Reklama

Reklama

Film Státní tajemství je inspirován skutečnými událostmi, které otřásly celým světem. Vypráví napínavý příběh Katharine Gunové (Keira Knightleyová), zaměstnankyně britské zpravodajské služby, součástí jejíž práce je rutinní nakládání s utajovanými informacemi. Jednoho dne v roce 2003, krátce před invazí do Iráku, Gunová obdrží šokující zprávu z Národní bezpečnostní agentury – Američané žádají britské tajné služby o pomoc při odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN, aby je mohli vydírat před klíčovým hlasováním o rezoluci k Iráku. Gunová, která odmítá nečinně přihlížet, jak se svět řítí do ilegální války, učiní to nejtěžší rozhodnutí postavit se své vládě na odpor a předat přísně tajné informace tisku. Tak odstartuje řetězec bouřlivých událostí, které vyvolají mezinárodní ohnivou bouři, odhalí obří politické spiknutí a vystaví Gunovou i její rodinu nebezpečí. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (137)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi silný příběh whistleblowera, respektive whistleblowerky, aneb jedinec versus státní aparát. Poslední dobou celkem oblíbený hollywoodský žánr. Není příjemné vidět, když vláda a premiér zneužívají svého postavení, lžou veřejnosti a manipulují fakty, je příjemné vidět, když zafungují mechanismy demokracie. Škoda, že u nás v ČR se to druhé už neděje... ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

i když mám rád tyhle politikou šmrncnutá dramata a Official Secrets je někdy mezi State Of Play a Whistleblower,chybí mu oproti dvěma zmíněným větší tah na bránu i nalehávost.Navíc a to je asi největší chyba tu chybí pořádný závěr,který by přinesl alespoň náznak zadostiučinění.Jasně,je to podle skutečnosti,takže to asi těžko mohlo být jinak,ale jakkoliv je to hodně líbivě natočeno,na víc jak lehký nadprůměr to není...60% ()

Reklama

Soweek 

všechny recenze uživatele

3,5*. Mix politického dramatu a thrilleru z prostředí investigativní žurnalistky ( ala Spotlight ) rozhodně funguje. Problém je ale samotná tematika, která se snaží působit jako šokující. Konflikt se Sadámem je ještě poměrně čerstvý a všichni si ho dobře pamatujeme, žádná šokující odhalení se tedy nekonají, po celou dobu filmu víte, kam se to ubírá a jak to dopadne a to filmu značně odebírá thrillerovou složku. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Další malý velký film, který nedostal Oscary a mezinárodní fame jen proto, že se to před pár lety povedlo podobně koncipovanému Spotlightu, který přece jen pojednával o ještě pikantnějším tématu. Fakt, že většina politiků lže, manipuluje a krade je už tak neobjevné a generické téma, že za to může snadno dostávat mínusové filmové body i takto velmi zdatně zinscenovaná procedurálka s herci z GoT a suprovou Keirou. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jako novinářské drama film obstojí v pohodě. Je tu whistleblower uvnitř tajné služby, novinář snažící se prosadit nechtěný námět i šéfové redakce loajální současné vládní garnituře a nakonec dojde na šikanu ze strany systému. To vše je podpořené kvalitními hereckými výkony známých i ne až tak okoukaných tváří. V rovině thrillerové je to ale horší. Chápu, že se tvůrci chtěli držet reality, ale nějaká umělecká licence v podobě napětí a tísnivé atmosféry by neškodila. Trochu mi chyběl i náhled do politického zákulisí, kde se válka proti Iráku pekla. I tak se ale jedná o solidní kousek, který připomíná nejen komplot ne nepodobný tomu, který spáchali nacisté před útokem na Polsko, ale zároveň připomíná i fakt, že za to všechno nebyl nikdo nikdy potrestán. 75% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Mechanika, na ktorú si Kat (Keira Knightley) kopíruje tajné údaje, je Zip. Išlo o I/O zariadenie zariadenie od firmy Iomega uvedené na trh v roku 1994. Mechaniky Zip využívali magnetické diskety s kapacitami 100 MB, 250 a 750 MB. Ich popularita pomerne rýchlo upadla. Médiá používané v mechanikách Zip vyzerajú podobne ako bežné 3,5 palcové diskety, sú však hrubšie. (swn)
  • Pro Katharine Gun (Keira Knightley) poté, co byla v roce 2004 propuštěna, bylo obtížné najít novou práci. Od roku 2019 žila s manželem a dcerou v střídavě v Turecku a Británii. (sator)

Reklama

Reklama