Reklama

Reklama

Vražda na objednávku

  • USA Dial M for Murder (více)
Trailer

Když americký spisovatel Mark Halliday navštíví čerstvě vdanou Margot Wendice v Londýně, nevědomky tím spustí řetězec vydírání a vražd. Manžel Margot, Tony Wendice, si všimne jejích citů k Hallidayovi, začne se obávat rozvodu a s ním spojeného vydědění, a tak naplánuje její smrt. K tomu využije svého bývalého spolužáka Lesgateho, který je již zapleten do nezákonné činnosti. Margot se podaří Lesgatea v sebeobraně zabít, ale Tony vše nastrojí tak, aby byla obviněna za úkladnou vraždu. Hallidayovi nezbývá, než Tonyho vyřadit ze hry... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (276)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Hitchcock zkrátka umí a když je on na postu tvůrce a já diváka, náramně si rozumíme. Vražda na objednávku to opět potvrdila. Precizně vystavěný děj s atmosférou, parádní hudbou, výbornými herci, zvraty a napětím. Takto zdařilé krimi thrillery je vskutku radost sledovat. Jen jsem si při vyšetřování zabití Swanna povzdechl, že hlavního inspektora neztvárnil Peter Falk (ano, v té době ještě nebyl Columbem), protože úplně jsem jej viděl, jak postupuje při pátrání po faktech, čeho si všímá a do čeho bude rýpat. :) ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Tak jo, Hitchi, dneska to přišlo. Sice až na šestý pokus, ale konečně můžu říct, že jsi byl opravdu genius! Konečně ti mohu dát plný počet s nadšením a úsměvem na tváři, že jsem viděl výbornou konverzačku, ve které dominuje hlavně brilantní scénář, tvoje geniální režie a herecké výkony, Miliard opravdu výborně slizký, Kelly krásná, avšak trošku afektovaná. Tak dobře, neměl jsi to tak těžký, vzal sis na starost divadelní hru, ale to jsem potřeboval vidět, abych uvěřil. Film s temnou atmosférou, tak na půl noirko, výborný prostě! ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na majstra Hitchcocka som v poslednej dobe trochu zanevrel. Filmy, ktoré som videl naposledy čpeli starinou, naivitou, mnohé sa mi zdalo byť príliš prvoplánové, skrátka to bolo niečo úplne iné, ako keď som v mladosti obdivoval každé jeho dielo. Vražda na objednávku zastavila môj chladnúci obdiv. Na malej ploche bola rozohraná diabolsky vykonštruovaná vražda, ktorá mala uľaviť poníženiu egomaniaka. Všetko sa zdalo byť dokonalé, všetky kolieska do seba zapadali. Ibaže dokonalosť sa vyskytuje iba v dokonalom svete obývanom dokonalými ľuďmi. A tiež na papieri. Rozbeh filmu ma príjemne prekvapil a aj keď neskôr som nad niektorými nepravdepodobnými kombináciami ohŕňal nos, štyri hviezdičky som pridelil bez zaváhania. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl při televizní premiéře někdy tak v roce 1991-2, čili tak ve 12-13 letech, a pak až dnes. Tj. víc než 25 let odstupu. Dojem ovšem stejný. Jako konverzačka velmi dobré, jako krimi je to zástupce toho, čemu říkám "scenáristické cvičení". Tedy v rámci filmem stvořeného umělého světa uspokojující, v reálu však odtržené od reality. Což neznamená špatný film. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Další Hitchcockovo promyšlené dílo, které oslní nejen svým napětím, ale také sympatiemi hlavních postav. Výborní Ray Milland a má oblíbenkyně Grace Kelly. Přes všechny tyto klady, si však myslím, že pohár rozmanitosti a napětí je u remaku naplněn trochu víc. 75% ()

Galerie (50)

Zajímavosti (17)

  • Když se Charles Swann (Anthony Dawson) pokouší uškrtit Margot Wendice (Grace Kelly), jeho oběť mu vrazí do zad nůžky. Ještě před jejím útokem lze však ve Swannových zádech zahlédnout další nůžky. (Sinecod)
  • Šaty Margot Wendice (Grace Kelly) byly vybírány tak, aby byla postava na začátku oblečena ve výrazných barvách a s postupujícím příběhem byly její šaty stále tmavší. (Dreadd)
  • Po několika neúspěšných pokusech natočit scénu, ve které Margot (Grace Kelly) bodne Swanna (Anthony Dawson) nůžkami, Alfred Hitchcock řekl: „Toto je hezky udělaný záběr, ale nebyl tam dostatečný záblesk nůžek, a vražda bez záblesku nůžek, je jako chřest bez holandské majonézy – bez chuti.“ (Kulmon)

Reklama

Reklama