Reklama

Reklama

Bába z ledu

Trailer

Obsahy(1)

Po setkání s otužilcem Broňou (Pavel Nový) začíná ovdovělá Hana (Zuzana Kronerová) pozvolna měnit svůj stereotypní život, který se doposud točil výhradně kolem jejích synů (Marek Daniel, Václav Neužil), snach (Petra Špalková, Tatiana Vilhelmová) a vnoučat. Zatímco šedesátnice Hana prožívá love story, tradiční víkendové obědy v rodinné vile ztrácejí na idyličnosti a postupně vyplouvá na povrch, že každý z hrdinů má nějaké tajemství. Haniným nečekaným spojencem se stává vnuk Ivánek, který si zamiloval nejen svérázného Broňu, ale i jeho slepici Adélu a otužileckou komunitu na břehu Vltavy. Příběh rozkrývající nelehké vztahy mezi třemi generacemi přináší naději, že život lze vzít do vlastních rukou v jakémkoli věku. (Falcon)

(více)

Recenze (499)

Lukin413 

všechny recenze uživatele

Mrazivé šedivé prostředí, mrazivá bezútěšná atmosféra, mrazivě reálné vztahy postav na bodu mrazu, a mezi tím jako sluníčko vykukující zpoza mraků výborná Zuzana Kronerová. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Možná kdyby kolem tohoto filmu nebyl takový šrumec, nečekala bych tolik a nedostavilo by se spíše zklamání. Za mne průměrný snímek, který by byl možná i podprůměrný, nebýt skvělého výkonu hlavní protagonistky. Jinak nevšední, nicméně nudný film, na který do rána zapomenu. Nejlépe situaci vystihla jedna má kamarádka, které když jsem řekla, že nechápu tolik ocenění pravila: "Přitom jak mizerné filmy se v Česku točí, to někomu dát museli a toto je asi nejrozumější volba", na tom něco bude, takže asi tak Už mám těch sociálních dramat plné zuby, byť tohle patří k těm lepším. 50%. ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Další film z řady "českých dramat". Cizinci tento počin nepochopí a Češi si v tom libují. Film ve své podstatě o ničem s pochmurným koncem, který vše vrátí na začátek příběhu. Film o nefunkční rodině, jakých jsou stovky. Excelentní výkon Nového a Kronerové a samozřejmě Dykové/Vilhelmové, která má roli protivné a namyšlené krávy s vražedným pohledem naprosto a dokonale zmáknutou! ()

barteca 

všechny recenze uživatele

Hodně ledové postavy, většina s diagnózou... smutná realita ? nebo vychytralé cílení na efekt ? dost věcí bylo ve filmu nekonzistentních. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Podobné filmy mi většinou sednou; s uvěřitelnými mini dramaty a spíše ponurou než veselou náladou. A české filmy pro mě mají extra kouzlo, ať už je to kvalitními českými herci nebo jednoduše tím, jak přirozeně to vypadá, když se vše odehrává v rodném jazyce. Bába z ledu pro mě patří mezi ty filmy, na které musím mít náladu, protože tak trochu očekávám, jaký pocit po nich budu mít, ale u kterých jsem si téměř jistá, že mě nezklamou a budou stát za to. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

V roce 2012 jsem ke Čtyřem sluncím napsal, že jsem se naučil akceptovat Bohdana Slámu - do té doby jsme spolu spíše bojovali. No, máme rok 2017 a já můžu s čistým svědomím prohlásit, že jsem se naučil tohoto sociálního pyrotechnika mít rád. Každý nějakým způsobem vyspívá. Vyspívám já a vyspívá i Bohdan Sláma. Výrazy místo zbytečných vět, přirozenost místo strojenosti. Navíc geniálně zahráno. Krónerová, stěžejní loď celého dramatu. Příjemné překvapení v podobě Nového...posledních x let jsem ho už pomalu nebral jako herce, ale šaška v kraťasech z třetiřadých estrád. Vilhelmová, jak jsem jí nesnášel. Daniel s Neužilem, jak bych jim nejraději dal pár facek. Mimochodem, já osobně bych dal zrovna Danielovy se Špalkovou větší prostor rozehrát jejich mikropříběh. Prostě tohle pane Sláma funguje. Vykreslení různých podob úsloví "my house, my castle" ala koho vajíčko jíš, po tom trus házej. Za mne nejlepší Sláma, nejlepší seno a jeden z nejlepších domácích snímků poslední doby. ()

greenlord 

všechny recenze uživatele

tohle ze je nejlepsi cesky film za rok 2017? no tak to potes pan buh. novy nadava synum v jejich nepritomnosti do sobcu, ale pri spolecnem obede jen cumi. ve vlastni rodine ma jeste vetsi bordel (jeste vetsi sobec, nez oni). duvody sikany maleho ivana se nedozvime. ziva slepice na stole bez reakce kronerove, kdyz jeji manzel byl, a synove jsou, tak "na urovni"? absolutne nerealisticke. cesky lev ve 3 hereckych kategoriich ze 4? ani nahodou. mozna novy za zasluhy, protoze dalsi sanci mit nebude, ale jinak nic. prvoplanove, minimum deje, nelogicke chovani a motivace postav. z toho, co jsem napsal, je jasny, ze se mi to nelibilo. slamovy filmy jsou jinak celkem prijemny, ac je nejak extra nevyhledavam, ale tohle se mu proste nepovedlo. ()

Colleague 

všechny recenze uživatele

Tento film slouží jako ohromná motivace pro všechny budoucí filmaře. Nikdy nebylo tak jednoduché získat Českého lva! Uvidíme jestli se česká kinematografie v roce 2017 již propadla na úplné dno nebo jestli nás to největší bahno ještě čeká. Herecké výkony nebyly špatné, zato scénář mi přišel místy tragický a děj nijak výrazně promyšlený. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Mě to tedy hodně pozitivně překvapilo. Filmy Bohdana Slámy jsou milé ve své přirozenosti a uvěřitelnosti. Tady ještě potěší zajímavé prostředí pražských otužilců. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Někde mezi metaforou a skutečným životem. Postavy na mě působí, jakoby vyprávěly příběh o tom, co všechno lze pokazit, není však dotažená jejich skutečnost životnost. Solidní fungující jako výpověď o vlastnostech, které ničí vztahy, což je především sebestřednost a sobectví. V podstatě všichni si svým způsobem podělávají život, a to ať už útěkem od odpovědnosti, nebo pasivitou nebo obsesí. ()

radaza 

všechny recenze uživatele

Slámovy filmy mě pořád baví. Nejsou to pohádky, člověk se na ně musí naladit, ale velmi dobře zobrazují svět kolem nás. A Zuzana Kronerová je skvělá. ()

Ygnor 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější Sláma a (po Poupatech, kde toho nebylo moc k smíchu), nejlepší rodinně vztahový film od dob Pelíšků. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

V napjatých a neurovnaných vztazích jedné rodiny, působí ovdovělá Hana jako lépe přijímaná služka a její dospělí, ale rozmazlení synové toho dokonale využívají. Když se seznámí s postarším otužilcem Bróňou, její život se začne měnit k lepšímu. Není to dokonalý film, ale při té loňské bídě (nepíše se to každý rok?), je to jak mezi slepými, jednooký králem! Jestli Bába z ledu získá v březnu Českého lva netuším, ale kdo získá " Českého leva" za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli, už teď vím jistě. Právem! ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Vcelku zasloužený Lev. Dobrý počin se zajímavým námětem a příjemným hereckým prožitím. Kronerová je skvělá. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Určitě kvalitní film, zručná režie, smysluplný scénář a dobrá práce s kamerou. Tohle téma se ale u mě trochu minulo účinkem. ()

Torpid 

všechny recenze uživatele

Většina vedlejších postav byla přepálená do karikatury a k tomu humorný prvek slepice s lidskými pocity. Přitom mi přišlo, že Sláma chtěl točit sociální komorní drama, pracovat s tichem a tím i do hloubky. A do toho mi ty groteskní hrubozrné symboly vůbec neseděly. Jestli toto byl nejlepší český film za rok 2017, tak dejte radši šanci studentům. Paní Kronerová má však respekt. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Jediný, co si budu delší dobu pamatovat, je (vzhledem k věku aktérů) odvážná erotická scéna dvou hlavních protagonistů, což neni dobrá zpráva už jenom proto, že bych to rád vytěsnil z paměti co nejdřív :D S výjimkou hereckejch výkonů jsem nenašel nic, co by mě v pozitivnim slova smyslu vyloženě zaujalo a i když neni česká konkurence nijak rozsáhlá, počet Českejch lvů, který Bába z ledu získala mě docela zaráži. Ale možná jenom ještě nejsem dostatečně starej, abych dokázal ocenit takovejhle příběh, dvě silný hvězdy. ()

horovska 

všechny recenze uživatele

Filmy Bohdana Slámy jsou čím dál méně reálné. Figury jsou spíše karikatury, mezi nimiž se pohybuje hlavní role, jediná ,,normální". Obdivuhodná Zuzana Kronerová na rozdíl od ostatních herců dostala ve scénáři šanci k vývoji postavy a zastínila tak ostatní herce. Bába z ledu nutí k zamyšlení nad vazbami a rituály v životě, které přerušit bývá zpravidla mnohem složitější, než jak to ukazuje tento snímek.Černobílé vidění okolí se podobá spíše přehnanému vyprávění, nežli životu skutečnému. Chápu, že tento styl je pro mnoho diváků nestravitelný, přináší totiž depresivní obrazy. Mne Slámovy filmy baví. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Ha, to bylo docela dobrý. Především Zuzana Kronerová byla výborná. Ale pochvalu zaslouží i všechny ty pro mě neznámé tváře, včetně parchantů. Možná bych tak výjimečně pochválil režii, protože jsem neměl problém uvěřit kterékoliv postavě. Další skvělá práce byla odvedena na některých dlouhých záběrech. Vždycky přemýšlím, na kolikátou klapku to dali, aby to všechno sedlo. Trochu problém mám s příběhem, protože mě vyprávění o osamělé postarší ženě, jejíž rodina je banda dementů, moc neoslovuje. Zvlášť když tam ani jeden z idiotů neumře strašlivou smrtí. Na druhou stranu i přes nižší atraktivitu ta lehce přes hodinu a půl dlouhá stopáž utekla jako splašky do Vltavy a i když jsem původně neměl v úmyslu koukat na film a přijít domů o devadesát minut později, rozhodně nelituju. Pro mě je to za lepší tři, kvalitní práce. Ale pokud někoho tohle téma oslovuje, asi si chcete přihodit ještě jednu navíc. A všimněte si, že nejsem dnes hnidopich a taktně jsem přešel mlčením ty drobnosti... ()

Související novinky

Česko vybralo svého letošního kandidáta na Oscara

Česko vybralo svého letošního kandidáta na Oscara

12.09.2022

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) každoročně mimo udílení národního ocenění Český lev vybírá i potenciálního filmového kandidáta na prestižní cenu Oscar, jenž by na jaře příštího roku mohl… (více)

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Filmoví fanoušci na filmovém festivalu v Cannes

Filmoví fanoušci na filmovém festivalu v Cannes

03.03.2018

Program Kreativní Evropa letos v lednu už podruhé vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu. Deset… (více)

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

13.07.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 13. do 19. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama