Reklama

Reklama

Snowden

Trailer 8
Francie / Německo / USA, 2016, 134 min

Jeho jméno zná každý. Edward Snowden za sebou nechal pokojný rodinný život a vzornou kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Je muž, který odhalil šokující praktiky amerických výzvědných služeb, hrdinný whistleblower, nebo zrádce, který zaslouží nejtvrdší trest? Klasik americké angažované kinematografie Oliver Stone zkoumá profesní i rodinné zázemí člověka, který ukázal světu, že jsme stále sledováni. A že válka proti teroru posloužila jako záminka k bezprecedentnímu vpádu moci do soukromí. Jde tu vážně ještě o zachování demokracie? Snowdenova odpověď je mrazivě jasná. (Film Europe)

(více)

Videa (11)

Trailer 8

Recenze (326)

Sawy 

všechny recenze uživatele

Snowden nebudí velkou kontroverzi, což je u Stonea možná překvapivé, ale filmu je to jen ku prospěchu. Žádná tvrdá kritika americké politiky, žádná honba za senzačními odhaleními (kde taky, když o Snowdenovi v digitální éře můžeme vědět první poslední?), jen deziluze a nevyhnutelnost volby, zda hrát za systém, který nás zklamal, nebo spálit mosty i se svou budoucností. Film se drží klasických životopisných schémat, která oživuje dynamickým vizuálním stylem a nechronologickým vyprávěním, zároveň překvapuje odvážnými příběhovými kroky, když vyprávění rámcuje natáčením nedávného oscarového dokumentu Citizenfour. Když Snowdena srovnám s WikiLeaks, kde se propíral Julian Assange, Stoneův uměřenější a moudře vystavěný portrét jasně vítězí. 85 % P.S.: Gordona-Levitta okradli o oscarovou nominaci. Beze srandy. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Svoji autobiografii jsem rozhodně nečekal takhle brzy. Na rozdíl od dokumentu mi tento film objasnil okolnosti přijetí Edwarda Snowdena na takhle významnou pozici. Jeho charakterová nevhodnost byla přehlédnuta z důvodu nedostatku lidí. Dost jsme se se spolusledovatelkou bavili při dialozích Edwarda a jeho přítelkyně, neboť to připomínalo, že se na sebe koukáme do zrcadla, a to snad v plném rozsahu. Cokoli zaznělo nám bylo důvěrně známé. Jináč jsem dost rád, že na režisérskou židličku usedl právě Oliver Stone. Nedovedu si na jeho místě představit vhodnějšího kandidáta. USA má opravdu dokonale zmapované. Snímek mě samozřejmě pramálo překvapil. Jediné, u čeho jsem se pozastavil, bylo to, že paranoik Edward Snowden používal operační systém Windows 7. Vlastně Windows 7 používal v tomto snímku téměř každý. Ve vzduchu cítím nějaký sponzorský dar od Microsoftu. Je dobře, že na toto téma vznikl i film. Věřím, že tato událost spousty lidí minula. Edward Snowden má za svůj čin můj nekonečný obdiv a maximální podporu. Jeho čin vyžadoval enormní odvahu. Shromažďování všech možných druhů dat je známá věc. Zpravidla je o tom "oběť" dokonce informována. Dá se tomu do jisté míry pohodlně zamezit. Prostředků existuje dnes přehršel. Problém bych dnes viděl spíše v hlavách lidí, kteří si absolutně přestali vážit svého soukromí. Vše nyní směřuje ke světu, který popsal George Orwell ve své geniální knize, která se těší i obstojnému filmovému zpracování. Data o vás jsou shromažďována každým dnem. Dokud budete ve svém životě nikým, tak tato data nebudou nikoho zajímat. Ovšem v momentě, kdy se stanete například významným politikem a na vašem názoru či rozhodnutí bude velmi záležet, budete překvapení, kolik informací o vás stát má a bez mrknutí oka mu podepíšete cokoli. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Pořád stejně kritický, lehce hryzavý a zajimavý Stone. Trochu mám obavu, že už nic dalšího než pitvačky v kousavých problémech USA apod. tenhle patriot točit nebude a to je trochu škoda (boží a "jinak" pojatý Alexander). Na druhou stranu je Snowden zajímavé téma, slušně zpracované a pro obyčejného diváka neznalého věci dobře uchopitelné. Tedy i úplný negramot pochopí co se ve filmu děje a co má s čím souvislost. Pro skalní politology a rádoby vědátory to však asi nebude to pravé ořechové, Není to čistý dokumentaristický styl, tvůrci chtěli, aby se na to dobře chodilo i do kina a účel splněn. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

“Väčšina Američanov nechce slobodu, chce bezpečie”. Prekvapivo živý a zábavný Stone s dobrým scenárom. Gordon-Levitt ako charakterný IT supertalent uveriteľný a sympatický, ostatné obsadenie príjemné (Woodley ako jeho priateľka, Ifans ako šéf CIA a k tomu novinári Quinto a Wilkinson). Podanie kontroverznej témy s napätím a súčasne odľahčene (postava Nicolasa Cagea) je režijne vyvážené. Patetické pošteklenie v závere znesiteľné, film vie čo chce povedať a robí to srdcom, čo je hlavné. [Cannes] ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Prvá tretina snímku nič moc - len veľa mne nič nehovoriacich technických záležitostí, úvod do Snowdenovho životopisu a suchopárne predstavenie amerického špionážneho systému. Uznávam ale, na informácie je snímok bohatý dosť, pritom niečo z toho sú veci, ktoré by mal každý z nás poznať. Minimálne preto, aby sme nemali príliš ružové okuliare ohľadom svetovej politiky. Avšak našťastie už od momentu, kedy sa do príbehu zaplietla Shailene Woodley, to dostalo tie správne grády a snímok sa posunul trochu viac do osobnej roviny, čo bol po dramatickej stránke výborný ťah. Konečne tak divák pomaly a inteligentným spôsobom začal dostávať aj odpovede na tie otázky, ktoré ho v spojitosti so Snowdenom zaujímajú asi najviac - prečo to spravil? Ako sa dokázal vzdať toho všetkého?... Málokto si to možno všimol, ale Snowdenova charakterová premena v myslení a jeho chovaní tu prešla kus cesty a bolo zaujímavé ju sledovať. Nadpriemer. 75/100 ()

Galerie (76)

Zajímavosti (14)

  • Špinavé praktiky NSA a CIA sú odkazom na Veľkého brata z antiutopického románu "1984" Georgea Orwella. V románe vystupuje antagonista O'Brien, vo filme šéf CIA O'Brian (Rhys Ifans), čo má byť priamy odkaz k postave, ktorá podobne ako v románe vtiahne hlavného hrdinu do vnútra systému, zasvätí ho, no potom sa z nej stane úhlavný prenasledovateľ. (Biopler)
  • Celosvětová premiéra proběhla 21. července 2017 v San Diegu. (ČSFD)

Reklama

Reklama