Reklama

Reklama

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

  • USA The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (více)
Trailer 2

V dávných dobách byl vykován kouzelný prsten, který vlastnil pán Mordoru Sauron. Jeho moc začal využívat k šíření zla, ale o prsten nakonec v boji přišel, a ten na dlouhá léta zmizel. Nakonec ho našel hobit Bilbo Pytlík, který díky němu přestal stárnout. Na naléhavou žádost čaroděje Gandalfa předá prsten synovci Frodovi. Ten se svými kamarády Samem, Smíškem a Pipinem odcházejí do Hůrky a Gandalf se vydává pro radu za svým učitelem, čarodějem Sarumanem. Ten se však přidal na stranu zla a zajme ho. S pomocí tajemného hraničáře, přezdívaného Chodec, Frodo a jeho kamarádi uniknou jen o vlásek devíti černým jezdcům, kteří vyrazili z Temné věže, aby prsten našli a přinesli svému pánovi Sauronovi. Do Roklinky je svolána velká porada lidí a elfů, která rozhodne, že prsten musí být zničen. To je možné pouze tam, kde byl prsten zrozen, v ohni Hory osudu. Odvážný Frodo se nabídne, že tam prsten odnese. Nebezpečí je však příliš veliké, a tak se mu, jako jeho ochránci, postaví po bok čaroděj Gandalf, trpaslík Gimli, elf Legolas, bojovník Boromir, hobiti Sam, Smíšek a Pipin a také Chodec. Zrodí se Společenstvo Prstenu, které se vydává na nebezpečnou cestu plnou nástrah a nebezpečí. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (2 001)

golfista 

všechny recenze uživatele

Jako člověk nedotčený literární předlohou ani "Tolkienománií" (pokud odmyslím dlouhodobé zpracovávání potencionálního diváka médii), musím říct, že jsem viděl výborně natočený film se zajímavým příběhem, ale nadšení se napoprvé nedostavilo. Je určitě vysoko nad průměrem, ale pocit známý z jiných výborných filmů, které mě po skončení nechávají zaraženého do sedadla, se nedostavil ...... Po třetím (tentokrát v prodloužené verzi) shlédnutí musím hvězdičku přidat. Je to fakt vyjímečný film..... Čtvrtá a další projekce mi potvrzují, že oskary ověnčený měl být tenhle a ne poslední díl .... Když si chci z nostalgie připomenout "Pána prstenů", pak sáhnu výhradně po "Společenstvu". ()

mandes 

všechny recenze uživatele

rozpočet : $93 million tžby celosvetovo : $871,368,364 ZIADNY INY FILM MA NEDOKAZAL VTIAHNUT DO SVOJHO SVETA AKO TENTO,HERCI SVOJE POSTAVY VYSLOVENE ZIJU MOJ OBLUBENEC JE LEGOLAS .A TO NEMOZEM OPOMENUT NEUVERITELNU HUDBU,SOUNDRECK POCUVAM UZ ASI 2 ROKY A STALE SA HO NEMOZEM NABAZIT JEDNODUCHO NADHERA. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Jde o další útok proti socialistickému zřízení. Říše zla, z níž se valí popel a dým, je průhledně umístěna na východě. Obrazem dělnické třídy, která jednotna v potu tváře buduje těžký průmysl, mají být odporní a zlí skřeti. Samozřejmě, že synáček z buržoazní rodiny nemůže vidět na těžké práci nic krásného a povznášejícího. Obyvatelé západu - zemi oplývající mlékem a strdím - elfové (neboli aristokracie), lidé (buržoazie) a hobiti (statkáři) žijí naopak v blahobytu (aniž je vysvětleno, odkud jej získávají) a jediné, co je trápí, je "hrozba“ z východu. "Síly dobra“ zde představuje sbírka představitelů těchto reakčních kruhů, jejichž ruce se nikdy nedotkly pořádné práce. Jejich vůdcem je Gandalf, šiřitel zpátečnické ideologie, s jejíž pomocí udržuje obyvatelstvo v nevědomosti a strachu před pokrokem.(…) Ale socialismus se naštěstí nedá zničit hozením jakékoliv relikvie, i té nejposvátnější, do ohně. Drž se Mordore, obklíčený nepřátelskými reakčními sousedy!“ Těžko říct, zdali by se JACKSON vůbec pustil do práce, kdyby si přečetl recenzi Tolkienovy knihy z našeho „Red Law 1977..“ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nejpoetičtější díl trilogie... Vyhlídková jízda po krásách Středozemě, snídaně s hobity, oběd s elfy, čaj o páté s bandou skřetů a večerní flambování s ctihodným panem Balrogem v té nejlepší společnosti, jaká se kdy na plátně sešla. Jacksonovi se podařilo nemožné, není to sice pravověrné přepsání Tolkiena, zato je to nádherný film, který narozdíl od dalších dvou dílů nemá hluchých míst a místo velkého bitevního patosu přináší spoustu "malých" hrdinských skutků. A samozřejmě, v rozšířené verzi je nejkrásnější scéna filmu – Gimliho dvoření se paní Galadriel. Proč ho jen Jackson nedal i do kinoverze, mistr trpaslík by si tuhle epizodku zasloužil mít na očích, protože je... nadpozemsky krásná. Jako celé Společenstvo prstenu! ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

LOTR neztratil ani za deset let nic na své síle. Provází mě od začátku mého zájmu o filmy a postupně ho vnímám stále do větší hloubky a uvědomuju si, jaký kolos zvládnul Jackson rozpohybovat, aniž by ztratil duši. Právě to, jak tento velkolepý umělý mýtus JRR Tolkiena ožívá obohacený dětsky upřímným Jacksonovým srdcem, je to nejlepší. Až se člověk necítí divně psát tak teatrální komentáře. ()

Galerie (156)

Zajímavosti (411)

  • Sauron (Sala Baker), úhlavní nepřítel svobodných národů Středozemě a zdroj veškerého zla příběhové trilogie, byl původně andělské povahy. Jeho příčina přidání se k temné straně byla, že Sauron nade vše miloval pořádek a toužil naprosto totálně ovládat veškerý život i dění ve Středozemi. Jeho cílem nebylo vyhlazení konkrétního národa. Pokud by ale uspěl ve svých snahách, připravil by národy ve Středozemi o svobodnou vůli a pokryl celý kontinent mocí, proti které by nebylo možné se vzepřít. Tolkienovo dílo „Pán prstenů“ je tedy i dílem, ve kterém je zdůrazňována důležitost boje za svobodu. (Nick321)
  • Ako dieťa si John Rhys-Davies (Gimli) odsekol špičku prsta pri nehode na poli a tak nosil špeciálnu protézu. Počas natáčania sa rozhodol vystreliť si z režiséra Petera Jacksona - odrezal si špičku protézy, naplnil ju falošnou krvou a prišiel za Jacksonom so slovami: "Boss, I had an accident." (prekl. - Šéfe, mal som nehodu). (Ingtar2)
  • Peter Jackson chvíli po premiéře filmu popsal, jak se k natáčení celé série během let vlastně propracoval: "Poprvé jsem Pána prstenů četl, když mi bylo sedmnáct. Tehdy jsem si říkal, že by z toho mohl být skvělý film, a těšil jsem se na to, až ho jednoho dne uvidím. Ale ani ve snu by mě nenapadlo, že ten, kdo ho nakonec natočí, budu já. A pak jsem tu knížku po pravdě řečeno nečetl až do doby, kdy mě napadlo, že bych ji mohl zfilmovat. Tudíž to nebyl žádný můj celoživotní sen, jak si spousta lidí myslí. Ve skutečnosti jde o to, že miluju fantaskní dobrodružné filmy. Poprvé jsem pocítil chuť stát se filmařem, když jsem jako devítiletý viděl v televizni původního King Konga. Naprosto mě facinovalo, jak ten film dokázal diváka přenést do jiného světa. Zamiloval jsem se do toho žánru, do toho typu filmařiny. (...) Prorazil jsem v oboru díky nízkorozpočtovým hororům, ale přitom jsem strašně chtěl udělat veliký dobrodružný film. Takový, jaké byly ty, které jsem hltal jako kluk. V devadesátém pátém jsem dokončoval film Přízraky a začali jsme si říkat, že možná už přišel čas na to, abychom natočili pořádný fantasy film. Kvůli Přízrakům jsme totiž na Novém Zélandu založili trikovou společnost s třiceti nebo čtyřiceti počítači a chtěli jsme využít možností, která ta moderní technologie nabízela. Nejdřív jsme chtěli napsat původní příběh, ale když jsme ho probírali, pořád jsme říkali: 'Tohle by mělo být jako v Pánovi prstenů,' nebo 'je to podobný typ filmu jako Pán prstenů,' takže nám to nakonec došlo a rozhodli jsme se zkusit získat práva na zfilmování Pána prstenů." (NIRO)

Související novinky

Nový Pán prstenů na cestě?

Nový Pán prstenů na cestě?

24.02.2023

Poté, co se koncem minulého roku podařilo švédské korporaci Embracer pořídit veškerá zbývající práva na značku Pána prstenů (seriálová koupil předtím za nemalé peníze Amazon), uzavřela nyní studia… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Reklama

Reklama