Reklama

Reklama

V časech, kdy se odehrává tento western, byly zákon, morálka a pořádek zpovykanými evropským výmysly, které do prérie Divokého západu ještě nezavály – zde, ve městečku Vinegaroon, panoval pouze jeden zákon: oko za oko, zub za zub. Alespoň do doby, než přivandroval do hnízda chřestýšů psanec Roy Bean (Paul Newman). Ten se prohlásí za samozvaného soudce všeho na západ od řeky Pecos, kde civilizace byla dosud sprostým slovem. Royova svrchovaná nadvláda přináší své plody, ale všechno jednou končí, a ne vždy dobře… nebo snad ano? Klasický western natočil velikán žánrového amerického filmu John Huston (Maltézský sokol, Asfaltová džungle, Bílá velryba, Mustangové, Za vodou a další), který spojil síly se zářící hvězdou Paulem Newmanem (Butch Cassidy a Sundance Kid, HarperHazardní hráč). Naturalistická a současně nadsazená stylizace snímku se opřela o vyvážený scénář Johna Miliuse, který podobné variace propracovával v takových hitech, jako Drsný Harry, Jeremiah Johnson či Apokalypsa. Výsledkem je nezapomenutelná westernová jízda, drsná i vtipná, a v mnoha ohledech nápaditá, která diváka nenechá chladným. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (187)

902 10 

všechny recenze uživatele

judge roy bean je vylozene one man show paula newmana. na tomto miste se vazeni ctenari (ehm) slusi rict, ze paula newmana nemam rad. sorry. a kdyz jsme jsme u toho coming outu, tak roberta redforda taky ne. roy bean navic neni butch cassidy, je sympaticky asi jako aneta langerova po ranu a v podstate by me bylo uplne jedno, kdyby mu nekdo v pulce filmu prostrelil repu. film tak tahne hlavne mladicka a dnes jiz legendarni victoria "pam" principal, roztomily a dobre vycviceny medved a mihne se tu i dalsi dallasovska star steve kanaly. tito 3 navic "absentuji" v posledni, jiz vylozene vybredove casti filmu, ktera ze vseho nejvic pripomina zosobnenou scenaristickou krizi. judge dred opsroy bean je tak sice originalni western, ale mohl by byt mnohem lepsi. k tomu by stacila malickost - jiny herec v hlavni roli a o neco mene stupidni chovani hlavni postavy. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Silnou stránkou Johna Miliuse byl především způsob, jakým své postavy oživil. V jeho podání bylo snadné porozumět silným a svérázným mužským figurám, jako byl později třeba Kurtz. I když je soudce Bean pojat trochu odlehčeněji, pořád tam vidím postesknutí si nad koncem starých časů, kdy vládli silní muži a ne intouští cowardi. Proti tomu nic, ale použitý způsob humoru mě často míjel, takže mi zbyl jen průřez životem soudce, olemovaný typicky americkými "moudry" té doby. Ocením ale konzistentnost a formát vyprávění, kvalitní výkon Newmana a medvěda. Pod kůži se mi ale ani po dvou hodinách, tento film vůbec nedostal. Pro mě je to jen western o samozvaném svérázsoudci a nejoddanějším ctiteli Lilli Lantrey. Co se týče přerodu divokého západu v "civilizaci", tak doporučuji film Gigant. ()

Reklama

andrii 

všechny recenze uživatele

Už nějaký ten rok bojuje s rojem nerozumu v rajónu. Vlajkový talár nasazuje pro ty, co jsou v maléru. Na rovinu. Na slunce jasné s nimi, pod oprátku. Ať houpají se v plenéru. V houpacím křesle na terase zarostlá tvář, medvědář. Pán krátkých procesů, megaloman, co si nosí slabost na rtech, na řasách. Pro rajskou pěnici z plakátu. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Mám rád westerny, ale ne všechny. Musí to být něco opravdu výjimečného, strhujícího a to tenhle film nebyl. Chvílemi nostalgický, chvílemi komediální, chvílemi převelice nudný, ve finále přehnaný a nesmyslný. Soudce Bean mi přišel spíše jako samozvaný diktátor než jako představitel spravelnosti, onen "zlý" právník jako člověk, který od začátku byl v podstatě v právu. Zajímavých postav (kněz v podaní Antonhy Perkinse se režisér hned zbavil), nevím, tomuhle filmu prostě něco chybělo. EDIT 2023: Ten film jsem před 14 lety hrubě podhodnotil. Tehdy jsem westernů moc neznal a chtěl jsem od nich prostě střílečku. Teď vidím příběh o divoké spravedlnosti v divokém kraji a rozvíjejícím se městečku. Soudce je pro mě s odstupem času pochopitelnější postava, slizký právník určitě nebyl klaďas. První půlka má dokonale absurdní humor plný neskutečných setkání (pistolník, medvěd), je tu kromě skvělého Newmana spousta výborných herců v malých rolích. Druhá půlka je trošku hořká a smutná. Vadí mě jen, že příběh je absolutně vycucaný z prstu a ten konec (přestřelka) z 20-30 let byl fakt debilní. Jinak solidní 4*. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Divoký západ jako místo úniku, hledání starých dobrých časů a volné pole pro bezbřehou hru nadsázky a ironie. O tom, jak to vlastně bylo s těmi hrdiny pyšnícími se proklatě nízko zavěšenými kolty a pevně svírajícími nástroje spravedlnosti. Dost absurdní - stále však velmi milé a vlastně i svým způsobem upřímné a opravdové. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (9)

  • Skladba "Marmalade, Molasses and Honey", která ve snímku zazní, byla nominována v roce 1973 jak na Golden globe adward, tak na Oscara jako Nejlepší originální song. (Terva)
  • První filmová role Victorie Principalové a Steva Kanalyho. Oba později proslavil seriál "Dallas" (1978). (džanik)
  • Victoria Principal byla v roce 1973 za svůj výkon nominována na cenu Golden globe award v kategorii Objev roku. (Terva)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Reklama

Reklama