Reklama

Reklama

S láskou Vincent

  • Velká Británie Loving Vincent (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Celovečerní snímek o malíři Vincentovi van Goghovi S láskou Vincent (Loving Vincent) navazuje na slova samotného génia, který jednou pronesl, že "může komunikovat pouze skrze své malby". Byl natočen kombinací hraného filmu a animace originálních olejomaleb. Přesněji řečeno 66 960 originálních olejomaleb vytvořených 125 umělci z celého světa podle 94 původních van Goghových děl. Slovy tvůrců by "rozložené obrazy dokázaly pokrýt celý Londýn nebo Manhattan". Jedná se o první film svého druhu na světě. Předlohou pro animované obrazy jsou hrané scény se skutečnými herci. V obsazení figurují jména jako Saoirse Ronan, Aidan Turner nebo Helen McCrory. Scénář vznikl na základě 800 van Goghových dopisů adresovaných především jeho bratrovi. Příběh vrcholí v červenci 1890, kdy se van Gogh léčící se z deprese postřelí do hrudníku a o dva dny později, ve svých 37 letech, na následky tohoto zranění umírá. Okolnosti jeho smrti nebyly nikdy zcela objasněny. (Bohemia MP)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (295)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Van Gogh vytvořil jedny z nejkrásnějších obrazů v umění vůbec, a tak jsem uvítal jejich oživení na filmovém plátně. Artový film staví na formě a já jsem z ní nadšen. Popravdě mohu kacířsky říci, že příběh mě až tak moc nezajímal. Je ale vidět, jak dnešní rozmazlený divák, zvyklý na jednoduché a polopatické příběhy, nezvládne snímek, kdy se si za pomocí obrazu dotváří příběh sám. Na druhou stranu - příběh zde samozřejmě je a mně se napínavé hledání adresáta líbilo. Přirozeně kdo nemá vztah k výtvarnému umění a navíc nemiluje impresionisty, pak mé nadšení sdílet asi nebude. Je třeba říci, že se jedná o film pro menšinové publikum, tohle prostě mainstream není. A rozhodně není na škodu znát Vincentův život. Krásný film plný úžasných obrazů, emocí a otázek, které si jistě vnímavý divák zodpoví sám. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Kdyby to byl hraný film se stejným scénářem, stejnými pozicemi kamery, stejným střihem (až na některé nemožné přechody, které by očividně stejné nebyly), šlo by o fádní zážitek. Ale ten film takový není a ta jedna věc navíc, ta vizuální podoba, tomu dodává dost energie. Rozhodně si šlo s možnostmi animace víc hrát, rozhodně šlo být míň jednotvárný a hravější i koncepčnější (koncept toho filmu vlastně nedává moc smysl a při přemýšlení, proč by příběh mladíka pátrajícího po důvodech smrti Van Gogha měl být natolik odevzdán jeho malířskému stylu, o němž v žádném slova smyslu nepadne ani slovo a s dějem filmu nesouvisí, jsem se nedobral uspokojivé odpovědi - zkrátka neexistuje důvod téhle optiky v tomhle vyprávění) - ale i když to je celkem jednoduchý gimmick, neubránil jsem se mu. ()

Reklama

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Po Temném obrazu a Béowulfovi mám pocit, že "hraná animace" je prostě slepá ulička, která moc nefunguje. Loving Vincent dokázalo tohle omezení alespoň částečně překonat. V mnoha scénách byl rozdíl krajinných záběrů nakreslených animátory a těch "pouze zkompírovaných" od Van Gogha znát minimálně. O to víc bohužel animace selhává na lidských figurách, zejm. tvářích, kde bylo vidět, že tvůrci vyšli vstříc podivné představě, že co je detailní a uhlazené, je pro diváka stravitelnější (když to člověk srovná s deformovaností malířových portrétů, je to k zaplakání). Příjemně ale potěší příběh, od něhož jsem v zásadě nic nečekal. Namísto toho je divákovi servírováno vyprávění jako vystřižené z Čapkovy noetické trilogie, v níž pokusy dobrat se objektivní pravdy narážejí na nepoznatelnost reality. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Chápu kolik to muselo dát práce a proto je mi hodně líto když musím napsat, že tohle je jeden z největších filmových provarů posledních let... Příběh je víceméně sterilní. Pár hezkých rozhovorů tam je, ale ve výsledku film nepřináší nic. Emočně se to snaží tlačit přes sentiment a po dramatické stránce je to vlastně příběh o týpkovi co někam jel, mluvil s několika lidmi kteří toho moc neřekli a na konci vlastně nic nezjistil. Radši bych zase koukal na další van Goghův životopis než na tuhle unylou detektivku bez vyvrcholení.. Samotná, do nebes vynášená forma taky není bůhvíco. Naprosto nevkusné jsou černobílé flashback sekvence které svou neosobitostí, doslovností a sterilitou působí jako film prohnaný přes nějakou primitivní aplikaci v mobilu. Barevné části zase hrozně na sílu tlačí Goghovy obrazy do každého druhého záběru a v promalovávání obličejů jsou nepřirozené, protože do Vincentovy uvolněnosti tlačí kontury a detaily. To sice umožňuje rozeznat herce a číst jejich mimiku, ale v té rozevlátosti všeho okolo to působí jako pěst na oko..... Smůla, tohle prostě nefunguje a nebýt toho hypu kolem formy, bez milosti by to zapadlo. Příběh V.v. Gogha je zajímavý, inspirativní a třeba pro mě osobně byl jistou dobu určitým nakopávačem v mé tvorbě.. Kolem jeho smrti sice poletuje několik vran nezodpovězených otázek, ale postavit na takové pseudobulvární banalitě celý film je naprosto tragický krok.. O Vincentovi se zde dozvíme jen málo. Vzhledem k jeho smrti nejsme o nic moudřejší.... Provar.. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Film jsem ohodnotil třemi hvězdičkami, protože jsem byl nadšený z nápadu udělat snímek jako pohyblivou olejomalbu, potěšilo mě i samotné provedení, ale abych mohl nějakou tu hvězdičku přidat, musel by mě zaujmout i příběh, a to se, bohužel, nestalo. Pátrání po tom, jak zemřel Vincent van Gogh, mě příliš neoslovilo, výtvarná stránka zvítězila na celé čáře. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (8)

  • Film vznikal v britskej koprodukcii a predovšetkým poľských ateliéroch. (Paldiny)
  • Existuje 992 dochovaných dopisů, které Vincent van Gogh napsal. Většinu z nich adresoval svému bratrovi. (Macik1982)
  • Producent, spoluscenárista a spolu režisér Hugh Welchman se nechal slyšet, že by rád ve filmech tvořených olejomalbou pokračoval. Dále řekl, že by rád natočil horor podle Goyových obrazů. Nakonec dodal, že další životopis by už tímto způsobem nedělal. (Terminer)

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

Reklama

Reklama