Reklama

Reklama

Deváté srdce

  • angličtina The Ninth Heart
Pohádka / Fantasy / Horor
Československo, 1978, 88 min

Režie:

Juraj Herz

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Ondřej Pavelka, Anna Maľová, Julie Jurištová, Josef Kemr, Juraj Kukura, František Filipovský, Přemysl Kočí, Růžena Rudnická, Lubomír Černík, Josef Somr (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Potulný student Martin se přihlásí, že uzdraví princeznu Adrianu, která trpí podivnou nemocí. Netuší, že princezna je v moci mocného čaroděje Aldobrandiniho, který si připravuje omlazovací elixír z krve devíti lidských srdcí. Podaří sa Martinovi čaroděje porazit?

Film měl společný rozpočet, a také částečně dekorace, se snímkem "Panna a netvor". V ateliéru č. 6 na Barrandově vytvořil architekt Vladimír Labský multifunkční dekoraci, která byla po úpravách využita rovněž při natáčení filmů "Panna a netvor", "Tajemství Ocelového města" a "Kočičí princ". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (214)

Black-star 

všechny recenze uživatele

Takový pohádkový fantom opery mi to připadá :-) Ale pro děti mi příjde nevhodná až strašidelná navíc nekončí jako většina pohádek svatbou s vysvobozenou princeznou a chybí tomu nějaký nosnější děj, protože když byste chtěli jednoduše říct o čem celá pohádka vlastně je - těžko byste hledali slova. Takže spíš pohadkový film pro dospělé. ()

cyright 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se přede mnou až dodnes schovával. A je to asi dobře, protože jako pohádku bych ho jako dítě asi nepobral a chápu všechny, kdo ho odsoudí jako pohádku nehezkou. Pohádka pro děti je to tak možná v prvních dvaceti minutách, ale i zde jsou v chování hrdinů podivně syrově dospělé prvky a žádná z postav nepůsobí pohádkově černobíle. Film se postupně přerodí v mysteriózní horůrek s úžasnou atmosférou výrazně přesahující tuzemský filmařský potenciál. Klobouk dolů, pane Herz. Výsostnou zásluhu na tom má hudba nebožtíka Hapky, která celkový prožitek jednoznačně pozvedá o oktávu výš. Ačkoliv Hapku podezřívám, že ústřední hudební motiv tak trochu (hodně) vykradl z v té době právě slávu sklízejícího Formanova Přeletu nad kukaččím hnízdem. Nevadí, i tak je to krásné. Na tento film se pro jeho kvality a vynikající atmosféru někdy velmi rád znovu podívám. Bod dolů za prapodivné žánrové rozkročení, které filmu beze sporu ubližuje. ()

Zuchy 

všechny recenze uživatele

Krásná hudba, nádherné úvodní animované titulky - to je to nejlepší, co ve filmu uvidíte (a přidávám za to 1*). Pavelka žalostně nesympatický, děj slabý. POZOR SPOILER - První půlhodinu čekáte, než se dozvíte, co princezně vlastně je. Pak stačí jeden líný lempl, který jen tak dostal plášť neviditelnosti a pak už se nemusí vlastně ani moc snažit. Zabaví elixír a oživí "mrtvolky". Zaporák je absolutně neschopný, prostě si jen tak umře stářím(?!). Co to je? To má být nějaká napínavá zápletka? Nakonec stačí jakoby náhodou vytáhnout přívěsek se srdcem a ten vás vyvede ven, abyste také neumřeli stářím... ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

S ohledem na nízká hodnocení dám celých pět. Takhle má podle mého názoru vypadat správná pohádka. Dokonce jsem ji vzal už jako puberťák, kterému nebylo nic dost dobré. Jsem přesvědčen o tom, že toto byla rozhodně vůbec nejlepší filmová role Ondřeje Pavelky a jeden z prvních majstrštyků Juraje Kukury. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

První polovina je dost nudná, celkem nic se neděje, spíš několik nechtěně úsměvných míst, třeba jak hlavní hrdina pozve hereckou společnost do hospody, pak nemá na zaplacení a když ho odvádí do vězení, lidi ještě reptají "to že je nějaká spravedlnost?" Nebo když pak utíká z vězení a dělá vše pro to, aby byl opět dopaden. Ke konci pár pěkných záběrů, třeba ples u hraběte se povedl. Pro děti trochu hororové. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Obyčejný sýček, máme smůlu, zachránce dneska žádný" Deváté srdce má vynikající hororovou atmosféru, kterou ještě podporuje krásná výprava a kostýmy. Příběh ale malinko pokulhává a na 90 minutovou pohádku ani neodsýpá, takže jsem se i trochu nudil. Výkon pana Kemra je však obdivuhodný, ten se snad pro roli potulného komedianta narodil. ()

DadysGirl 

všechny recenze uživatele

Dresné a depresivní, skoro až hororové... Celkem oceňuji, že jsem tuto pohádku neviděla jako dítě, ale ž jako dospělá, kde jsem si mohla tu syrovost vychutnat... Pavelkův výkon se mi moc líbil. ()

denulik 

všechny recenze uživatele

Dodnes si pamätám tie nočné mory a panický strach zo smrti, ktorý som po tejto "rozprávke" musela ako dieťa predýchať. Dnes, o dobrých 20 rokov neskôr, je to stále zaujímavý hororový príbeh pre deti a mládež s výbornou atmosférou a dokonale škúliacim Kukurom s neodolateľnou prehadzovačkou. Netvrdím, že by to nešlo lepšie alebo sa nedalo pritvrdiť, ale stále ma to berie viac ako filmy Tima Burtona. ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Bojím! Bojím! Cože ono to vyšlo letos na DVD!! Musím vidět se ženou!! Pane Herz, jak vám ty vaše potemnělé výtvory procházely u soudruhů odpovědnýcgh za kulturu?!? :) ()

Arccos 

všechny recenze uživatele

Ano, je to pohádka, ale přesahující hodně do hororu. Temná a tísnivá atmosféra druhé poloviny filmu je mistrná. Nezapomenutelná je především Síň času. Když jsem Deváté srdce viděl jako malý, zanechalo to ve mně velký dojem a ten přetrval i při sledování v pozdějším věku. Nesmím zapomenout také na výtečný a dojemný hudební motiv. ()

piglit 

všechny recenze uživatele

Příjemně temné - hlavně ta část v podzemní říši - děti si musejí zvykat na horory odmala a kdo jiný je má na hrůzy života připravit, než takováto pohádka... ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která kromě mnoha plusů (hudba, komedianti, šašek, stavby, atmosféra, Kukura, Kemr, krásná Anna Maľová) má i nějaké mínusy. Vadila mi nanicovatá princezna, ale to asi bylo v rámci příběhu pochopitelné a záměrné. Co je ale nedpustitelné, to jsou ty režisérovy nedodělky a odbytosti, nelogičnosti v ději a celková odfláklost poslední třetiny. Když to porovnám s pohádkou O Janovi a podivuhodném příteli, která je podobná příběhem i atmosférou, pak Deváté srdce jednoznačně pokulhává. Škoda. ()

Barghest 

všechny recenze uživatele

Byla asi chyba po Panně a netvorovi, která se mi líbila hodně moc, čekat podobný zážitek. Tohle mi přišlo v mnoha ohledech průměrné. Od atmosféry, přes příběh, až po herce. Jen ta Hapkova hudba byla vážně dobrá. ()

gidzitka 

všechny recenze uživatele

Ach jo. Včera jsem zkoukla pohádku a jaksi od ní očekávala víc. Respektive od režiséra "Spalovače", "Morgiany" či "Panny a netvora". Co Juraj zvládne i za totálního zatmění mozku je atmosféra a stylizace - ty má výborné. Jenže co dál? Příběh - nelogický, žádná pořádná konfrontace (i když správnej horrorovej maker ví, že nejlépe se straší za sporadické účasti příšer). Hlavní hrdina nemastný, neslaný a totálně pitomý - ani si nehledí svýho neviditelnýho pláště, ani srdíčka od své "milé" (na níž při první příležitosti zapomene a zamiluje se do dredaté, bezkrevné figuríny (pravda blonďaté)). Kukura má sice dokonale odpudivý make up s drsnou přehazovanou na hlavě namaštěnou jak kapsy páně politiků v naší kotlině, nicméně šilhá a má IQ jako tykve. Proto se diváctvo nediví, že při první příležitosti padne kosa na kámen a z vysušeného individua je sušinka, nad níž by se slitoval kdejakej faraónskej nebožtík. Závěrečný "happyend", kdy hrdina je konfrontován s faktem, že peníze a postavení vládnou tomuto světu a defacto princeznovská figurína se chová stále stejně, hrdina vezme rozum do hrsti a pádí ke své milované, která mu ani nevrazí pořádnou facku, jenž by si zasluhoval a přivítá ho s otevřenou náručí. Slabých 45 %. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Herz v roku 1978 natočil dve velmi kvalitne hororove rozpravky okrem Panny a Netvora je tu aj Devate srdce ktore tiež patri k tomu najlepšiemu čo Herz natočil.A samozrejme nesmie chybat kvalitna Hapkova hudba. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Tady, narozdíl od Panny a netvora, je to pro mě už moc horor s blbým příběhem (jak často horory bývají). Navíc mi lezla na nervy Jurištová a její účes to úplně dorazil. ()

krokodlak 

všechny recenze uživatele

Jestliže Panna a netvor je psychoanalytickým hororem, Deváté srdce je spíše pohádkou, proto při všech svých kvalitách nedosahuje naléhavosti Panny a netvora. ()

Reklama

Reklama