto není vyčerpávající. Skvěle ukazuje souvislosti, rodinné vazby vládců, dopisy a vzkazy vojáků, nálady ve společnosti, apod. Tohle by mělo být součástí školních osnov na základní škole. Místy je to sice brutální, ale takhle to bylo a minimálně jako varování, čeho jsou lidé schopni, by tohle občas měl vidět každý. Protože jak se ukázalo o dvacet let později, poučit jsme se nedokázali. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Je skutočne obdivuhodne, že aj s prvej svetovej je toľko skvelých záberov. Rovnako ako v dokumente o druhej svetovej s cyklu Apokalypsa, aj tento prináša perfektné zhrnutie v piatich dieloch. Navyše ponuka na tu dobu skutočne fantastické (a tomto dokumente aj pekne kolorované a zreštaurované) zábery a ukáže prvú svetovú tak, ako ste ju doteraz určite nevideli. 95% - 5* ()

Galerie (59)

Reklama

Reklama