Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (311)

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý film německé produkce s prvky reality show (hoďte penězchtivé lidi do cely, simulujte vězení a sledujte vývoj vztahů - mnohem zábavnější než pořady typu Big Brother). Bravurní sonda lidských charakterů podpořená přesnými hereckými výkony. Hlavní hrdina si zpočátku o problémy přímo říkal - ale monstrum, které se mu podařilo vyprovokovat z počátku nenápadného dozorce Beruse, nečekal asi nikdo. Zezačátku celkem vtipné a uvolněné, ale jen dokud se celý experiment nezvrhl v nezadržitelnou šikanu dozorců, kteří si přestali uvědomovat realitu testu a vše začali brát až příliš osobně. Líbily se mi uklidňující prostřihy/vzpomínky na překrásnou Doru. Film také výborně graduje a nejsme ani svědky žádné trapné nepravděpodobnosti, které se ve filmech nacházejí až příliš často. Tento film na mě působil reálně, přesně a v poslední části při něm až mrazilo. Děj mě strhl a já beru na vědomí další kvalitní německý snímek, kterých je jako šafránu. | Režie: *****, Scénář: *****, Herci: *****, Hudba: ***, Výprava/Efekty/Atmosféra: *** ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Námet síce prepožičaný z reálneho väzenského experimentu, ale spracovanie vcelku napínavé. Aj keď musím súhlasiť s viacerými komentármi, že tá psychológia postáv mohla byť určite oveľa viacej prepracovaná a potom by to malo ešte väčší efekt. Pôvodná úloha sa dozorcom akosi vymkla z rúk, aj keď väzni tiež tomu dosť dopomohli, keďže od začiatku celý experiment brali len ako nejakú nezáväznú zábavu. Ale to hlavné bolo vystihnuté dokonalo - dajte niekomu do rúk moc, iným zoberte akékoľvek právo odporu, a výsledok je na svete. Samozrejme takýto násilný scenár bol trošku prehnaný, ale v základných črtách dosť reálny. Takí sú proste ľudia - ako náhle má niekto nad inými kontrolu, vedome to zneužíva na zvýšenie vlastného sebavedomia. Posledná pol hodinka bola dosť drsná, a experiment akosi nevyšiel... ()

Reklama

kiddo 

všechny recenze uživatele

„Experiment“, tak jak je nastavený, má jeden obrovský problém: veškeré dějové zvraty vytuší člověk už z jeho synopse; vše, co se může stát, se stane, a po půl hodině lze celkem dobře odhadnout, i jak se to stane a kdy se to stane. Přesto o nějaké nudě nebo nekvalitách mluvit nemůžu, neb snímek i v tom očekávatelném rámci jde až na dřeň, a možná i znalost toho, co bude dál, má svůj účel, neb ustrašené očekávání „kdy už to přijde“ dělá své. ()

Morzael 

všechny recenze uživatele

Dneska nam to pustili ve skole, probirame psychologii takze tohle do toho krasne zapadlo. Opravdu doporucuju a hlavne psycholgum, tem se to bude urcite libit. A mimochodem, temer vse v tomto filmu je smyslene, puvodni je pouze myslenka experimentu. Jediny co se v puvodnim experimentu delo, tak bylo ze vezni delali kliky. A jeden vezen se z toho psychicky slozil a skoncil v nemocnici, ale jinak to slo celkem hladce, tak se po shlednuti nedivte, co to bylo za zvrhlej epxeriment, jako vetsina devcat ze tridy :-D ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

Když jsem si to půjčoval tento film před lety v půjčovně na základě doporučení, tak jsem nevěděl, co od německého filmu čekat... Ze začátku se dostavili vcelku rozporuplné pocity, nicméně když se děj začínal rozjíždět, tak mi v hlavě kolovala jen jediná otázka: "Jak tohle skončí?"... Po skončení filmu jsem nemohl říci nic jiného, než že to bylo velice dobré, i když pár mušek by se našlo... ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Inspirováno skutečnou událostí. Americký psycholog a sociolog Philip Zimbardo opravdu v roce 1971 zkoušel tzv. Stanforský vězeňský experiment a sám později napsal scénář k filmovému dokumentu, který byl částečně doplněn skutečnými záběry. (Morien)
  • V skutočnom Stanfordskom experimente z roku 2001 nepretiekla podľa Zimbarda, ktorý výskum realizoval, ani kvapka krvi a násilie bolo obmedzené na vyzlečenie zo šiat či postriekanie väzňa hasičským prístrojom. K bitkám, znásilneniu či dokonca smrti nikdy nedošlo. (Arsenal83)
  • P. Zimbardo sa vo svojej knihe „The Lucifer Effect“ (2007) vyslovil značne kriticky voči filmovému spracovaniu svojho Stanfordského experimentu. Tvrdí: „Film je inšpirovaný experimentom, čo podľa scenáristov dáva tejto "fantázii" punc legitimity a skutočnej udalosti. Zámerne však v záujme senzáciechtivosti namiesto skutočného priebehu nášho experimentu zobrazuje výmysly. Nakoniec ide o vulgárne zobrazenie sexizmu a bezdôvodnej sexuality, a násilia bez vyváženej hodnoty.“ (agency)

Reklama

Reklama