Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film založený na skutečných událostech při nechvalně známém "Stanfordském vězeňském experimentu", který proběhl v roce 1971. Uměle vybudované vězení se nachází v prostorách výzkumné laboratoře - kompletně s celami, mřížemi a s neustále přítomnými kamerami. Na dva týdny je najato za slib vysoké odměny dvacet mužů ke hře na vězně a dozorce. "Vězni" jsou uzavřeni a musí se podvolit zdánlivě mírným pravidlům. "Dozorcům" je nařízeno jednoduše udržet pořádek bez použití fyzického násilí. Každý má možnost skončit v kteroukoli chvíli, čímž ale pozbyde nároku na odměnu. Na začátku nálada mezi oběma skupinami je poměrně dobrá. Ale už brzy nastanou hádky a dozorci používají stále drastičtější metody k udržení pořádku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (311)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Sice to v reálu nebyl takový masakr, ale nakonec mi to vlastně vůbec nevadilo. Zvlášť když jsme tenhle fakt při projekci neznal. Film byl nejenom špičkově natočený (ten německý původ vážně překvapí), ale především to byla brutální sonda do hlubin lidské psychiky, kde se ukrývají nepředstavitelné věci. V každém z nás. 95% ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Na to, že jsem k tomu přistupoval pomalu s odporem. Německej jazyk se mi nelíbí a hned od začátku mě tahal za uši. Film se rozjížděl dost pomalu, ale vygradoval. Poslední pulhodinku jsem seděl přikovanej a sledoval. Ano uznávám, dalo se to předvídat, ale přesto... Pro mě to bylo na plnej počet. Navíc sledovat jak se v outsiderovi rodí "nacista" první kategorie bylo něco hrozivého. Doufal jsem ještě v trochu hrozivější konec, leč i takto jsem spokojenej. Experiment se vymknul z rukou, ale já jsem rád že se mi do ruky dostal. BTW: Jsem zvědavej jak to američani předělaj ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Líbil se mi. Poměrně dobrá studie chování skupiny lidí v extrémních situacích. Děj se sice soustředí na Moritze Bleibtreua a Justuse von Dohnanyie (náckovského bachaře), ale dají se postřehnout i změny v lidech kolem nich. Konec se mi poměrně taky líbil, určitě je to menší sci-fi a větší reality show, než třeba Kostka. Zajímavý zážitek. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být mrazivé a strhující drama, kdyby se drželo skutečných událostí během Stanfordského experimentu. Bohužel nedrželo. A tak tu místo toho máme efektní, ale v mnoha ohledech nevěrohodný thriller. Měli tvůrci pocit, že by byla realita pro lidi příliš neuvěřitelná? Proto musí být konflikty vyvolány provokatérem? Proto musí být mezi dozorci zjevný psychopat? Proto jsou vědci řídící experiment bandou neschopných idiotů? Měli tvůrci pocit, že tam chybí krev, sex, akce a smrt? Proto byla psychologická rovina událostí odhozena a nahrazena akcí, sexem, krví a smrtí? Samé otázky. A místo spokojenosti rozčarování. Herecké výkony nevalné úrovně, režisér sice akci zvládá, ale tváří v tvář psychologické rovině je poněkud bezradný. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (10)

  • Závěr z experimentu, který učinil v roce 1971 pan doktor Zimbardo, zněl: "Brutální zločiny například v době války nejsou dílem žádných psychopatů ani lidských zrůd, ale obyčejných lidí, vystavených nepřekonatelnému tlaku okolností." (Blz2g)
  • V skutočnom Stanfordskom experimente z roku 2001 nepretiekla podľa Zimbarda, ktorý výskum realizoval, ani kvapka krvi a násilie bolo obmedzené na vyzlečenie zo šiat či postriekanie väzňa hasičským prístrojom. K bitkám, znásilneniu či dokonca smrti nikdy nedošlo. (Arsenal83)
  • Nátačení filmu probíhalo chronologicky podle scénáře za účelem větší realističnosti. (Morien)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno