Reklama

Reklama

Snowden

Trailer 4
Francie / Německo / USA, 2016, 134 min

Jeho jméno zná každý. Edward Snowden za sebou nechal pokojný rodinný život a vzornou kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Je muž, který odhalil šokující praktiky amerických výzvědných služeb, hrdinný whistleblower, nebo zrádce, který zaslouží nejtvrdší trest? Klasik americké angažované kinematografie Oliver Stone zkoumá profesní i rodinné zázemí člověka, který ukázal světu, že jsme stále sledováni. A že válka proti teroru posloužila jako záminka k bezprecedentnímu vpádu moci do soukromí. Jde tu vážně ještě o zachování demokracie? Snowdenova odpověď je mrazivě jasná. (Film Europe)

(více)

Videa (11)

Trailer 4

Recenze (326)

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Stone sice točí filmy dlouhé, levičácké a občas ne úplně srozumitelné, ještě nikdy ale nenatočil film vyloženě špatný. Snowden je pak přesně tím klasickým Stonem od začátku až do konce, jediný mínus bych v podstatě zmínil pouze otravnou snahu děsit diváky velkým zlým bubákem v podobě NSA. Já chápu, že to ve filmu o Snowdenovi moc jinak nejde, ta urputná snaha ale sráží nohy jinak docela OK dramatu, kterému zoufale chyběl lepší pohled z opačné strany a taky silnější vyústění. Je to takový jednou a dost. 6/10 ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Tematicky velmi zručně natočené svinstvo. Oliver Stone je velmi schopný režisér, který je ideologicky úplně blbej. Pokud někdo vytváří antiamerické propagandistické konspirace, kamarádí se s Vladimirem Putinem, obdivuje komunistické diktátory a jezdí po celém světě vykládat, jak moc se dnešní Amerika blíží Sovětskému svazu, je slovo blbej ještě slabý slovo. Docela bych mu pár let na naší, tedy té špatné straně železné opony přál. S takovými kecy by velmi rychle zahučel pod led jako Dean Reed. A to je případ i tohoto filmu: na rovinu, Edward Snowden není nic jinýho než nechutnej práskač a vlastizrádce. Stone Snowdena tlačí na piedestal jednoznačně kladného héroa, trochu nekňuby (kdo jiný by si při seskoku z postele dokázal zlámat obě nohy?), ale taky počítačového génia, jenž při práci pro NSA postupně prozře - tlačen svědomím i vlivem své přítelkyně, levičácké liberálky, která je proti válce v Iráku a neustále trousí hlášky, jak Amerika má na rukou krev. Režisér si tentokrát ale ani technicky nepočíná nijak zručně. Snowden je nudný a nezajímavý, stopáž je neskutečně přepálená, systém neustálých retrospektiv moc nefunguje... Takže když na závěr přišel ten nechutnej patetickej výstup samotného Edwarda Snowdena, který z moskevského exilu promlouvá proti "mocným tohoto světa" a vyjadřuje naději v lepší zítřky, aby se dočkal stand-up ovací, už jsem znechucením blil. Stone si splnil normu, naplival na USA, kde chudák tak úpí, a vydělal miliony. No, já mám pro něj i Snowdena jedinej vzkaz: Táhněte do hajzlu. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone sa chytil príbehu, ktorý otriasol svetom, pričom po množstve zbabraných pokusov (ako napr. v prípade absolútne dojebaného snímku o páde dvojičiek), tento aspoň balancuje na hrane s priemerom. Prvá polovica je až na pár zábleskov v podobe prezentovania informácií neskutočne nudne podaná, pričom oproti dokumentu "CitizenFour", tento film celkovo vnímam len ako akého si "bubáka" bez efektu. Napriek tomu, že omnoho zaujímavejšia druhá polka, ktorá ponúkla zaujímavé, inteligentné riešenie ako vybabrať so svojím "nebezpečným" zamestnávateľom, na lepšie ako priemerné hodnotenie to skrátka nebude. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Nová doba nese nové a zákeřnější problémy. Sledování, hromadění dat a další kyber zločiny v rukou státního aparátu i extrémních skupin jsou špatně a díky Snowdenovi, alespoň částečně došlo k medializaci tohoto problému. Ten kluk musel mít velkou kuráž tohle udělat a Levitt v jeho podání je grandiózní. Velmi rád doporučuju. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Skvěle střižený životopisný film o člověku, který kvůli odhalení monitorovacích praktik tajných služeb obětoval svůj profesní, potažmo i soukromý život. Kauza Snowden je dozajista kontroverzní událostí, která před pár lety hýbala všemi celosvětovými médii. Já osobně jsem na tuto událost nahlížel zpoza okraje, takže po zhlédnutí tohoto snímku mě překvapilo, jaký to mělo celkový dosah a kolik vlivných lidí v tomto všem bylo zainteresováno. Film jako takový skvěle odsýpá, Joseph Gordon-Levitt předvádí výborný herecký výkon, v čemž mu sekundují i ostatní herci ve vedlejších rolích. Rovněž musím ocenit i zajímavě zvolený soundtrack, který snímku dodává punc tajemna. Jedinou chybičkou je tedy přemrštěná stopáž, jelikož v několika místech byl film až moc zbytečně "ukecaný" a natažený. Až na tento detail jsem se snímkem Snowden velmi spokojen. Jako provokativní nastavené zrcadlo USA a tajným službám totiž funguje dokonale. „Terrorism is just an excuse.“¨ ()

Galerie (76)

Zajímavosti (14)

Reklama

Reklama