Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 192)

CaladanChmur 

všechny recenze uživatele

Kdyby se Mel vysral na patos... byla by to opravdu pecka...už ten příběh sám o sobě je nosný...Bohužel..typická patetická jedůvka se nasrala i do tohoto snímku.. a tak z neodiskutovatelných 5 hvězd je to slabé za 3*..kurva.Nedá mi to nemyslet si,že opravdu za mořem mají všichni nařízeno chcát po větru a hýkat jak senát nařídí...občas to připosrané strojené vlastenectví bije do očí...film ok..ale serióznost ubírá 60% z hodnocení...nicméně na pokoukání doporučuji ()

caesius 

všechny recenze uživatele

Precizně udělaný film, výborná kamera, výborný Andrew Garfield, výborná hudba... Na rozdíl od místní kritiky nemám co vytknout. Jsem tolerantní, absolutně mi tak nevadí, že Desmond Doss byl nábožensky založený člověk, je tak přirozené, že se to nutně muselo promítnout i do filmu, který je jeho životopisem. A protože je to film právě o D. Doss, je zcela na místě, že více než polovina filmu je o jeho "minulém" životě tak, aby se s ním divák mohl seznámit, než o krvavé akci z bojiště, které se zdejší diskutenstvo zjevně nemohlo dle komentářů dlouho dočkat. ()

vox_populi 

všechny recenze uživatele

americká filmová rozprávka o tom, ako rachitický sektár-adventista (ktorý je naviac pacifistom) svojou udatnosťou desiatky hrdinských amíkov z pazúrov zlých aziatov hrdinsky vyslobodil. Spočiatku nehorázna nuda, ale napokon to veľmi profesionálne zvládnutá filmárska práca, kamera, efekty a dobrá výprava vytiahli na tri hviezdičky. Koniec to síce pohnojil typicky amíckym falošným pátosom, ale videl som aj ďaleko väčšie somariny - ako ospevovanú frašku Zachráňte vojaka Ryana...takže hej - dá sa to pozrieť :-) ()

dkas 

všechny recenze uživatele

Silnější tři hvězdy. Ten film je, zvláště ve své druhé polovině, hodně brutální. Ale předpokládám, že ve válce se nikdo neptá, jestli není už příliš brutální. Nicméně, i když je film natočený velmi dobře, mám trochu problém s hlavním hrdinou. Jeho pohnutky nechápu. Teda chápu, ale nechápu, proč do tý války lez... Jinak slušná filmařina. ()

celticek 

všechny recenze uživatele

První romantická 1/2 filmu je lepší než ta druhá, bojová. Herci byli výborní - od hlavního hrdiny, přes agenta Smithe z Matrixu, Vince Vaughna až po Worthingtona. Nevadí mi, když vás někdo vkusně citově vydírá:) Takže po 70 minutách cajk. Problém mám až ke konci filmu. Začátek bitvy je přesně to, co se dá od Gibsona čekat - nelítostná řežba. Cajk. Když ovšem medik přežije kobercový dělostřelecký koncert, odtáhne na dece Vaughna, pomůže v katakombách zachránit arcinepřítele a na další den razí do bitvy znovu (tentokrát už jako uznávaná legenda), něco tu zasmrdí. Škoda, chvíli (opravdu chvíli) jsem o té páté hvězdě uvažoval. ()

maramashi 

všechny recenze uživatele

Večne vysmiaty nábožensky založený vegetarián ktorý sa zaprisahá že nezoberie zbraň do roky po tom ako skoro zabil svojho otca, a narukovať chce pre to aby životy zachraňoval nie ich bral. Veru ťažká cesta to musela byť ak bolo naozaj všetko podľa skutočnosti ale aj tak veľmi silný emociálny príbeh vojnového zdravotníka. Andrew svoju rolu zvládol úžasne aj s jeho priblblým úsmevom. Akcia bola slušná a aj krvavé scény na bojisku boli slušné. Napriek silnému príbehu je aj tak najlepšia scéna keď Vince Vaughn začal školiť novú rotu. Príbeh silný ale miestami som mal pocit že Desmond je superhrdina. Jednoznačne jeden z najlepších vojnových filmov. Mel Gibson zvládol réžiu perfektne a hodnotenie je trefné. 90% ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Každá válka je především svinstvo a tyhle válečné filmy proto nejsou můj šálek kávy. Přesto se na ně dívám, pokud mě mohou poučit o některých aspektech historie nebo o statečnosti či nestatečnosti konkrétních účastníků bojových konfliktů nebo o jejich motivacích. To tento film naplnil, i tak jsem si ho ale nijak neužíval, byť bojové scény byly natočeny perfektně. Pokud mi na snímku něco vadilo, tak především jeho nezřízený americký patos a nepochybná přibarvenost  hlavního hrdiny až do podoby Mirka Dušína, který neměl jedinou lidskou chybičku a jako takový nebyl tudíž zcela věrohodný. Což je podle mne škoda, když se přitom jednalo o zcela reálný předobraz, který si jistě zaslouží úctu. A jakkoliv si Desmond Doss mohl myslet, že všechny jeho kroky řídil Bůh, film by neměl tuto myšlenku zároveň vnucovat nekriticky i divákovi, jinak je z něj tak trochu také agitka ke vstupu do církve Adventistů 7. dne.  Vlastně bych se ani moc nedivil, kdyby v ní byl i sám Mel Gibson. ()

FaithZombie 

všechny recenze uživatele

Bohužel nic pro mě. Je to moc pěkně udělané, válka je tu zachycená opravdu realisticky, přehledně a hodně graficky, na což se dá u Mela spolehnout, ale s hlavním hrdinou jsem se ztotožnit nedokázala, nedostala jsem se přes pocit, že jeho jednání bylo mnohem víc motivované náboženským presvedčením, než morálkou a lidskostí. Ale především to bylo až moc "americké" a když hrdina ve finále odrazil granát kopem z otočky ve stylu Chucka Norrise, bylo o těch hvězdách rozhodnuto, i když nezpochybnitelné kvality film určitě má. ()

george82 

všechny recenze uživatele

Naprostá paráda. Je až neuvěřitelné, že někdo v takovém pekle dokázal přežít, zachránit 75 mužů naprosto sám a k tomu beze zbraně. Ten člověk měl víc štěstí, než rozumu. ()

Maw 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších válečných filmu všech dob! Gibson je opravdu PAN režisér a Andrew Garfielda jsem moc nemusel, ale tady ukazal, že je toho v něm mnohem víc než jsem si myslel. Dost jsem se v něm spletl, ostatně jako většina jeho spolubojovníků ve filmu. A jak tady hodně lidí píše že začátek je zdlouhavej a nudnej, tak dle mého názoru je začátek dobrej, zajimavej a hlavně je dost dulezitou součástí celku. A to, že první půlka je pro holky a druhá pro kluky může říct je úplnej idiot. Je to našlapaný od první až do poslední minuty! ()

johnsnow 

všechny recenze uživatele

"V čase mieru synovia pochovávajú otcov, v čase vojny pochovávajú otcovia synov." Váhal som či ísť na tento filmík do kina ale oplatilo sa. Silný až nervy drásajúci zážitok. Film je rozdelený na tri celky. Prvý sa venuje životu Dossa pred narukovaním, druhý sa venuje výcviku a problémom s prijatím toho, že nechce zbraň a tretia je už vojnové peklo, realistické a krvavé. HERCI: Vynikajúce výkony podávajúci či už hlavnejší alebo vedľajší. Mňa osobne zaujal okrem skvelého Garfielda aj jeho herecký otec Weaving, i Luke Bracey zo začiatku arogantný no následne priateľský, Palmer polahodila oku, normálne som ju nespoznal, hlavne však Vaughn ktorý podal perfektný výkon napriek tomu, že je známy ako komediálny herec. PRÍBEH: Založený na skutočnej udalosti a super spracovaný. AKCIA: Vynikajúca, drsná realistická a ždímajúca emócie. Gibson je dobrý herec no ked sa postaví za kameru, vytvorí majstrovské dielo a ja pevne verím, že sa pokúsi natočiť aj niečo za vietnamskej vojny. ()

Dunko 

všechny recenze uživatele

Začínalo to ako pekný romantický film ale potom prišla akcia, krv a všetko to čo má Mel rád, zase ukázal že nie len ako herec je vynikajúci, ale aj ako režisér. Páčilo sa mi, že Mel sa ukázal aj ako správny katolík. Vince Vaughn tuším vyrástol z komédií a v poslednom čase berie na seba akčnejšie a dramatickejšie úlohy. Film mal v sebe vtip, romantiku, akciu, dobrodružstvo, kamarátstvo a všetko ostatné, čo vojna prináša. Je to famózne natočené. Ja osobne som spokojný s výsledkom. ()

bohhous22 

všechny recenze uživatele

Žádná velkolepá bomba v hlavě se nekonala.Garfield me upřímně nebaví a příběh ani hudba nepřináší velkej progres.Čtyři hvězdy za zvuk. ()

Brano 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na ovácie a vyjadrenia typu "najlepší vojnový film všetkých čias" som očakával trochu viac. Ale každopádne film mal svoje kvality. Príbeh, ktorý bol natočený podľa skutočných udalosti bol dosť zaujímavý a ku záveru aj nejaká ta slza upadla. Technicky film bol veľmi dobre zrežírovaný. Bojové scény boli pútavé (vizuálne geniálne) a ja som sa pri nich nenudil. Trochu ma ale sklamala zvuková stránka, chcelo to poriadneho skladateľa typu Zimmer, pretože chýbal tomuto snímku nejaký výraznejší soundtrack. Prvá polovica bola trochu nevýrazná a až tak ma nezaujala ako ta druhá časť, ktorá sa odohrávala na bojisku. Bojové scény boli dosť brutálne, čo pridalo na autentickosti. Tiež to malo celkom svižné tempo, takže nudných pasáži vo filme veľa nebolo. Herecké obsadenie bolo výborne. Garfielda veľmi nemusím, ale do tohto filmu zapasoval. Mel Gibson opäť raz ukázal že je skvelý režisér. Na plné hodnotenie to z mojej strany nebolo, možno po opätovnom vzhliadnutí ma to nadchne o čosi viac. Ale každopádne odporúčam pozrieť. Najlepšie v kine, kým je ešte možnosť :) ()

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

Říkám si, jestli nejsem v hodnocení ještě moc hodný, když se mi v podstatě líbila jen zhruba půlhodina hodně naturalistické akce. Asi z respektu k reálné postavě. Jinak chápu, že v reálu šlo také o Boha a hrdinství, ale proč žene Gibson tyto dva aspekty ve filmu na hranici snesitelnosti, to už méně. Hacksaw Ridge: Víra a patos ()

Lkn 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si ze bratrstvo neohrozenych a zachraňte vojina Ryana nic neprekona. Ale tohle bylo az takové překvapení pro mě ze mi samoz. vyhrkla slza... Tohle se Melovy nesmírně povedlo! ()

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama