Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co se stane na horách, zůstane na horách, a dole ať si dělaj, co chtěj. Opravdovým kořením Krkonoš jsou místní horalé, kteří zde žijí, ať už je sezóna jakákoliv. Lyžařka s jednou nohou, rolbař, jenž na Tři krále nepije, legendární lovec žen ozdobený neplodností, barman se zálibou ve věštění. A také Pavka, nejstarší žijící člen tradiční běžkařské rodiny Bulánů. Vždyť jeho otec zlomil během padesátky hůlku a stejně doběh jedenáctej, a svého syna nechal Pavka porodit na Sněžce ve vysoké nadmořské výšce, aby se rychleji okysličoval. Jenže právě syn Jura mu dělá starosti. Místo běžkování totiž nahání úplně jiné padesátky. Je závislý na svádění zralých žen, jimž vyhání mráz z duší. Na závod, který Jura asi znovu nedokončí, přijíždí se svou matkou Jan Hilský a vedle skvělého času má i jeden osobní cíl. Za jeho splněním se vydává „nahoru" - do zasněženého světa horských chat. Spustí tam lavinu událostí a vzpomínek a v neposlední řadě se naučí, jak se proflusává mlha. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (576)

blackrain 

všechny recenze uživatele

To, že jsou horalové poněkud jiná rasa lidí víme všichni. Stačí si vyrazit do hor na dovču. Může za to samozřejmě tvrdý život v drsném kraji, který měšťákovi moc neříká, protože mu není přivyklý. Vojta Kotek si pro svůj režijní celovečerní filmový debut nevybral vůbec špatné téma. To mně oslovilo. Ani obsazení nebylo špatné. Bohužel na mně některé scény byly už trošku za hranou. To je škoda. Na druhou stranu se na tenhle filmový pokus hned tak nezapomene. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Na horách, vzduch je príííma a to klííííma, na horách! Ve sněhu je jako v peřinách... '' ----- Jo, svěží vítr zavál z Krkonoš do zaprděné české komediální kotliny. Jakoby skrze ten smog nudy a trapností na chvilku zasvitlo slunce. Kotek se s výbornou předlohou celkem rozumně popral. Když jsem jej slyšel o filmu před časem mluvit, celkem mně to zaujalo už tehdá. Ačkoliv je dnes skoro třicátníkem, atmošku sedmdesátek na horských chatách a boudách vystihl celkem přesně a já úplně cítil tu ,,vůni'' Skiva. Hory jsou hory a lidičky v nich žijící jsou co kus to originál. V tomto filmu to platilo dvojnásob, ale jestli byl někdo nejdokonalejší, bylo to Ondřej Pavelka. Po nádherných filmech s ním ( Sedím na konári atd..) jsem s ním kromě šílené Ulice nic dlouho neviděl a po pravdě jsem jej u filmu odpískal. On sám se věnuje převážně divadlu a tak jsem to tak zkrátka bral. Co tady ale předvedl, to jsem zíral! :-) Znám magory cyklisty, ale srdcaře běžkaře ,,kterej se nestydí'' :-) to tu vážně ještě nebylo. Dalším úletem byl Taclík s přehazovačkou a skvěle hrál i Prachař. Mimochodem v určitých chvílích mi Pavelka dost připomínal Tommy Lee Jonese! Kotek místy neměl úplně cit pro to co je vtipné a není a tak počáteční pády ze schodů či samotný závěr v titulkách skřípal a byl spíše pro teenagerskou část publika. V ostatních částech jsem se ale výborně bavil a úsměv mi neustále hrál na tváři. Takže. Je to tak za silnější tři hvězdy, ale za ten svěží vítr a originalitu jednu přidám. 4 Horalky. * * * * ()

Reklama

TheDon 

všechny recenze uživatele

Kurva musíš běhat ! Pavelka s Cibulkovou hrají sami sebe, Tácek hraje bukviče s břichem staženým tolik, že i Prachař, kterej hraje svůj sen, má proti němu větší vanu. A to Tácek není žádnej střízlík ani se stahovacím pásem. Když bych měl hodnotit film, pominu product placement ukousnutýho jabka, Rendž Rouvru apod., a v podstatě se dostávám k tomu, že to bylo překvapivě docela dobrý. Prachař, kterej mě sere, kdykoliv ho vidím, to docela ustál. Samozřejmě to táhl Pavelka a Tácek. Bylo to i opravdu vtipný, Schmitzer umí bejt zvrhle vtipnej a vlastně mě to fakt docela bavilo. Silnej trojec. 65% P.s.: ...mám úplně rozmrdanej krmelec ! ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Taclíka jsem normálně nepoznal. Jen po hlase. Normálně jsem se musel podívat, jestli to není náhodou jeho bratr nebo jiný příbuzný. Jinak ale nevím, co k tomu napsat. Blbost to není, že by mi to trhalo bránici se taky říct nedá. Pavelkův Pavka je fakt komický, sedmdesátkové flashbacky mi přijdou zbytečně moc zkarikované (i když Voříškové to sekne a Mádl je zábavný), linie s Cibulkovou nevyužitá (ale přišlo mi zábavné, že hraje matku někoho, kdo je mladší než ona jen o deset let). Na jedno podívání fajn. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Pro někoho laciná pokleslá zábava, pro mě osobně kurevsky dobrej poctivej horalskej humor na úrovni. Zdejší podivné horské panoptikum mě (až na pár momentů) královsky bavilo a co víc, v samém závěru (tak jako v případě svérázného nekompromisního hlavního hrdiny Pavky Bulána) vykouzlilo spokojenej šmoulí úsměv ve tváři a to se počítá. Tahle režijní prvotina Vojty Kotka s nezaměnitelným rukopisem Petra Kolečka se nebere vůbec vážně (včetně dramatické poslední čtvrtiny) a byť příběh není tím, o co se může snímek opřít, překvapivě přesné herecké obsazení Pavelka-Taclík–Schmitzer a jím zdatně sekundující Tříkrálový (ne)pijan Dulava, to bohatě vynahradí. 75% P.S. zdejší hodnocení mě nepřekvapuje….. ()

Galerie (173)

Zajímavosti (15)

  • Titulní píseň „Padesátka“ přímo pro film složil Michal Hrůza. Píseň vyšla i na Hrůzově albu Sám se sebou (2017). (Zdroj: Bontonfilm)
  • Vojta Kotek natočil určité části filmu ve dvou verzích - jednu pro kino, a druhou pro televizi. (BaruM)
  • Film se z jisté části natáčel v srdci Krkonoš ve městě Špindlerův Mlýn, kde také se mohli místní občané zúčastnit natáčení. (vyfuk)

Související novinky

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

14. ročník Duhové kuličky ocenil Gangster Ku

02.06.2016

Ve dnech 30. a 31. května, obohatila program Zlín Film Festivalu 14. ročník konference o filmovém marketingu Duhová kulička. V rámci konference byla také oceněna nejlepší marketingová kampaň k filmu… (více)

Reklama

Reklama