Reklama

Reklama

Kozoroh 1

  • Československo Kozoroh jedna (více)
Trailer

Film sleduje dramatický osud tří kosmonautů, kteří jako první měli absolvovat let a přistání na Marsu. Těsně před startem však dostanou příkaz opustit kosmickou loď. Jsou odvezeni do vzdáleného opuštěného hangáru, kde je jim svěřen úkol. Mají svůj let jen fingovat. Kosmonauté zpočátku odmítají podílet se na ohromném, dopodrobna připraveném podvodu, který má odvrátit hrozbu, že by vláda v případě neúspěchu odmítla dále financovat program kosmických letů. Nakonec však souhlasí a zúčastní se jen předstíraného letu, který je z ateliéru prostřednictvím televizní obrazovky veřejnosti a oficiálním místům předkládán jako skutečný. Až na několik zasvěcenců, nikdo nic netuší. Mladý reportér Caulfield však předjímá pravý stav věcí a hledá důkazy. Prudký zvrat v situaci nastane, když se kosmonauté dozvědí, že se údajně stali obětí katastrofy a že jsou pro své rodiny a pro veřejnost mrtví. Pokusí se o návrat domů, cesta však je příliš dlouhá, nebezpečná a vysilující. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (334)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,JA SA ZREJME POVRACIAM." ,,TÝM SA TO VYRIEŠI." __ ,,Kozoroh 1" je taká poctivá stará škola, dobre sa na ňu pozerá a okrem milovníkov thrillerov z tej doby poteší svojim nevšedným námetom tiež milovníkov konšpiračných teórii o letoch do vesmíru. Dokonca som plne chápal Holbrookov prejav o tom, prečo musia všetko takto urobiť. Z formálnej stránky nemám filmu čo vyčítať, skôr som úplne nerozumel niektorým logickým nedostatkom (,,nutný" rozhovor s rodinami, pri ktorom sa pritom riskovalo vyzradenie) a bez niektorých postáv by sa dej prakticky obišiel (reportérka). Celková výstavba príbehu potom smeruje len k dvom možným alternatívam konca - nešťastnému, kde sa zahladia všetky stopy alebo k šťastnému, ktorý sa však nebude páčiť ,,najvyšším kruhom". Telly Savalas sa v nezvyčajnej úlohe dostane ku slovu až v závere, svoju postavu však zvládol na výbornú. (2821. hodnotenie, 227. komentár k filmu) ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Doletěl někdy někdo někam? Na svou dobu slušně natočený film. Z pohledu dnešního diváka chvílemi chybí větší spád. Připadá mě, že režisér Peter Hyams se nedokázal s některými záběry ve střižně rozloučit, což je problém u snad všech jeho filmů. Ale i tak téma zůstalo nadčasové u tohoto "komorního" sci-fi a i po mnoha letech, kdy jsem film viděl poprvé, mě utkvěl v paměti...Dostane se vám spousta podnětů k přemýšlení. ()

Reklama

Ainy 

všechny recenze uživatele

Může mi někdo říct, co přesně bylo na tomhle filmu sci-fi? Tohle je naprosto skvělé, čistokrevné drama z prostředí vysoko sahajících komplotů až někde před dveře samotného prezidenta USA! Na konci jsem ještě čekala nějakou tu dohru, ale nechci se v tom pitvat, protože ještě teď jsem zcela pohlcena napínavým dobrodružstvím jedné posádky raketoplánu. Jako bombaaa :-) Nějaké to zdvižené obočí tam sice bylo, jako v případě lopinky práškovacího letadla, kdy se všichni drželi jako přisátá klíšťata plus ještě nějaké další zjednodušené scény, ale tohle prostě házím za hlavu. Po lehčím rozjezdu mě drželi v absolutním napětí až do samého konce a ještě při závěrečných titulcích jsem to celé tak nějak ztěžka rozdýchávala. Co pak měly říkat samotné manželky astronautů, že. Já nemám co bych k tomu dál napsala. Stojí to za zhlédnutí, akorát si moc nečtěte obsah filmu. Na můj vkus toho až příliš prozrazuje. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Oproti jiným konspiračním thrillerům své doby tento poněkud zaostává. Do značné míry je to vinou Petera Hyamse, který byl v kariéře spíše rutinérem, což tady víceméně dokazuje. Napínavá a nepříjemná konspirační atmosféra tu funguje velmi málo a na diváka nikdy úplně nedopadne. První polovina, v níž se příběh ještě rozjíždí a působí tu jakési tajemno, je velmi dobrá a naláká k dalšímu sledování. Postupem času ale snímku tzv. padá řetěz, protože se začnou dít dost nelogické věci a celé se to posouvá do absurdity, protože něco podobného by v reálu určitě nefungovalo. Hyams tak nejvíce upoutá pasážemi z pouště, kde je ona samota všech zachycena velmi dobře. Z obsazení rozhodně vyniká záporný Hal Holbrook, částečně zábavný Elliot Gould a solidní James Brolin, pozitivem budiž i Telly Savalas v asi nejzábavnější úloze kariéry. Akce tu moc není, což je asi dobře, protože jízda auta s nefungujícími brzdami je vskutku dost špatně natočená, závěrečná honička je naprosto standardní, zase ji ale devalvuje absolutně nesmyslné držení postavy na křídle, které je opravdu zoufale nerealistické. Příběhu pak chybí lepší pointa, protože snímek najednou skončí, aniž by některé motivy dořešil a objasnil a uzavřel osudy stěžejních postav. Capricorn One postupem let dost zastaral a rozhodně není tak výrazný, jak chtěl asi být a podobným teoriím navíc dělá medvědí službu, protože je jasné, že pokud by se někdo o podobný podvod pokusil, rozhodně by to nemohlo fungovat takto. Přesto si pozici suverénně nejlepšího počinu Petera Hyamse a čtyři hvězdy zaslouží. 70 % ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Znepokojivý snímek, který vzbuzuje důvodné pochyby o kempování Američanů na Měsíci. Hrdiny jsou kosmonauté Brubaker, Willis a Walker, kterým však pochybné společnosti, dodávající levné nefunkční zabezpečovací systémy, zabrání ve výletu na Mars. Raketa sice odstartuje, ale komunikace s nic netušícím Houstonem je vedena z nedaleké vojenské základny. Proto paradoxně dochází k tomu, že první dojemný krok na marsskou půdu je učiněn v televizním studiu. Politici se snaží touto misí získat finance pro hvězdné války, vedoucí letového provozu brilantně řídí neexistující misi a šťouravý investigativec Caulfield pomalu odhaluje skrývané nesrovnalosti i neskrývané pokusy o vraždu jeho maličkosti. V ohrožení života však zdaleka není sám. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (23)

  • Režisér filmu Peter Hyams již dříve reagoval na přistání Apolla 11 na Měsíci slovy: „Došlo k jedné události skutečně obrovského významu, která neměla téměř žádné svědky. A jediné ověření, které máme... pocházelo z televizní kamery.“ (Marek06)
  • Odborná kritika vyčítala tvůrcům filmu chyby, jako je pohyb na Měsíci či domluva se Zemí bez zpoždění ze vzdálenosti. Pro nespornou napínavost jej diváci přijali dobře. (SeanBean)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama