Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (132)

Tosim 

všechny recenze uživatele

-BAVÍTE SE? -NO, DĚLÁME, CO MŮŽEM. Smrt talentovaného ševce, jiný film s kpt. Exnerem, byl dost ponurý, ale scénář k tomuto snímku, který srší vtipem (jedním ze scénáristů byl také Zdeněk Podskalský) nabízí velmi svěží zábavu. Navíc můžeme vidět mimo jiné Jiřího Sováka (od kterého pokaždé, když ho vidím, čekám, že řekne "Pic kozu do vazu!") ve velmi civilní roli, což je moc příjemné. 90%. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Psal jsem u filmu Smrt talentovaného ševce, že Jiří Kodet je nejlepší kapitán Exner. Jiří Vala ale rozhodně též není nejhorší. Ovšem Kodet mnohem víc působil dojmem, že je holkař. Poklad byzantského kupce není špatná kriminálka. Ovšem snaha o nadsázku a komediální prvky je více než patrná. Hlavně v některých až bizarních dialozích či hudbě. K mému překvapení to však detektivce neubírá ba právě naopak. Souhrnem je pak třeba dodat, že dohromady se seriálem a ostatními filmy je tento snímek nejlepším ztvárněním jakéhokoli příběhu s Michalem Exnerem. ()

Reklama

honz 

všechny recenze uživatele

Svěží komedie s krimi zápletkou, točící se kolem údajně zničeného pokladu z raného středověku. Řada skvělých herců, např. archeolog Jiří Sovák, kpt. Exner Jiří Vala ad. Mezi vtipnými gagy a scénami je nejkomičtější návštěva příslušníků v muzeu, kde si chtějí "zapůjčit" repliky jim nic neříkajících (a přitom velmi známých) artefaktů; nezapomenutelný pohled Vľadimíra Šmerala (v roli profesora) na policajty, stojící před kopií římského nápisu na trenčínské skále z 2. stol. a tvářící se, jakoby ani základní škole neměli hodiny dějepisu... Jak nadčasově vtipné a pravdivé! ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Žádná obec, ale Hudec! Vymazlená detektivka s neodolatelným Exnerem, který je v podání Jiřího Valy nejstylovějším kriminalistou v dějinách české kinematografie. Navíc humor je tak funny and crazy, že napoprvé nestíháte sbírat všechny ty skvělé frky kolem. Těžko říct, co a kdo je lepší – zda Sovákův nadčasový plnovous, svérázné výchovné lekce pod taktovkou Josefa Kemra, sexy Gábinka, věčně omdlévající dr. Šedivka alias Řehoř, moderní bruselský nábytek anebo jako vždy uchu lahodící tóny Zdeňka Lišky. V tomto případě je film, není-li to příliš troufalé, lepší (zábavnější) než knižní předloha. Škoda, že se Exner v pozdějších filmech proměnil v poněkud nudného patrona bez šťávy a elegance. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

První z Erbenových exnerovek. Nu, je to film jedoucí na frivolní náladě odlehčených komedií 60. let, v hlavní roli ťunťa Gabi Vránové ve slušivém baretku s bambulkou. Jako sexík je zde oblíbený Vala, ostatní figurky jsou jak vystřižené z dobrých ilustrovaných anekdot. Mohl to být hezký filmový seriál, ale hledání stále nových způsobů, jak Erbenova kapitána Exnera adaptovat pro kino zapříčinila nekonzistenci, jejíž následek pak v praxi znamená žádnou reprezentativní DVD řadu a pouze jedinou knihu s filmovou obálkou. Fanoušek sběratel je tedy zklamán. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Filmovalo se také v obci Bylany a v Kolíně. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Houska (Josef Kemr) má vůz Tatra 600 neboli Tatraplan, osobní automobil střední třídy vyráběný v letech 1948 až 1951 firmou Tatra, n. p. a následně do roku 1952 podnikem AZNP Mladá Boleslav. (sator)
  • Exner (Jiří Vala) má v kanceláři rozhlasový přijímač Tesla 1009A „Barcarola“ z let 1961–1964 od výrobce Tesla Bratislava, n.p. Doma pak má rozhlasový přijímač Tesla 528A „Rondo II“, jenž se vyráběl v letech 1959/61 v Tesla Praha - Hloubětín, n.p. Jaroslava Holubová (Dana Reimová) má doma televizní přijímač Tesla Lotos 4211U-2, vyráběný v letech 1961–1964. Výrobcem je Tesla Pardubice n.p. Housková (Gabriela Vránová) má v bytě rozhlasový přijímač Tesla 525A „Kvarteto“ z let 1958–1959 od výrobce Tesla Bratislava, n.p. Houska (Josef Kemr) má v bytě rozhlasový přijímač Bezdra Special 47 z let 1946–1949 od firmy Výroba radiofonického zařízení Bezdra Praha. (sator)

Reklama

Reklama