Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Bývalá agentka FBI a nyní inspektorka španělské policie Amaia Salazar (Marta Etura) je pověřena vyšetřováním vraždy čtrnáctileté dívky, jejíž nahé tělo bylo nalezeno v lese nedaleko města Baztan. Tělo mrtvé dívky bylo v nezvyklé poloze, vlasy i tvář omyty, ohanbí vyholeno a na její klín někdo položit malý koláček. Navíc se na mrtvole našla směsice různých zvířecích chlupů. Amaia se tak po letech vrací do rodného kraje, kde bude muset čelit vlastní pochmurné minulosti. S některými členy rodiny se totiž nerozešla v dobrém. Během vyšetřování se ukáže, že musí jí o práci sériového vraha. Před několika týdny totiž byla nalezena jiná mrtvá dívka, která byla zavražděna podobným způsobem, jen na jiném místě. Ale co je horší, vrah řádí dál, obětí přibývá. Zkušená policistka musí čelit nejen nátlaku svých nadřízených, ale musí se postavit i duchům ze své minulosti a zároveň brát v potaz legendu o mýtickém strážci lesa… (SOLOM.)

(více)

Recenze (51)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ta ostatními kritizovaná mytologie na tom byla to nejlepší! Film, který by se tímto směrem vydal mnohem hlouběji, by mě fest zajímal. Zde bohužel hraje prim obyčejná thrillerová linie, která mi přišla strašně jalová. Ze Španělska jsem zvyklý na silnější napínáky. 5/10 ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Až otrocky presná adaptácia vynikajúcej knihy, napriek tomu chýba prepracovanosť postáv a niektorých dôležitých dejových línií vedúcich k rozuzleniu. Herci bez problémov, atmosféra výživná, napriek tomu si predloha zaslúžila lepšiu adaptáciu. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Mohol to byť dosť vydarený detektívny thrill, keby sa tam nesnažili nasilu vtlačiť ten iritujúci nadprirodzený prvok, ktorý sa v konečnom dôsledku ukázal aj tak zbytočný – rovnako ako tá nehorázna minutáž. Všetko ostatné ale fajn, takže aspoň za tri. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Typizovaný produkt. V sprievode burácavej hudby. Tá navodzuje "pravé emócie" publiku presne v momentoch, kde je scenár menej než priemerný. Poskytuje aj ochrannú clonu krimi príbehu. O diabolskom zle, útočiacom na tých najnevinnejších - na dievčatá v začínajúcej puberte. Všetko zasadené do hôr a vidieka. Lesom sa pohybuje akýsi mytologický baskický tvor. Okotom - Kokotom, či ako sa ten bazmeg volá. Možno je páchateľom on! Lebo vraždy sú záhadné až hrôza! A na ohanbí každej dievčiny - jaj - je chutný miestny koláč. Samozrejme, že zlo je rodinne prepojené na mladú vyšetrovateľku. A tak je priestor aj na retrospektívy. A že majú čo do činenia s múkou z toho mňam koláčika! No a takýto je celý film, až do finále. A samozrejme dôjde aj na jaskyňu s kvapľami a záhadou. Lebo však síce všetko je dopovedané do žmrti-žmrte, ale nejaké to mysty ostať musí, lebo doba si žiada. Napriek dĺžke a barlám scenára je to v pohode usledovateľné. Takže rezultát? Štandardizovaný produkt. Posledné poznámky: vo filme tak často a husto prší, že ostáva až s podivom, že nedošlo na potopu. Na druhej strane je produkt moderný, a vo filme sa nefajčí. Pretože klasika v drvivej väčšine podobných filmov býva: v každom prší a zároveň sa fajčí. Doba sa však mení: žiada si viac vody na úkor dymu. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

130 minut??? Vážně??? Zhruba v půlce jsem si řekla, že to pocitově spěje ke konci, a pak jsem se dost divila, když do konce zbývala ještě hodina. Jakože má to svoje momenty, ale je to ukecaný, zbytečně natahovaný a co hůř, fakt debilně obsazený. Možná to není ani tak vina herců, ale všichni včetně hlavní vyšetřovatelky jsou plochý a strašně nudný. Hlavně jde o to, že sériové mordy - to není nic novýho. Nejde tak ani tak o mega originální pointu, jako o způsob vyprávění. Jestli se podaří to samé prodat zase trochu zajímavě, trochu jinak, neotřele atd. Hodně mi to připomínalo "Zone Blanche," francouzský seriál, který operuje s podobnou mytologií, ale do příběhu je vsazena přirozeněji a zajímavěji. Ráda bych si vypůjčila přesnou hlášku Dyatlova ze seriálu Chernobyl. "Not great, not terrible." Na druhý díl trilogie se podívám asi až bude opravdu velká nouze. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Hľadačka “seriál Killer”, zaobalená do mystiky, v podobe tajomnej story o atrape “Big foota”. Španieli to opäť dokázali, no svoj “prah” bohužiaľ opäť neprekročili. Film baví, no nebaví natoľko, aby človek konkuroval “jumpingu”, a tak je priemerné hodnotenie, pre tento krát, absolútne korektné. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nenávidím, když se v rámci vyšetřování po celou dobu stopáže tápe v bludném kruhu, a na konci jsou poznenáhlu všichni ve správný čas na správném místě (plus náhodný kolemjdoucí poskytne zásadní indicii, bez které by se film klidně mohl natáhnout na seriál). Jinak ale napínavý mysteriozní thriller, do kterého občas probleskne náznak inspirace Fukunagou, Guillermem del Torem nebo dokonce i Fincherem. Bohužel ale čím delší, tím větší zklamání. ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Režisér sice vytvořil parádní atmosféru, v níž hraje prim všudypřítomný déšť, ale najal špatného scenáristu. Ten sice v první polovině dokáže zaujmout a pochmurný příběh rozehrává do velké šíře, ale v druhé půlce až hříšně přešlapuje a nenabízí příliš uspokojivé zakončení. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Stručně obsah: Na břehu řeky je nalezeno zavražděné tělo mladé ženy. Vyšetřování vede inspektor Salazar. V rodném městě zavražděné je mnoho duchů minulosti. Příběh by podle mého názoru mohl být konstruován lépe a stopáž 2:09 hod. mohla být kratší. Ještě po hodině a čtvrt detektivové stále tápou, než najdou stopu s moukou. Vizuálně styl noir, dokonce i postelová scéna je ve tmě. Počet vražd velkorysý. Krajina líbezná, ale nevěděl jsem, že ve Španělsku tolik prší (samozřejmě hlavně na pohřbech) a mají tam tolik lesů. U nás už by musely být povodně. Scéna s nahou inspektorkou ve vaně podtrhuje podprahové erotické jiskření filmu. V závěru je na poradě detektivů shrnut a vysvětlen motiv pachatele. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Španělé temné thrillery určitě umí, tento ale patří k těm slabším a méně zajímavým, jak námětem, tak i samotným zpracováním. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Scenárista, řekl bych, udělal s knižní předlohou, co se dalo, aby vypadal příběh zajímavě a měl jakous takous logiku. Mystična bylo tak akorát, je příjemně v pozadí a naštěstí není dovysvětlené, protože pak by to ztratilo jisté kouzlo. Kamera je rovněž vynikající. Problém však mám se stopáží, která je zbytečně nadměrná a film tak obsahuje, zvláště ve střední pasáži, hromady hluchých a zbytečných míst, jistou nedůvěryhodnost v postupech samotného vyšetřování, a konečně i nijak zajímavou hlavní hrdinku, která mi byla prostě nesympatická a její chlad a odstup mi nepřipadaly jako něco, proč si ji oblíbit a fandit jí. Navíc v 18. minutě jsem si řekl, jen tak z prdele a z daných náznaků, kdo je vrah a proč zhruba vraždí, a ejhle, ono to fakt tak bylo, jen to všem trvá další hodinu a půl, než na to také přijdou. Takže celkově i zklamání z jalové zápletky, vhodné tak na jeden díl doktorky Kellerové nebo nováckých Specialistů, ale ne na dvouhodinový a něco celovečerák. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavá ponurá španělská detektivka, obalená tak trochu do mysteriózního hábitu. Sériový vrah byl správný magor a měl jedno velké štěstí. Ač zabíjel holky v rozpuku, nebyl to pedofil. Chtěl očistit údolí od hříchu, ovšem poněkud drsnějším způsobem. Mělo to místy i velmi zajímavou atmosféru – ty střípky z minulosti samotné inspektorky byli celkem drsné – takovou matku bych nechtěl ani omylem. Až mi jí bylo celkem líto. A její nejstarší sestra – taky pěkná mrcha – jak žrala ten koláček z místa činu – hm to bylo pošušňáníčko. Trochu mi na tom vadila ta linka s mýtickým tvorem (dle mého zbytečná). Herecké výkony v rámci možností slušné, hlavní hrdinka docela sympatická - Marta Etura je pěkná ženská. Mělo to samozřejmě i své mouchy, hrálo se tu tak trochu i na náhodu, některé pasáže bych z filmu vystřihl, ale jako celek to v mých očích jakžtakž obstálo. Lepší průměr a jsem zvědavý na další dva díly této trilogie. 60% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Úžasná atmosféra, která mě pohltila vlastně už v prvních vteřinách a vyplivla mě až na konci. Jenom v superlativech se dá mluvit i o Martě Etura v hlavní roli, která policistku s pohnutou minulostí vystřihla s málo vídanou suverenitou. A bavilo mě vlastně i všechno ostatní od vystavění pátrací linky přes tu rodinnou až po herce ve vedlejších rolích. Všechno by bylo jak má být, ale to by tam filmaři nesměli cpát nadpřirozeno, bez kterého se mohli úplně v pohodě obejít a které, do určité míry, celý film degradovalo. Každopádně zase tolik vrásek mi to nezpůsobilo. Velká spokojenost. 80% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Další hutná kriminální látka z deštivého Španělska, u níž jsem měl ale velmi silný dojem, že být v rukou schopnějšího režiséra disponujícího propracovanějším scénářem, jednalo by se o několik tříd lepší filmový zážitek. El guardián invisible má v této podobě velmi chabou scénáristickou kostru, která na tak dlouhé stopáží působí vážně "roztahaně". Kdyby tedy byl snímek zhruba o půl hodiny kratší a byl vypuštěn přebytečný nadpřirozený prvek, neváhal bych snímek přirovnat k dalšímu výbornému překvapení v rámci španělské kinematografie. (MovieZone tip) ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrná mysteriózní kriminálka se sympatickou vyšetřovatelkou (Marta Etura) známou z Mientras duermes těžící hlavně z atraktivního prostředí okolních lesů. Za zmíňku stojí ještě dvě scény a to výklad karet a z psychyatrie ze kterých mi naskočila husí kůže. Jediné mínus je dlouhá stopáž. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Španělé si zkusili "severskou" kriminálku říznutou mystikou a vyšlo to. Temná a tajemná atmosféra, rituální vraždy a propletenec vztahů, kde hlavní roli hrají pochopitelně dávná traumata a křivdy. Neškodilo by přece jenom ubrat takových dvacet minutek, páč občas filmu lehce dochází dech a některé momenty se jakoby opakují. Výsledek je ale více než dobrý a já můžu El guardián ivisible s klidem doporučit všem milovníkům nejen "severských" kriminálek. ()

Derek 

všechny recenze uživatele

zbytocne dlhe (vobec by mi nevadilo vyhodit tu celu mytologiu okolo baskickeho yettiho), ale spanielsko opat dokazuje ze co sa tyka filmovej produkcie su momentalnou jednotkou v europe... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Knihu som necital, bavilo ma to vsak. Aj ta mykologia, ktoru reziser Fernando Gonzales Molina tam prepasoval. Priserna minutaz ale mi dost vadila, a minimum akcie, pret onemozem ist vysoko : 63 % ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Příběh tohodle filmu je celkem zajímavej,bohužel na můj vkus příliš komorní,pomalý,prostě další z nespočetný řady průměrnejch snímečků.50%. ()

rizek2 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem nečetl, mytologie kolem chlupatce z lesa každopádně nedotažená, zbytečná, působící spíš jako berlička k některým dějovým nesmyslům. Jinak atmosféra ponurýho Baskicka perfektní, nikdy mě nenapadlo že ve Španělsku (v kombinaci s tímhle https://www.csfd.cz/film/363324-mokrina/komentare/ ) tolik chčije, permanetně. Ale asi jo. Připomnělo mi to atmosférou Purpurových řek. Zmasakrovaný místní holky maj v rozkroku položenej koláček (fakt jsem to tej nepříjemnej bábě z lokálního pekařství přál že ho ochutnávala a nevěděla kde ležel) ale hlavní vyšetřovatelka je tuctová nuda, stejně jako její parťák. O půlky už začnete tušit odkud vítr vane, ale pořád doufáte, že za všechno může tajemný monstrum v lese. ()

Reklama

Reklama