Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paul Newman a Julie Andrews vytvořili hlavní role v klasickém příběhu o mezinárodní špionáži odehrávající se v době železné opony. Newman hraje světově uznávaného vědce Michaela Armstronga, který přijíždí se svou snoubenkou a asistentkou Sarah Shermanovou (Andrews) na mezinárodní fyzikální kongres do Kodaně. Tam si Sarah omylem přečte vzkaz pro Michaela a zjistí, že tajně pracuje ve službách východního Německa. Nebo nepracuje? Když Armstrong objeví přísně tajnou informaci, je pár stržen do pulsující honičky s nepřátelskými agenty. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

nascendi 

všechny recenze uživatele

To boli doby, keď som sa tešil na každý film od Hitchcocka ako malé dieťa na zmrzlinu! Veď aj s Chaplinovými filmami to bolo také. Ale v istom veku sa týmto dvom legendám filmového plátna prestalo dariť a už nenakrútili nič poriadne. Pamätám si, ako som hľadal niečo pozitívne na Chaplinovej grófke z Hongkongu so Sophiou Loren a Marlonom Brandom. Rovnako neúspešne som niečo pozitívne hľadal aj v tejto opone, v ktorej sa podujal (nechápem prečo) hrať môj najobľúbenejší herec. Väčšinu filmu som iba prevracal oči a hanbil sa za trápnosti, ktoré sa na obrazovke odohrávali. Keby to aspoň bolo o trochu smiešnejšie, tak by som to mohol považovať za paródiu. Ale takto? Preto tie dve hviezdičky. Radšej som tento film nemal vidieť. ()

El Indio 

všechny recenze uživatele

Celá ta základní myšlenka zápletky, tj. mladý méně schopný vědec se rozhodne ukrást jinému schopnějšímu cizímu vědci jeho celoživotní práci a udělat si na tom doma jméno, se mě osobně zdá dost zvrácená a odporná. A s chutí bych za to tenhle film hodil rovnou do odpadu. Kdybych to ale udělal, lhal bych sám sobě, neboť díky Hitchkokově jako vždy perfektní režii a presvědčivým výkonům herců v hlavních rolích, mě ten film i přes řadu scénáristických nedostatků a tu debilní zápletku dost bavil. Aspoň ty tři hvězdy si to určitě zaslouží. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Na ty čtyři hvězdičky to pro mě ještě bylo. Příběh má nápad, obsahuje pěknou dávku napětí a ústřední herecká dvojice je velmi sympatická. Když si však v zajímavostech přečtu, že mistr Hitchcock měl pro roli profesora Armstronga vytipované jiné herce, musím mu dát za pravdu. Paul Newman je vynikající, hraje tu skvěle, ale na tento typ postavy by mi asi opravdu více seděl Cary Grant. Za scénu v autobuse a v divadle ponechám 4*. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Díky Hitchcockově režii snesitelné dvouhodinové WTF. Scénář je sice neskutečně dementní a soudruzi ze Státních Bezpečností celého východního bloku se při jeho sledování museli prohýbat smíchy. Závěrečná třetina už je spíše nechtěná komedie, zvýrazněna Hitchcokovou snahou křísit napětí z absurdních zápletek typu autobus, či divadlo. Do toho nesympatická Andrews jako zářivý prototyp americké ženy a vlastenky... Holt když si studio dupne, i Mistr musí tancovat dle jejich přání. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem ten, který by s chutí odňal monopol na ochranu světového míru z "čestných" amerických rukou. Přesto mne tento špionážní Hitchcock hodně bavil, ač jsem v něm patrně viděl něco jiného, než autor. On po mně logicky chtěl, abych fandil statečnému americkému vědci na sebevražedné misi mezi východoněmeckými kolegy, ale já jsem viděl doktoráty ověnčeného absolventa prestižní placené univerzity, kterak se snaží ukrást myšlenku vědci, který promoval na bezplatné státní škole v NDR. Ovšem absenci napětí jsem nezaznamenal, takže u mne spokojenost. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (11)

  • Hitchcock chtěl, aby hlavní ženskou roli hrála Eva Marie Saint, kterou obsadil již do filmu Na severoseverozápadní linkou. (Kulmon)
  • Roztržená opona byla inspirována příběhem zběhnutí britských a amerických špionů, kteří přešli na stranu Sovětského svazu, zejména Guye Burgesse a Donalda Macleana. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Postava východoněmeckého vědce, který prozradí tajné záležitosti, týkající se jaderného zbrojení své země, připomíná pana Memoryho z filmu 39 stupňů. Podobně jako Memory je i dr. Lindt (jméno Hitchcockovy oblíbené čokolády) donucen k tomu, aby promluvil, v tomto případě proto,aby opravil své vědecké kolegy, kteří jsou, jak se nakonec ukáže, americkými špiony. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama