Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paul Newman a Julie Andrews vytvořili hlavní role v klasickém příběhu o mezinárodní špionáži odehrávající se v době železné opony. Newman hraje světově uznávaného vědce Michaela Armstronga, který přijíždí se svou snoubenkou a asistentkou Sarah Shermanovou (Andrews) na mezinárodní fyzikální kongres do Kodaně. Tam si Sarah omylem přečte vzkaz pro Michaela a zjistí, že tajně pracuje ve službách východního Německa. Nebo nepracuje? Když Armstrong objeví přísně tajnou informaci, je pár stržen do pulsující honičky s nepřátelskými agenty. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Newman i Hitchcock sice mají na svém kontě lepší filmy, ale mě tenhle studeně válečný thriller slušně sednul. Rozjezd je pomalejší, ale o to lepší je pak postupná gradace až k povedenému finále (od autobusu až do konce). Trochu škoda, že místo Newmana nehraje hlavní roli někdo o kom by se dalo od začátku pochybovat. On sice byl pan herec, ale dost blbě se u něj věří tomu, že by hrál zběha a divák je tak připraven o to napětí zda je nebo není zběh/špión...70% PS : jako třešnička pro našince tu dokonce zazní věta v češtině. Konkrétně kolem dvacáté minuty, když Armstrong (Newman) letí letadlem do Berlína a nějaká paní prohlásí "Já mám žížeň" ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála nepovedených filmů od Hitchocka (tedy předpokládám, že jsou ještě nějaké jiné, dílo mistra se zdráhám urážet), hrozně hloupé nepravděpodobné scény a děj. Ústřední pár Newman + Andrewsová neklape - charizma nic moc, jejich vztahu moc nevěříte, po herecké stránce nuda. Zobrazení NDR/Stasi je strašlivě mimo, třešničkou na dortě je Polka, která chce emigrovat kvůli mizerné kávě a cigaretám. Opravdu hrozné. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Hodně solidní koncert Newmana. Problémy s Hitchem a jeho špionáží mám to že je považuji za strašně pomalý a občas nudnější. Ale nakonec se tenhle film povedl a to napětí tady je opravdu nervydrásající. Ano i tady se vyskytne sem tam nuda a příběh taky není nejlepší, ale luxusní konec a Newman film skvěle zachraňují. Není to lepší než Sabotér ale i tak se jedná o hodně slušnou filmařinu. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Poměrně suchý, humorem poskrovnu přiživovaný scénář vychází z premisy banálního špionážního thrilleru, ale postupně nabývá na síle a mění se v důmyslnou hru na dvojí pravdu. Již samotný název svádí a priori k představě poničené divadelní opony. Proč ne, v posledním dějství by k něčemu podobnému mohlo dojít, autor však bezesporu mínil oponu železnou. Také názor na profesora Armstronga jsme nuceni několikrát přehodnotit dle dostupných informací. Ani podvědomé tušení, že Paul Newman přece nemůže hrát posluhovače „těch zlých“, neodstraňuje veškeré pochybnosti. Tato divácká nejistota šikovně zvyšuje napětí, bohužel nijak nesnižuje roztahanost filmu. Plýtvá se slovy i postavami (k čemu ta patetická epizodka s jakousi polskou hraběnkou?), veledůležitá scéna mordu je jako donekonečna odkládaný orgasmus. Pomohla by hudba vyhozeného Bernarda Herrmana? Nebo Hitch jednoduše zestárnul? Nechal by si v mladším věku vnutit do hlavní ženské role tehdy žádanou (protože Za zvuků hudby), avšak zcela nevhodnou, nesnesitelně přehrávající a nadto nesympatickou Julii Andrews? U Hitchcockových dřívějších filmů bych nejspíš napsal opak, tady nemohu: stačí málo, aby to bylo horší, je třeba hodně, aby to bylo lepší. Apendix: mistra můžete vidět v hale kodaňského hotelu, jeho kalhoty znesvětí malý infant. 65% Zajímavé komentáře: Tsunami_X, berg.12, Legas, murakamigirl ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem ten, který by s chutí odňal monopol na ochranu světového míru z "čestných" amerických rukou. Přesto mne tento špionážní Hitchcock hodně bavil, ač jsem v něm patrně viděl něco jiného, než autor. On po mně logicky chtěl, abych fandil statečnému americkému vědci na sebevražedné misi mezi východoněmeckými kolegy, ale já jsem viděl doktoráty ověnčeného absolventa prestižní placené univerzity, kterak se snaží ukrást myšlenku vědci, který promoval na bezplatné státní škole v NDR. Ovšem absenci napětí jsem nezaznamenal, takže u mne spokojenost. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (11)

  • Hitchcocka lze ve filmu vidět v hotelové hale, kde si hraje s malým dítětem. (Němi)
  • Hitchcock chtěl, aby hlavní ženskou roli hrála Eva Marie Saint, kterou obsadil již do filmu Na severoseverozápadní linkou. (Kulmon)

Reklama

Reklama