Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když otec zemře a matka náhle začne praktikovat židovské ortodoxní zvyky, vydává se Newyorčanka Hannah (Maria Schrader) do Berlína - rodiště své matky Ruth, aby tam pátrala po její minulosti před emigrací, o které vůbec nic neví. Doufá, že najde odpověď, co je důvodem změny matčina chování. Setkává se s devadesátiletou Lenou Fischer, která jí začne vyprávět dramatický příběh. O tom, jak se v roce 1943 ujala malé osamocené Ruth, jejíž matka byla zatčena a hrozila jí deportace, a jak v Rosenstrasse, kde tehdy Gestapo věznilo židovské muže a ženy z takzvaných smíšených manželství, spolu s ostatními příbuznými demonstrovali a usilovali všemi silami o propuštění svých blízkých. (Bubble74)

(více)

Zajímavosti (5)

  • Kniha Nathana Stoltzfuse "Widerstand des Herzens. Der Aufstand der Berliner Frauen in der Rosenstraße 1943" z roku 1999 byla sice vydána až poté, co Margarethe von Trotta začala pracovat na filmu, ale přesto je pravděpodobné, že některé události a postavy filmu byly použity právě z tého knihy. (Bubble74)
  • Verš, který byl ve filmu citován, je z básně "And Death Shall Have No Dominion" od Dylana Thomase, publikované ve sbírce „Twenty-five Poems“ v roce 1936. (Bubble74)
  • Kvůli financím trvala Margarethe von Trottové realizace filmu skoro 10 let. (Bubble74)
  • Film je natočen na základě skutečné události, tzv. Protestu v Rosenstrasse, který se konal od 27. února do 6. března 1943 v Berlíně. (Bubble74)
  • Za roli Leny Fischer získala Katja Riemann v roce 2003 cenu na filmovém festivalu v Benátkách. (Bubble74)

Reklama

Reklama