Reklama

Reklama

Sázka na nejistotu

  • USA The Big Short (více)
Trailer 1
USA, 2015, 130 min (Alternativní 125 min)

Režie:

Adam McKay

Předloha:

Michael Lewis (kniha)

Kamera:

Barry Ackroyd

Hrají:

Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Marisa Tomei, Finn Wittrock, Max Greenfield, Melissa Leo, Rafe Spall, Hamish Linklater, Byron Mann (více)
(další profese)

Sázka na nejistotu vypráví příběh čtyř outsiderů, kteří všechny vlky z Wall Street proměnili v obětní beránky. Tihle čtyři byli jediní, kdo si spočítal, že světová ekonomika nemůže růst do nekonečna. Vsadili na jednu kartu, srazili banky na kolena a krutě se napakovali. V roce 2005 jste mohli v Americe dostat stoprocentní hypotéku na luxusní vilu s dvaceti ložnicemi a bazénem a nikdo se vás neptal, jestli ji dokážete a máte z čeho splácet. Excentrický finančník a fanoušek heavy metalu Michael Burry (Christian Bale) si uvědomil, že podobných riskantních hypoték je takové množství, že se mohou stát časovanou bombou, která dřív nebo později odpálí celou americkou ekonomiku. Vyvinul proto důmyslný finanční nástroj, který mu měl přihrát obrovský balík peněz v případě, že hypoteční bublina praskne, a investoval do něj celé jmění. Sázka na nejistotu se jemu a třem podobným vizionářům vyplatila o tři roky později, kdy milióny Američanů přišly o střechy nad hlavou a o práci a navíc ze svých daní kryly ztráty nenažraných bank. (CinemArt)

(více)

Recenze (831)

waska 

všechny recenze uživatele

Působivý pohled do finančnictví. Nicméně člověk neznalý se může cítit trochu utopený v těch přehršlí finanční informací. Ale má to švih, atmosféru, dobré herecké výkony. ()

haWranka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi hrozně těžko hodnotí. Moc se mi líbil ten zvláštní styl filmařiny, průstřihy a komentáře herců pobavily. Herci byli taky skvělí. Bohužel mám pocit, že jsem pochopila tak půlku. To je samozřejmě pouze a jedině problém mě a mého nematematického mozku, ale stejně mi to neumožní hodnotit výš. ()

mira.l odpad!

všechny recenze uživatele

To je pro normálního člověka bez ekonomického vzdělání, nejlépe z oblasti bankovnictví, ještě lépe z oblasti poskytování hypoték, a-b-s-o-l-u-t-n-ě n-e-k-o-u-k-a-t-e-l-n-á píčovina!! Vyznáte se detailně v systému fungování poskytování hypoték v USA a jeho vlivu na tamní ekonomiku? Pokud ne, obloukem se této dvouhodinové snůšce debilních keců, zkratek, praktik a čísel, o kterých jsem třeba já naprosto netušil, co znamenají, vyhněte. To fakt nejde, to se nedá. Kde to posbíralo ty mraky nominací na různé ceny v kategorii "Nejlepší..." a taky tak vysoké zdejší hodnocení, tak tomu rozumím asi stejně jako "ději" samotnému. Z anotace jsem si přečet, že by to mělo být o tom, co vlastně předcházelo celosvětové ekonomické recesi v roce 2008, ale neobjasnilo mi to ani hovno, většinu těch cizích termitů si nepamatuju už teď, asi 15 minut po konci filmu. ()

Sharpooter 

všechny recenze uživatele

Tohle byla úžasná podívaná. Upřímně mám hrozně rád filmy podle skutečných událostí a hlavně miluju ty, o kterých jsem, do podívání se na film, vůbec nevěděl. To co se dělo (že americké banky půjčovaly všem na bydlení a ani se neptali jestli to člověk dokáže splatit a následně miliony Američanů přišli o střechu nad hlavou) je fakt děsivý. Na konci bylo fajn vidět, že prostě těch pár lidí co všem říkaly, že to tak dopadne zbohatlo, a v podstatě si uvědomily, že oni sice vydělali, ale ostatní ztratily všechno. Takže v podstatě konec byl dobrý, ale zároveň špatný a to je na tomto filmu hrozně super. Trochu mi vadilo, že se v podstatě těch 130 minut film zaobíral jenom penězi a lidmi, kteří s nimi mají něco společného a vůbec, nebo téměř vůbec jsme neměli žádný hlubší příběh hlavních postav (jak tomu bylo třeba u Vlka z Wall Street) jejich příběhy byly vždy jen v rychlosti nastíněny, abychom tak nějak věděly s kým máme tu čest. Celkově byl film svěží, rychlý, pořád se v něm něco dělo a třeba pro mě byl i napínavý. 8/10 ()

samkko 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahrané, výborně obsazené a dobře natočené. S mými děrami ve znalostech ekonomiky na mě byl film místy přehnaně rychlý a sem tam mi chvíli trvalo, než jsem se v rychlém, ale poměrně kvalitním scénáři zorientoval. Děj se točí kolem zajímavé události a film nás do ni ponořil se vším všudy. Ovšem ne vše, co je zajímavé, si zaslouží pět hvězd. ()

DD 

všechny recenze uživatele

Tak nejlepší film s rokem výroby 2015 se tady v kině objevil až o úplně poslední dni. Jo, opět. Vloni Whiplash, předtím zase Vlk z Wall Street. Spousta lidí se nejspíš bude ztrácet, ale za mě paráda. Režie hrozně hravá, fakt bych McKayovi přál Oscara. A aspoň nominaci pro Balea a Carella. ()

Shredder 

všechny recenze uživatele

Soumenska verzia Margin Call. Myslim, ze aj napriek vysvetleniam od Seleny a Margot, budu mat bezni divaci v tom vsetkom zmatok. The Big Short je hlbkovou sondou do pozadia financnej krizy, ktora bola pociatkom svetovej hospodarskej krizy, ktora napokon zasiahla aj nas. Sladka nevedomost obycajnych ludi, arogancia financnych zralokov (a neexistencia etitky) a dokonca aj ignorantstvo tzv. high society dostavaju do varu Carella, ktoreho pociatocneho rozhorcenie prechadza cez spravodlivy hnev az do krajneho soku, ked zistuje, ze cely americky financny system je jeden nefunkcny chaos, z ktoreho urcite skupiny tazia miliardy, no kedze je cely postaveny na podvodoch, raz sa zakonite musi zosypat. V tomto pripade to bolo prasknutie bubliny s nehnutelnostami. Film je toceny faktualnym stylom, aj ked pravdepodobne v snahe zabranit divakom zaspat a urobit pribeh viac farbistym, pridalo sa aj nejake to soumenstvo. Z hercov ma zaujal najviac Bale, aj ked najviac priestoru dostal rozbesneny Carell, ktory sa tu pohybuje ako nezastavitelne tornado. Kazdopadne zaujimavy pohlad do pozadia aj pre tych, co uz maju o krize co to nastudovane, ale nie je to typ filmu, co by som si pozrel dvakrat. ()

RAFT 

všechny recenze uživatele

Režisér ,který točí výhradně komedie .Si vzal konečně nějaké drama.Sázka na nejistotu ,ze začátku filmu sem si říkal , že tento film byl na mě tak trochu nudný ,ale nakonec se film postupem času rozjel na tu správnou kolej.Tak trochu mi to připomínalo Vlka z Wall Street akorát že, u vlka možná pro mě je daleko lepší,i když tam je to komedie tu zase drama.Nejvíc mě ve filmu asi kraluje herec Steve Carell vtomto filmu se tu hodil a kdo říká že, ne tak si to pustte ještě jednou.Další kdo mile ve filmu válí je herec Christian Bele a jeho bicí to nemá chybu.A jestli ,režisér chtěl nám herečkou Margot Robbie odkázat na vlka z wall street ,tak se mu to povedlo .Dobře natočený film s finančními prvky. Za mě 80% ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

Velmi netradičně vyprávěný cynický pohled na vznik největší finanční krize poslední doby. Musel být dost oříšek natočit celovečerní film o tématu, kterému 99% návštěvníků kina nebude rozumět, ale tvůrci to zvládli se ctí (možná proto, že téma sami pořádně nechápou). Knižní předloha by mě pravděpodobně zabila nudou, ale tahle poloartová doku-komedie mému smyslu pro humor opravdu sedla. A hudební mix je úžasný! :-) ()

pushover 

všechny recenze uživatele

Poměrně polopaticky a vtipně podané příčiny a následky té minulé i všech budoucích finančních krizí. Christian Bale si to evidentně užíval. ()

Neuge 

všechny recenze uživatele

Partička vypiplaných a s velkým přehledem zahraných charakterů zasazených do dokonale vyvážené, tragikomické směsi absurdně nezodpovědné a nenažrané ekonomické praxe a neuvěřitelné míry lidské hlouposti a naivity, umocněná téměř dokonalým (původním i převzatým) soundtrackem a sympatickými řežijními blbůstkami (Margot Robbie ve vaně!). In your face Wolf of Wallstreet! ()

hero_bk 

všechny recenze uživatele

Velmi hezky popsaný začátek velké bankovní krize. Pro mě tak nějak nic moc nového, ale vyvolalo to přesto to, co mělo: Můj kamarád neekonom měl na mě asi tak 1000 dotazů a kdyby nebylo venku -14, tak by se mě vyptával až doteď. Vlk z Wall Street byla jinší pecka, ale tohle měl do sebe rozhodně víc, než třeba mdlá Wall Street. ()

john.h 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší film roku 2015 těsně před Revenantem, Mad Maxem a Hateful Eight. Naprosto cool záležitost. Nejlepší film s tématikou prachů, obchodování a chytrých hlav od Social Network a Wolf of Wall Street. Bezchybné herecké výkony, kdy Christian Bale je naprosto top. Párkrát jsem se nahlas zasmál nad nějakou hláškou, něčím cool a nebo podprahovým vtípkem, jako byl třeba ohromnej billboard herce Martina Shorta v jednom záběru odkazující na název filmu Big Short. Brilantní. ()

liberita 

všechny recenze uživatele

Musím povedať, že som z traileru Big Short mala lepší dojem ako zo samotného filmu. Zdalo sa totiž, že všetky hlavné herecké esá (Bale, Carell, Pitt, Gosling) spolu budú prepojení ako skupina a na ich vzájomné stretko som čakala celý film. Napokon sa však všetci so všetkými do kontaktu nedostali, čo musím povedať, že ma trochu sklamalo. Ďalšia vec je, že v traileri sa film podobá kriminálnej komédii na spôsob Dannyho parťákov, v skutočnosti má však oveľa bližšie k dráme, hoci občas sa nad ním aspoň pousmejete (vsuvky s Margot Robbie a Selenou Gomez). Napokon mám pocit, že pre hollywoodsky film je táto téma príliš kompexná a dosť ťažko pochopiteľná pre človeka bez finančného vzdelania. Po hereckej stránke najviac vynikajú Christian bale a Steve Carell, Brad Pitt sa na plátne objaví len minimálne a Ryana Goslinga sme videli už v lepších rolách. ()

Anomiska 

všechny recenze uživatele

Na to, aby ma film oslovil mu potrebujem rozumieť a dotknúť sa ma. Krásne podané vysvetlenia, napr. v kasíne so Selenou Gomez a tak, ale aj tak mi to nestačilo. Neviem, asi najviac sa ma dotkol Steve Carell, no stále málo. Budúcnosť sa mi ale asi nepáči... ()

Domis93 

všechny recenze uživatele

Je to až ke vzteku místy sledovat momenty, které vedly ke světové krizi. A ještě víc ke vzteku je, že se nepoučili a dělaj to zas. Pro člověka to může být trošku komplikovanější na pochopení, ale ty spoty pro lajky jsou velice nápomocné a vysvětlí to dobře. Je hrozné, že lidi vůbec neumí myslet dopředu a myslí jen na sebe, film je zajímavý a dává nám nahlédnout do amerického systému hypoték. Určitě doporučuju ;) ()

Mijagi 

všechny recenze uživatele

Srozumitelně vysvětlené důvody finanční krize, ale v již ohrané hollywoodské šabloně, která byla použita snad v každém filmu natočeném na toto téma od jedničky Wall Street po Vlka z Wall Street. Obchodníci s cennými papíry s cool mluvou, in životním stylem, prostě hrdinové, jimž jejich nudný svět čísel a vyprázdněný od všech skutečných hodnot musí každý automaticky závidět. Pohádka, na kterou se ale díky svižnému ději a skvělému hereckému obsazení dobře kouká. ()

boo-boo 

všechny recenze uživatele

Je neuveriteľné, ako dobre a hladko The Big Short plynie aj napriek záplave pojmov, skratiek, firiem a postáv, ktorých mená divák často ani nemá šancu postrehnúť. Opiera sa o mocnú hereckú zostavu, kde na vrchole síce pre mňa je Steve Carell, no zo zúčastnených sa hádam nikto nemusí hanbiť. Všetkým sa dá fandiť a kým Brad Pitt dvoma vetami nezhrnie, čo vlastne celý ten prúser znamená, až nezdravo to svojim drajvom baví. Potom už film preladí na vlnu žasnutia nad tým, kto všetko je akým spôsobom hlúpy/zlý/proste zmrd a je vymaľované. ()

Související novinky

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

Nový film režiséra Harry Potterů má obsazení

07.07.2022

Sérii Fantastická zvířata, spin-offu populární potterovské franšízy, se nedaří ani trochu tak dobře, jak asi studio i tvůrci doufali. Na nové díly tudíž nikdo nespěchá, což naopak uvolnilo ruce… (více)

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

Novinka Adama McKaye má hvězdné obsazení

16.10.2020

Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill, Himesh Patel, Timothée Chalamet, Ariana Grande, Kid Cudi, Matthew Perry a Jennifer Lawrence. Málokdy se vidí až takto hvězdné obsazení,… (více)

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

Sam Rockwell si zahraje George W. Bushe

01.09.2017

Adam McKay (Zprávař, Bratři z donucení) byl dlouho známý jako režisér šílených komedií. Předloni však utekl k „ekonomické" Sázce na nejistotu, za níž mu spadl do klína Oscar za scénář. Zůstane tedy u… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama