Reklama

Reklama

Obsahy(1)

A je tu zpět jedna z nejúspěšnějších českých filmových komedií od renomovaných tvůrců - režiséra J. Hřebejka a scenáristy P. Jarchovského s řadou skvělých herců. Vraťme se tedy s oblíbenými postavami k rodinným rituálům, láskám a trapasům odehrávajícím se na sklonku šedesátých let minulého století v jedné pražské čtvrti. Jemná poetika a humorná nadsázka jsou charakteristické pro vyprávění životních osudů tří generací mužů a žen ve zvláštním období našich dějin v roce 1968… V jedné dvoupatrové vile tu žijí dvě rodiny - Šebkovi a Krausovi. Otec Šebek (M. Donutil), prostoduchý, ale dobrácký důstojník z povolání, je zastáncem panujícího režimu a stejně vehementně obhajuje i vlastní neomylnost v roli hlavy rodiny. Elegantní otec Kraus (J. Kodet), bývalý odbojář s trpkou válečnou zkušeností, je naopak zarytým opozičníkem. Také on je přesvědčený o tom, že má za všech okolností pravdu - není proto divu, že se tihle dva nemají zrovna v lásce. Jejich děti - gymnazista Michal (M. Beran) a jeho spolužačka Jindřiška (K. Nováková) - spolu vycházejí docela dobře. I když Michal by byl rád, kdyby ho jeho sousedka brala trochu víc na vědomí. Ta má ale oči pro jiného. Nezbývá mu tedy nic jiného, než aby smutně přihlížel, jak mu jeho první milostné body krade spolužák Elien (O. Brousek). U Šebků a Krausů se zatím střídají rodinné návštěvy, ve vší obřadnosti se tu slaví Vánoce, svatba i nečekaný, bolestný pohřeb. Do zabydlených domácností vtrhnou i některé novodobé vymoženosti v podobě umělohmotných lžiček, nerozbitných sklenic i podivných her pro statečné pionýry. Mládež zatím pokukuje po lákadlech světa kapitalismu a snaží se žít svůj vlastní, na rodičovských autoritách a "velké" historii nezávislý život. V soukromí rodinných pelíšků se tak čas od času odehrají malá dramata názorů a vztahů, která se v paměti jejich účastníků otisknou už nejspíš navždy… (Česká televize)

(více)

Recenze (1 911)

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Jeden z našich největších filmových skvostů se svou hořkosladkou nostalgickou komikou pasuje, jako kult k českému Štědrému večeru.........,, Na rozdíl od soudruhů z NDR neudělal Jan Hřebejk chybu, když sáhl po knihách Petra Šabacha ***** ()

hanzikk 

všechny recenze uživatele

Fakt jsem se zasmál. Tento film jsem viděl už kdysi dávno ale to ještě nebyl rozum abych ho mohl nějak hodnoti, po letech jsem se k němu vrátil a nezklamal. Scénář super, hlášky dobré a přitom z toho koukalo drama k zamyšlení. Herecké výkony velmi emoční a věrohodné, paráda. ()

Lamoi 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych neřekla, že nějaký český film zhodnotím jako bezchybný. U filmu Pelíšky to ale myslím jinak nejde. Do hořko-sladké doby zasazený, skvěle obsazený český film. Jiřímu Kodetovi bych ty Lvy dala čtyři :) I když už jsem vyrůstala zcela v jiné době, atmosféra let šedesátých je zde (dle těch starších) zachycena bravurně. panu Hřebejkovi jen: BRAVO. ()

kirmalee 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem tento film asi 50x a klidně se na tento film podívám znovu a znovu. Je to Film s velkým F. Tuto dobu, která je zde zobrazována jsem nezažila, ale díky němu si dost dobře dokážu představit, co se přibližně odehrávalo. Samozřejmě nesmím zapomenout na vtipné hlášky, skvělé scény a herecké výkony. ,,A skláři nebudou mít co žrát.,, ()

ounou 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku jsem ubrat musela, respektive ubral jí můj pocit, který si není jistý, zda je to tak dobré, jak to vypadá. Ale rozhodně to není film, u kterého bych byla zhnusená. ()

Necrophobic 

všechny recenze uživatele

Přiznám se ,že Pelíškům jsem dodatečně zvedl hodnocení na 5 hvězd.Film je výborný ,ale tak nějak jsem tenkrát ještě malinko váhal jestli je úplně dokonalý.Tak úplná dokonalost to není ,ale po dalších zhlédnutích musím dát 5.Asi jsem musel na Pelíšky trochu dozrát. :-) ()

Lacoo 

všechny recenze uživatele

Tak pardón! Tento film som si pozrel jedine preto, že v rebríčku CSFD je ako 12-ty najlepšie hodnotený film. Bolo tam zopár dobrých momentov na ktorých som sa zasmial, vlastne ich ani nebolo tak veľa, ale inak.... Pre mňa je toto jedno veľké sklamanie a ani by som to nepovažoval za komédiu. K tomuto filmu sa už asi v živote nevrátim. ()

Radas.as 

všechny recenze uživatele

Naprosto nepřekonatelný druh českého filmu,který mi ukázal jak to vypadalo. Vysoká dávka humoru a nadsázky s jakou autoři tento film stvořili mě dokonale pobavila. Pelíšky patří k české filmové stálici a rád se k nim vracím. Režisér Hřebejk má vždy velice kvalitní filmy s životními příběhy,které dokáží zaujmout. Palec nahoru. :-) ()

Tanakasan79 

všechny recenze uživatele

Zde bylo vsazeno na hereckou sílu a nostalgii, která pro nás není až tak vzdálenou. Prostě to je zásah do černého a to bez ohledu na to, že se řekněme moc nepovedl trik s vyšlehnutím plamene z úst M. Donutila. A jak bych tak zakončil tento článek, no třeba: " Víš co Sašo jdi do pr...!" ()

Drakex 

všechny recenze uživatele

Nemám příliš rád české filmy, ale výjimka potvrzuje pravidlo!!! Pelíšky jsou dokonalý jako svou myšlenkou, tak obsazenim a v neposlední řadě i fórama a hláškama, kterejch je film plnej :-) ()

MikeKatz 

všechny recenze uživatele

Jestli něco umí Honza Hřebejk dobře, tak jsou to retro filmy z dob minulých. Z větší části se film neopírá o knihu: Hovno Hoří od Petra Šabacha, ale souznění těchto dvou osobností mi bude vždycky dávat naději, že to bude vždycky krasojízda. ()

FilipGOLF 

všechny recenze uživatele

Opravdu skvělá komedie propojená s dramatem sedmdesátých let a do toho ještě skvělí herci. Výborné a nezapomenutelné ! ()

persie1234 

všechny recenze uživatele

Pro mě to byl takový dokument o tom jak se v té době žilo. Vše bylo tak nějak přísnější a češi byli více pracovití a disciplinovaní a hlavně FÉR. Já tedy netuším jaké to bylo ale jestli to takhle bylo ale podle komentářů asi jo tak to bylo takové krásně příjemné. Mě se více než výborně líbilo tento film si zaslouží vidět celý svět. Hlášky perfektní, písničky ( ačkoli tento styl hudby neposlouchám ) také perfektní, hodily se k tomu. Dokonce si je někdy zpívám cestou do školy. ()

xJevgenijx 

všechny recenze uživatele

Snad všechno o tomto filmu bylo řečeno. Většina z nás ho považuje za nesmrtelný. Většina z oné většiny se dokáže každý rok ve stejnou dobu s rodinnými příslušníky a kamarády předhánět v téměř bezchybném reprodukování dialogů. Počítám, že mě tento film omrzí nejdříve tak dva až tři dny po mém vlastním pohřbu.... ()

hardcoremuf 

všechny recenze uživatele

Pelíšky jsou dle mého ukázkou klasické české komedie. Vtipy a narážky na ndr jsou prostě úžasné a film se nikdy neokouká. Jedině za 5* ()

Profík 

všechny recenze uživatele

Film, který sotva drží pohromadě, spíš je to sled jednotlivých scén, které jsou ovšem brilantně vystavěné. A plné nezapomenutelných a nesmrtelných hlášek. 92%. ()

pankritik61 

všechny recenze uživatele

Z českých lesů a hájů jeden z nejlepších filmů. Skvělý výběr herců. Donutil, Polívka a Jiří Kodet této komedii dodávají neskutečnou dávku zábavy. Hlášek je tam nespočítaně a kdykoliv tuto komedii dávají v televizi, nikdy nemohu přepnout. Nemůžu jinak než pět hvězd. ()

Brain32 

všechny recenze uživatele

Ikdyž jsem tu dobu nezažil, tak ji díky historkám rodičů, babiček apod. vidím úplně v živých barvách (s trochou nadsázky) a při filmu jsem se dokonale bavil :-) navíc Kodeta zbožňuji 100% ()

Související novinky

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama