Reklama

Reklama

Kozoroh 1

  • Československo Kozoroh jedna (více)
Trailer

Film sleduje dramatický osud tří kosmonautů, kteří jako první měli absolvovat let a přistání na Marsu. Těsně před startem však dostanou příkaz opustit kosmickou loď. Jsou odvezeni do vzdáleného opuštěného hangáru, kde je jim svěřen úkol. Mají svůj let jen fingovat. Kosmonauté zpočátku odmítají podílet se na ohromném, dopodrobna připraveném podvodu, který má odvrátit hrozbu, že by vláda v případě neúspěchu odmítla dále financovat program kosmických letů. Nakonec však souhlasí a zúčastní se jen předstíraného letu, který je z ateliéru prostřednictvím televizní obrazovky veřejnosti a oficiálním místům předkládán jako skutečný. Až na několik zasvěcenců, nikdo nic netuší. Mladý reportér Caulfield však předjímá pravý stav věcí a hledá důkazy. Prudký zvrat v situaci nastane, když se kosmonauté dozvědí, že se údajně stali obětí katastrofy a že jsou pro své rodiny a pro veřejnost mrtví. Pokusí se o návrat domů, cesta však je příliš dlouhá, nebezpečná a vysilující. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (334)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nádherná ukázka toho, jak může fungovat mystifikace. Tady si uvědomíte, že to, co vidíte v televizi, rozhodně není to, co se skutečně děje. Je to dobře vygradované i jako akční film a napínavý thriller, v který se film ve druhé polovině primárně mění. James Brolin tu není tak silnou postavou, primárně jde o tu myšlenku a to, jak je zachycena. A to je opravdu děsivé. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Škoda tých zopár logických dier, bijúcich do očí, mohla to byť čistá päťka. Čistá päťka z radosti z rozprávania dobrodružného príbehu napínavou formou, kedy divák od začiatku do konca nedýcha. Ale prečo púšťali do domu manželky hocikoho a navyše si nedali majzla na toho, koho chcú zavraždiť? Únik zo základne bol na úrovni paródie, ale ak by sme sa v mnohých filmoch riadili logikou, tak by museli skončiť po 20 minútach. Aj identifikácia miest absencie logiky má svoje čaro. Z hľadiska rozprávania inak nemám čo vytknúť, je to napínavé a kozmonauti nám tu ukážu, že prežitie v púšti je lepšou simuláciou pobytu vo vesmíre, ako v nejakom umelom prostredí bez gravitácie. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Kozoroh 1 je pro mě snímkem, který mě jen utvrdil v přesvědčení, že je propaganda svinstvo, ať už ji provádějí ti aktuálně hodní, nebo ti aktuálně zlí. Propaganda slouží jen k tomu, aby začal dav myslet tím jediným správným způsobem, a to je z mého úhlu pohledu a způsobu myšlení vždycky špatně. Mně je totiž úplně jedno, jestli mi své názory vnucuje nácek, komunista nebo dnes tolik populární politicky korektní klika; já si prostě raději udělám svůj vlastní názor a jen se tiše divím, jak si lidé brojící proti diktatuře (pravicové či levicové) nechávají bez odporu implantovat názory každého proudu, který je toho času v kurzu. Smutné. Film jako takový mě nemálo potěšil i pobavil, přestože tu a tam trpěl akutním nedostatkem logiky a triky byly ne vždy úplně přesvědčivé. Nejsem zrovna příznivcem konspiračních teorií, ale k tomu, že si Neil Armstrong a Edwin Aldrin zaskotačili na úplně jiném pískovišti, nejsem úplně hluchý a mám pro to pádný důvod. Od mise Apolla 11 uběhne zakrátko už čtyřiapadesát let a na Měsíci si stále neposedíte v mekáči nebo v KFC. A to je tak neamerické, že to jednoho donutí pochybovat. / Poučení: Chceš se projít po povrchu měsíce? Začni nákupem bílého písku. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Stupňující se napětí a velká spousta pamětihodných scén. No a nebyl bych to já, kdybych zde nepochválil samozřejmě parádní hudbu Jerryho Goldsmithe. Obsazení velmi potěšilo. Hal Holbrook po vzoru Magnum Force opět v záporné roli, která mu sedí. Zajímavá je i menší role Telly Savalase. Kozoroh 1 můžu s klidem doporučit všem, kteří by měli chuť na nějaký konspirační thriller ze sedmdesátých let. No a kdo ví, jak to s těmi lety do vesmíru doopravdy vlastně bylo. Nebo nebylo. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Geniálne odvážny námet nemôže dostať všetky hviezdičky, pokiaľ spracovanie je naivné. Scenár napríklad okorenili vtipné hlášky, ale konšpirácia, od ktorej sa dej odvíjal, bola strašne zjednodušená na to, ako reálne táto situácia sama o sebe pôsobí. Za všetky spomeniem jeden príklad. Je fakt "premyslené" zajať pilotov, ktorí sú určení na elimináciu, pretože vedia príliš veľa, do miestnosti, kde ich delí jeden obyčajný zámok od použiteľného lietadla. A záver so slow motion sa už fakt nedá brať úplne vážne. Aspoň v dnešnej dobe nie, no nebudem sa hrať, že som schopný sa od nej odosobniť. Príbeh je však určite stále aktuálny a len výnimočne málo sci-fi. Napriek tomu, že som ho videl v rámci Season Challenge Tour (týždeň so sci-fi filmom). ()

Galerie (83)

Zajímavosti (23)

  • Režisér Peter Hyams napsal scénář krátce po misi Apolla 11, ale celých devět let čekal, než mohl film realizovat. (ČSFD)
  • Onu scéna s červeným práškovacím letadlem, což byl Boeing-Stearman 75, bojujícím se dvěma vrtulníky Hughes OH-6 Cayuse, považoval hollywoodský letecký expert Frank Tallman za „nejnebezpečnější a nejsložitější sekvenci, jaká byla ve filmu realizována.“ (ČSFD)
  • Odborná kritika vyčítala tvůrcům filmu chyby, jako je pohyb na Měsíci či domluva se Zemí bez zpoždění ze vzdálenosti. Pro nespornou napínavost jej diváci přijali dobře. (SeanBean)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama