Reklama

Reklama

Film Státní tajemství je inspirován skutečnými událostmi, které otřásly celým světem. Vypráví napínavý příběh Katharine Gunové (Keira Knightleyová), zaměstnankyně britské zpravodajské služby, součástí jejíž práce je rutinní nakládání s utajovanými informacemi. Jednoho dne v roce 2003, krátce před invazí do Iráku, Gunová obdrží šokující zprávu z Národní bezpečnostní agentury – Američané žádají britské tajné služby o pomoc při odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN, aby je mohli vydírat před klíčovým hlasováním o rezoluci k Iráku. Gunová, která odmítá nečinně přihlížet, jak se svět řítí do ilegální války, učiní to nejtěžší rozhodnutí postavit se své vládě na odpor a předat přísně tajné informace tisku. Tak odstartuje řetězec bouřlivých událostí, které vyvolají mezinárodní ohnivou bouři, odhalí obří politické spiknutí a vystaví Gunovou i její rodinu nebezpečí. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (137)

marhoul 

všechny recenze uživatele

David a Goliáš. Výborné! Keira sice čím je starší, tím mi připadá nevzhlednější, fakt by mě zajímalo, jak bude vypadat za deset let, když už nyní její look evokuje urousanou heroinovou trosku z Hlavního nádraží Ostrava, prostě na bábu Tutovku má solidně našlápnuto, ale tak zase už lépe hraje a naštěstí byl její nemodulovaný příšerný hlásek solidně předabován, dále svůj tradiční křivozubý paškleb vyčarovala asi jen jeden, čili tentokrát mě až tak neiritovala a napjatě jsem číhala, co se z celé svědomité lapálie vyprsí. Příběh jsem neznala ani okrajově, takže film mě trefil přesně. Navíc tyhlety politické já můžu. Skvělé! A před reálnou Gunovou smekám až k zemi. Knightley jsem tedy skousla, zbytek obsazených - velká paráda! Film odsýpal, zajímal, napínal, nutil maličko myslet, velmi dobré! A ani nepotřebuji řešit, že takovou věc, jakou je stažení přísně tajného souboru z pracovního počítače, vypálení na disk a následný tisk na místní tiskárně by asi firemní ajťáci na špionážním oddělení odkryli "rup-cuk". ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

i když mám rád tyhle politikou šmrncnutá dramata a Official Secrets je někdy mezi State Of Play a Whistleblower,chybí mu oproti dvěma zmíněným větší tah na bránu i nalehávost.Navíc a to je asi největší chyba tu chybí pořádný závěr,který by přinesl alespoň náznak zadostiučinění.Jasně,je to podle skutečnosti,takže to asi těžko mohlo být jinak,ale jakkoliv je to hodně líbivě natočeno,na víc jak lehký nadprůměr to není...60% ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

To, že je válka v Iráku jenom kvůli ropě, že to je velké svinstvo pro prachy, to ví celý svět. To, že hlavní představitelka opravdu spáchala vlastizradu, je taky pravda. To, že jí to prošlo, dokazuje první větu. Film jinak pěkný, uteklo to jako nic a hezky to naházelo špínu na USA a jejich kámoše. 80% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Objav neexistujúcich zbraní hromadného ničenia v Iraku bude strašiť Ameriku ešte dlho, možno tak dlho ako neúspešné oslobodzovanie Vietnamu. Film si táto spravodajská hra určite zaslúžila, aj sa celkom vydaril, nenašiel som zásadnú chybu, ale dosť ma nudili siahodlhé dialógy, takže za mňa sú to len lepšie tri hviezdy. Možno je to aj tým, že skutočná práca v tajných službách je oveľa nudnejšia vec, ako nám ukazujú akčné filmy o rôznych agentoch. –––– Napiš 400 slov, co pochopí průměrný čtenař, Miloševič zlý, Saddam zlý. Prostě ten podělanej článek napiš a moc nepřemýšlej! ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Špionážní, hrdinné, skutečné, nebezpečné, tajné. Co se musí nechat je fakt, že ta paní co to udělala měla koule větší než kdejakej chlap. Co do filmového zpracování, Keira nám vyzrála a spolu se svojí depresí ztvárnila divnou, zpočátku hysterickou, uvědomělou hlavní hrdinku. První půl hodina děje na mě byla šíleně zmatená, chtěla jsem to vzdát. Jakmile ale na scénu přišel Ralph mělo to hned jiné grády a děj se blížil ke svému velkému konci. Je to spíš konverzačka, než aby někde někdo běhal (tep se zvýšil leda při scéně na letišti). Blbý je, že u takových filmů si za týden nebudu pamatovat, že jsem to viděla. .radši nevědět co ví ty ve vedení států.. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Mechanika, na ktorú si Kat (Keira Knightley) kopíruje tajné údaje, je Zip. Išlo o I/O zariadenie zariadenie od firmy Iomega uvedené na trh v roku 1994. Mechaniky Zip využívali magnetické diskety s kapacitami 100 MB, 250 a 750 MB. Ich popularita pomerne rýchlo upadla. Médiá používané v mechanikách Zip vyzerajú podobne ako bežné 3,5 palcové diskety, sú však hrubšie. (swn)
  • Pro Katharine Gun (Keira Knightley) poté, co byla v roce 2004 propuštěna, bylo obtížné najít novou práci. Od roku 2019 žila s manželem a dcerou v střídavě v Turecku a Británii. (sator)
  • Pomenovanie „Janum“ používané Yasarom (Adam Bakri) voči manželke Katherine (Keira Knightley) znamená v turečtine „milovaná“ alebo „drahá“. (Arsenal83)

Reklama

Reklama