Reklama

Reklama

Stranger Things - Season 1

(série)

VOD (1)

Epizody(8)

Ve městě Hawkins, ve kterém se dějí podivné věci, se sice po jednom chlapci slehne zem, ale objeví se dívka, která vládne silami, které jako by byly z jiného světa. (Netflix)

Recenze (191)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Joyce, tohle je Hawkins, jasný? Víš, co nejhoršího se tady stalo za čtyři roky, co tu dělám? Víš, co bylo nejhorší? Když sova napadla Eleanor Gillespieovou, protože si myslela, že má na hlavě hnízdo.” Jenže Will se skutečně ztratil, toulající se vyholená holčička je skutečně zvláštní a v laboratoři tajné organizace sídlící za městem se skutečně dějí podivné experimenty. Solidní dávka odkazů na slavná díla 80. let a pocta sci-fi kouskům i mysteriózním hororům dané doby jsou tady. Hned z úvodu bylo patrné, že jde o seriál, který divák musí sjet za pár dní/večerů. S minimalistickým obsazením a na malém prostoru si s námi pohrávalo komorním postapokalyptickým survivalem Hidden bratrské duo Matt a Ross Dufferovi už v roce 2015. Mělo za sebou podíl na několika krátkometrážních horůrcích. Tímhle ovšem vyvolalo solidní humbuk. I když si pořád myslím, že dějově bychom se v případě první série vešli do pěti dílů. Určitě se objevují lehce klopýtavá klišé, opadnutí napětí někde v polovině série a hlavně několik momentů, u kterých mi prostě chybí logické souvislosti. Šerif David Harbour se v roli každopádně našel, skvostní jsou i šišlající kudrnáč, „šéf“ bandy Mike nebo „jedenáctka“ hrající očima (zasloužené skloňování jména Millie Bobby Brown). ()

Radyo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriálová první řada připomene kouzelnou atmosféru osmdesátkových filmů US provenience (my tady měli přeci jen trochu jiné osmdesátky) a namixuje do ní napětí přímo hororové, a to takovým stylem, že u každého dílu sedím v křesle jako přikovaný a skoro nedýchám. Asi půjdu přehodnotit svou seriálovou TOPku, tedy pokud to další série nějak zásadně "nepošlou ke dnu". ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poté, co jsem viděl plakát k seriálu, říkal jsem si, že tohle bude skvělé. Hodnocení mě v tom utvrdila. A první sezóna přesvědčila o tom, že tu máme něco výjimečného, i když to ve své podstatě není objevné. Skvělý retro styl, výborně vybraní herci, hlavně v dětských postavách, naprosto úchvatná hudba a hororové momenty, které vás dostanou. Nemohu se dočkat druhé sezóny, i když se trochu bojím, kam se to vyvine. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu spíše 7hodinový fantaskní rodinný film, u kterého by se mi, předpokládám, více osvědčil sledovací "maratón", než dávkování 1 díl týdně. Nicméně i při 2. variantě jsem si klučičí dobrodružství s jasnou "80s DNA" (výprava, hudba, styl) báječně užil. Výrazněji s přibývajícími epizodami, protože některé linky (např. hroucení zoufalé matky, zamilovanost premiantky do třídního plejboje), byť později obhajující svou příběhovou opodstatněnost, mě bavily mnohem méně než jiné (osud "Jedenáctky", pátrání zarputilého šerifa, rošťáckost party kluků). Rozjížděly se tedy poněkud rozvláčně až do SPOILER paralelního temného světa, jenž mi zase přišel poněkud "za hranou". ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když si pozorně prohlédnete mé hodnocení jednotlivých epizod, ve kterém dominuje především pětihvězdičkový verdikt, tak si asi řekněte, co to sakra blbnu? proč tu hvězdu ubírám? Ono je to z jednoduchého důvodu: seriál jsem viděl již před dvěma lety (tedy, první dvě epizody), a nezískalo si mě to. A nyní jsem tomu opět dal šanci... a moc se toho nezměnilo. Můj pohled je pořád takový nemastný neslaný... to ale pořád nevysvětluje těch pět hvězd u většiny epizod. Já z toho mám zkrátka jenom pocit, že to je jakoby taková velká snůška nejrůznějších klišé, které dohromady dávají hodinovou epizodu. Jenom ty klišé nějak zapadají do sebe a dějové linky skvěle tvoří, ale pocitově mi to přijde úplně rozdělené. Plus však je, že ty klišé dokáží vybudovat nevídaným způsobem a úderně. Stejně úderně jako celkové provedení seriálu. A udeřilo to silně! 8/10 ()

Galerie (80)

Zajímavosti (52)

  • Počas epizódy niekoľkokrát zaznie skladba "Fields of Coral" z albumu Oceanic od gréckeho inštrumentalistu a hudobného skladateľa Vangelisa. (wwii9)
  • Při boji s nestvůrou v budově školy je vidět v jedné třídě periodická tabulka prvků. V 80. letech 20. století ještě některé nebyly objeveny, tudíž neměly svá jména a proto na tabulce nemohly být uvedeny. Z tohoto hlediska je evidentní, že tabulka pochází z pozdější doby. než se seriál odehrává. (czKarlos)
  • Joyce (Winona Ryder) překvapí Willa (Noah Schnapp) vstupenkami na horor Poltergeist (1982). Když Will později zmizí, Joyce s ním komunikuje skrz zdi a prostřednictvím světel. V tomto ohledu se tvůrci inspirovali právě zmíněným filmem. Joyce se také Willa zeptá, jestli se pořád bojí klaunů, což je odkaz na další z oblíbených filmů bratrů Dufferových, hororovou klasiku To (1990). (HellFire)

Reklama

Reklama