Reklama

Reklama

Na téhle cestě je něco podivného. Příliš mnoho věcí se tu vyskytuje ve dvojicích. Tenisová hvězda Guy (Farley Granger) nenávidí svou nevěrnou ženu. Tajemný Bruno (Robert Walker) nenávidí svého otce. Není to dokonalé východisko pro žertovný návrh: „Zabiji tu tvoji, když ty zabiješ toho mého?“. A teď se dívejte, jak Alfred Hitchcock posiluje dualitu lidské povahy. Čím déle se budete dívat, tím více uvidíte. „Není to fascinující?” ptával se často mistr napětí. Popravdě řečeno, je to dvojnásobně fascinující, protože Hitchcock natočil dvě verze Cizinců ve vlaku. Původní verze jje naprostá thrillerová klasika. Nedávno nalezená, delší pracovní britská kopie nabízí „překvapivé zdůraznění Brunovy okázalosti, způsobu, jakým je přitahován ke Guyovi i jeho psychotické osobnosti” (Bill Desowitz, Film Comment). Odhalování Brunovy skryté podstaty, skvělé scény (tenisový zápas, rozpadající se kolotoč) a napětí, které dokáže vytvořit jen Hitchcock, dělají z tohoto filmu prvotřídní jízdu. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (287)

Webb 

všechny recenze uživatele

Strangers on a Train určitě není špatným filmem ale je tu jasně vidět že se tu pan režisér ještě hledal a postupně si utvářel svůj specifický styl který se mi tak líbí. Scénář také chtělo více doladit. [6,5/10] (Warner Bros.) (Čb. /// Produkce: Alfred Hitchcock /// Scénář: Raymond Chandler, Whitfield Cook, Czenzi Ormonde podle románu Patricie Highsmithové /// Kamera: Robert Burks /// Hudba: Dimitri Tiomkin /// Nominace na Oscara: Robert Burks (kamera)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

"A teď se dívejte, jak Alfred Hitchcock posiluje dualitu lidské povahy. Čím déle se budete dívat, tím více uvidíte", píše oficiální distributor. "Já se teda díval, ale nic moc jsem tam teda neviděl", píšu já... Ale ta závěrečná scéna, ta na tom kolotoči, ty voďo, ta teda byla, vuhuuu :-) ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Tak trochu jsem doufala, že z toho vlaku po celou dobu nevylezou. No, nemůže mít člověk všechno. Hodně věcí mi připadalo zdlouhavých, například ten tenisový zápas, a taky hudba mi přišla dost nevhodně zvolená. Jásavé trylky ve chvílích napětí nebo klasické koulení, když se někdo políbí, to se mi tedy vůbec nelíbilo. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Hitchovo režisérske majstrovstvo, invencia, vychytávky a skvelé herecké výkony (najmä Robert Walker) versus absolútne elementárny nelogický scenár a príbeh s totálne infantilným konaním niektorých postáv a najtrápnejším finále na kolotoči, hraničiacim až s groteskou..Najslabší Hitchcock (videl som doposiaľ 14 filmov) a len z úcty k nemu dávam tri ***, sklamanie je veľké.. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Ako jediný problém Cudzincov vo vlaku vidím nie úplne vierohodný scenár. Samému mi to u Hitchcocka znie ako rúhanie, ale už len fakt, že policajti sledujú jedného podozrivého a nevšimnú si, že za ním permanentne dolieza... druhý podozrivý, vyznačujúci sa dokonca kontroverzným správaním (večierok), mi nedovolí túto pripomienku nenapísať. Navyše ten zapaľovač, o ktorom predtým vedeli len "páchatelia", bol aj pre policajtov zrazu kľúčový, lebo sa spoľahli na dobré slovo podozrivého. Scéna s kolotočom však vykompenzovala všetko, pretože tá berie dych ešte aj dnes! Určite nie som prvý, kto ju spomína, no neodpustím si to, nakoľko dokonalejšia od nej tu bola už len tvár Ruth Roman. Videné v rámci Season Challenge Tour (týždeň s Alfredom Hitchcockom). ()

Galerie (80)

Zajímavosti (36)

  • Ruth Romanovou Hitchcock musel obsadit do role proto, protože jako jediná herečka měla podepsanou smlouvu se společností Warner. Při natáčení spolu pak neměli příliš dobrý vztah. (ČSFD)
  • Miriam (Kasey Rogers) pracuje v obchode s gramofónovými platňami. Spojitosť s otáčavými predmetmi je príznačná a zdôraznená fatálne v lunaparku. Avšak naznačuje aj začarovaný kruh manželstva, z ktorého sa Guy (Farley Granger) snaží dostať. Jeho nedostatok vnímania druhých je zobrazený vo vlaku, kedy sa nedokáže rázne postaviť voči Brunovi (Robert Walker) a nechá sa zatiahnuť do jeho nekalých hier. Pôvodcom je jeho nízke sebavedomie a vo vzťahu s Miriam je nám ukázané, že aj tu ťahá za kratšiu časť povrazu, resp., že je pod papučou. (Biopler)
  • Miriam (Kasey Rogers), Guyova (Farley Granger) manželka, predstavuje jednu z Hitchcockovských postáv, ktorých charakter dokáže vykresliť za zopár sekúnd. Stačia mu k tomu gestá rúk, pokleslé ústa, vypočítavý pohľad, no aj nemožné okuliare s niekoľkonásobnými dioptriami. Taktiež jej chúťky po rozmare deklarované proklamovaným stiahnutím žiadosti o rozvod. (Biopler)

Související novinky

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

15.12.2021

Americký národní filmový registr se letos opět rozšířil o několik významných děl, mezi něž byl konečně zařazen také fantasy počin režiséra Petera Jacksona Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Snímek z… (více)

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

11.08.2021

Ve věku 93 let v pondělí v kalifornském Thousand Oaks zemřela herečka, producentka a spisovatelka Patricia Hitchcock, jediná přímá potomkyně legendárního režiséra a mistra napětí, Alfreda Hitchcocka.… (více)

Noir Film Festival již tento čtvrtek

Noir Film Festival již tento čtvrtek

17.08.2020

Projekcí vizuálně podmanivého klasického filmu noir Špinavá dohoda bude ve čtvrtek 20. 8. na královském hradě Křivoklát slavnostně zahájen 8. ročník Noir Film Festivalu. Čtyřdenní žánrová přehlídka… (více)

Fincher a Cizinci v letadle

Fincher a Cizinci v letadle

14.01.2015

Jak před 17 lety zjistil Gus Van Sant (Dobrý Will Hunting), remakeovat Hitchcocka není zrovna dobrý nápad. Z jeho předělávky Psycha byl akorát velký průšvih, jemuž se nyní pokusí vyhnout David… (více)

Reklama

Reklama