Reklama

Reklama

Nejhorší zvuk, který můžete uslyšet v ráji, je zaklepání na dveře. Jennifer Lawrence a Javier Bardem hrají v thrilleru matka! manželský pár, jehož idylické soužití v nádherném domě v lůně přírody naruší nezvaní hosté, kterých neustále přibývá. (CinemArt)

Recenze (861)

Tft 

všechny recenze uživatele

Metafora the movie. Snad nikdy jsem nebyl po odchodu z kina sám na sebe tak naštvaný, že se mi nějaký film líbí a já vlastně pořádně nevím proč. Bonusem návštěvy kina bylo sledovat pár, který si naslepo koupil lístky na stejné promítání jako já a následné pozorování jejich propadu k zoufalství a neustálého kroucení hlavou je možná můj neoblíbenější kino zážitek ever (čest jim že vydrželi až do konce). Geniálnost Mother! tkví v její přímočarosti a sebeuvědomělosti. Metafora, kterou Mother! prezentuje není nijak skryta, je jen povedeně zahalena a nutí tak k přemýšlení, Aronofsky provokuje a dokáže naštvat diváky hned v několika stupních. Nejprve ty kteří nechápou a ani nechtějí pochopit, ty co nechápou a snaží se pochopit a pak samozřejmě ty kteří chápou a myslí si, že Aronofského prokoukli a film vůbec není tak chytrý a umělecky přínosný jak se tváří. První dvě skupiny naprosto chápu a rozumím jejich rozhořčení, z té třetí si ale Aronofsky udělal dobrý den a já mu za to tleskám ač jsem sám po projekci cítil podobné pocity. Že diváci budou útočit na samou podstatu filmu, je právě to čeho chtěl dosáhnout a je to jen další důkaz lidské malichernosti, kterou snímek vyobrazuje. Je to tak geniální sebeobrana, že kritizovat tento film je jako házet cihlou proti plexisklu, od kterého se odrazí zpět a trefí vás do hlavy. Příběhová stránka je tak z mého pohledu neohodnotitelná, je prostě taková jaká je a buď se s tím musíte smířit nebo bezvýznamně hledat problémy. Po stránce filmařské se jedná o Aronofského extra třídu, Jennifer Lawrence v roli matky dostává osobního kameramana Matthewa Libatiqueho, který jí pronásleduje jako stalker, Lawrence podává suverénní výkon a jako představitelka všech žen odvádí slušnou práci, přesto se nemůžu zbavit pocitu, že mi na ní prostě něco nesedí, Javier Bardem je herecký bůh (pun intended), bezohledný a přesto citlivý výkon který ze sebe dostává je naprosto skvělý. Největším smolařem roku prohlašuji Jóhanna Jóhannsona, který nejenže byl odstaven od Blade Runnera 2049, ale zde jeho soundtrack nakonec nebyl použit, film tak doprovází všudy přítomné ticho (dle mého správné rozhodnutí i přesto že jsem fanouškem Jóhannsonovi tvorby). Ve filmu je tak slyšet každé skřípění a vrznutí v baráku, který se tak díky tomu stává opravdovou postavou s vlastní příběhovou archou. Aronofsky protahuje divákovu mysl spirálou a šikovně se trefuje do bodů, které dokážou vyprovokovat a dostat z diváka pocity, které v kině není zvyknut prožívat. Jeden z nejlepších nejhorších filmů jaký jsem kdy viděl. Film který si nezaslouží ukvapené závěry a i přesto že ho budete nenávidět, dokázal splnit svůj úkol. 94% ()

mkubalikova 

všechny recenze uživatele

Zážitek to byl vskutku nevšední, chtělo se mi zvracet a posledních 30 minut jsem se modlila, aby to peklo už skončilo. Bizár roku, který ale stojí za vidění. 😈 80% ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Jen doufám, že hloupě vyzrazený biblicko-ekologický klíč není jediný... Byla by to vážně škoda. 2,5* hvězdy podmínečně a s prosbou, aby se Aronofsky učil nadhledu a ironii (třeba u Borgmana), protože skutečného děsu z mýtu a religia (viz např. Begotten) při svém ukňučeném přístupu dosáhnout nemůže. IMHO. ()

MichelSmith 

všechny recenze uživatele

Jennifer je zjavne vo forme! Nepreniknuteľné obrátenie sprevádzané plným snímkom trhané až plne narušené vyhranenou kadenciou,vytrysknutou z už tak hutného zdanlivého ostrého šera,vyvolá pocit naprostej dráždivej tiesne a bezmerného úžasu! Znepokojúco prudkejšie každou minútou! ()

JustMeeKatie 

všechny recenze uživatele

"Matka!" je velice zvláštní film. Kdybyste se mě zeptali, o čem to vlastně bylo, nepovím vám to, protože to sama nevím. Hlavním lákadlem pro mě byla má oblíbenkyně Jennifer Lawrence, za jiných okolností bych se na tenhle film asi nepodívala - ovšem i zbytek obsazení je skvělý, další bod je za Michelle Pfeiffer, která si zde zahrála pěknou mrchu (aspoň mně to tak přišlo). Od Aronofskyho jsem viděla pouze tři filmy, přičemž dva z nich mě moc nezaujaly - jedním z nich je "Černá labuť". Aronofsky má svůj osobitý styl vyprávění příběhu, který se nemusí líbit všem, ale já se kupodivu řadím mezi tu polovinu lidí, kterým se jeho nejnovější počin líbil. První hodina je taková pomalejší, já s napětím čekala, kdy přijde ten zlom a po celou dobu jsem za hlavní postavu cítila obrovskou zášť vůči všem nezvaným návštěvníkům, byť ona samotná se snažila se všemi jednat slušně a s dobrotou srdci. To možná nakonec bylo i její záhubou (?). Jak se říká, za dobrotu na žebrotu. Bod dávám i za rozhodnutí do filmu nezapojit instrumentální hudbu. Byť to bylo docela zvláštní, mně to nijak nevadilo a naopak to dodalo na celkovém prožití příběhu. Čekala jsem, že Jennifer v nadcházející awards season získá nějaké ty nominace. Jak to tak ale vypadá, letos to bude muset oželet, což je škoda, protože zde byla fantastická. Vím, že někde řekla, že měla ze začátku problém vcítit se do své role, protože ona, stejně jako asi většina z nás, by vše řešila jinak - rozhodně by nebyla tak mírná a hodná. Ale já jí všechno věřila. Úplně se v té roli ztratila. Nejvíce mě dostala celá sekvence od "začínám rodina", přes "porod", až po samotné vyvrcholení filmu. Nevím, jestli se na "Matku!" ještě někdy podívám, každopádně je to jeden z těch filmů, na který se dlouho zapomenout nedá. Ať chcete nebo ne. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Tažký film, ale s odstupom času si ho zrejme pozriem a možno svoje hodnotenie navýšim. Film určite potencial má. Hlavne herci filmu pridali šťavu. Škoda záveru ktorý bol naozaj prehnaný ale bol aký bol. Nejdená sa o film ktorý je pre každého takže pozor na to. Ale rovnaký psycho zážitok ako pri Melancholii alebo Antichristovi. 2*. ()

svobik 

všechny recenze uživatele

Když ti někdo řekne, že seš novodobej Kubrick a tobě jebne v palici. Na tuhle hru jsem prostě nebyl ochotnej po celou dobu filmu přistoupit, i když jeho post-interpretaci beru. ()

Pedross800

všechny recenze uživatele

No ty vole, tohle cosi se nedá hodnotit!! Ze začátku zaujetí, občas otevřená huba a wtf efekty, myslí to vážně nebo ne? Pak huronský smích když absurdistán gradoval a taky jsem u toho vychlastal hafo piv, bo to bylo potřeba. Takže jako noční letní kino nakonec asi good a Jennifer herecky byla excelentní.....ale hodnotit to za střízliva fakt nedokážu :-)))) ovšem cenu za úlet roku to má u mě asi jistou ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Biblická alegorie, určitě nápaditá, precizně zahraná, velmi intenzivní a chvílemi nesmírně drásavá, ale také dogmaticky otravná. 60% ()

Guzo 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočený a zahraný film se skvělou atmosférou a.. to je asi všechno? Upřímně nemám rád filmy, ve kterých se má hledat nějaké skryté poselství a každý si v tom vlastně může najít cokoli ho napadne. Tohle je bohužel jeden z nich a ačkoli první polovina (nebo spíš dvě třetiny) vlastně fungují na výbornou, jakmile se film začne zamotávat, jde to kvalitou dolů. Konec je pak spíš ranou z milosti pro běžné diváky. ()

drackula

všechny recenze uživatele

Aronofsky nám predostrel biblicko-ekologickú alegóriu, ktorá vie byť nepríjemná, zamotaná, ale aj veľmi jednoznačná. Duo Lawrence a Bardem ma bavilo. Niektoré scény boli naozaj úderné a hodili sa k tomu, čo chcel autor povedať. Mám rád filmy, ktoré rozdeľujú divákov a nútia ma rozmýšľať. Ako celok film možno nie je konzistentný, ale ako spojenie rôznych posolstiev a obrazov na mňa funguje. 80% HBO GO ()

Dagoussek 

všechny recenze uživatele

Jennifer Lawrence se tvářila pořád nešťastně a někdy i neadekvátně k dané situaci, až mě to dost kazilo film. Celkem dlouho jsem přemýšlela zda se mi film líbil či ne, bylo to celkem dramatické, chaotické a emocionální... nakonec podruhé to vidět nechci! ()

iantomasik 

všechny recenze uživatele

Tradiční patová situace kdy si kritici mastí ego, že jsou přece chytřejší než autor a nějaká bible podaná banálníma metaforama, které ovšem ironicky diváci kterým je film určen i tak nechápou. Za mě hodně zdařilá kondenzace některých klíčových témat (s)tvoření, velmi obratně napasovaná na jevištně velký prostor domu. Samozřejmost není ani špičková technická stránka a tísnivá sugestivní atmosféra. Gaudí dělal odlitky osla na štít, Aronofsky moderní thriller a za mě je to teda cekem pozoruhodný výkon. ()

Glowski 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco jako Annu a vlky, dostal jsem nihilistickou Fontánu, v níž je všechen kýč a manýrismus umocněn na třetí. Ne že by Aronofského poselství bylo úplně bezpředmětné, ale je mnohem víc prvoplánové a zřejmé, než by nejspíš chtěl. Co skutečně vybízí k zamyšlení je to, co leží až v druhém plánu, pod biblickými alegoriemi, jenže tam spíš než na sžíravou kritiku narážím na totální zmatek a touhu autora, abych se víc soustředil na toho Kaina a Abela. ()

fiLLthe3DD 

všechny recenze uživatele

Od tohoto filmu jsem čekal ledacos... Děj se nikam neposouval a pak jsem si jen říkal - „Co to ku**a je?!" Opravdu velmi povedený snímek, který si u mne nejdříve budoval lehce klaustrofobickou atmosféru v poloprázdném domě a nakonec přecházel v lehčí zoufalství, které prožívala hlavní hrdinka... Za herecký výkon Jennifer Lawrence fakt smekám a oceňuji přístup Darrena Aronofského. Velmi odvážný snímek, divím se, že to někdo odsouhlasil :) ()

Související novinky

Darren Aronofsky našel svůj další projekt

Darren Aronofsky našel svůj další projekt

12.01.2021

Režisér Darren Aronofsky (Requiem za sen, Fontána) prostřednictvím své produkční společnosti Protozoa Pictures spojí síly se studiem A24 při natáčení dramatu pod názvem The Whale. Snímek bude… (více)

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama