Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Entebbe je politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu Air France na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii. (Bioscop)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (218)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistý, jestli tvůrci věděli, co chtějí vlastně točit. Na jedné straně je tu věnován velký prostor izraelskému politickému zákulisí a jednání, které předcházelo záchranné operaci. To mě bavilo. Počínání špiček židovského státu působilo věrně a výbornému obsazení vévodil Eddie Marsan v roli Šimona Perese, byť mu typologicky vůbec neodpovídal. Na druhé straně tu je linka teroristů a ta mi přišla hodně nevyvážená. Cítil jsem tu snahu Boseho a spol. polidštit, ale s tím si Padilha nevěděl vůbec rady. Rosamunde Pike s Brühlem pak neměli pořádně co hrát, protože jejich postavy byly nedotažené ve všech směrech. Samostatnou kapitolou je pak osobní minilinka jednoho z izraelských vojáků, která byla naprosto zbytečná. Asi měla sloužit jako protiváha Brühlově linii, ale to se vůbec nepovedlo. Každopádně jestli jsem se na něco těšil, tak to byl samotný zásah a režisérovo jméno mě v tom jenom povzbudilo. Jenže tady narazila kosa na kámen. Prostřihy s židlovým tancem byly na pěst a zpomalené tempo, ve kterém se téměř celá akce odehrávala, ten zmar jen dokonalo. Neheledě na to, že to celé trvalo asi dvě minuty. Škoda. Celkově nemůžu říct, že by mě to nebavilo, ale očekával jsem tedy mnohem víc. 60% ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Padilha proč si tohle děláš, to umění? Vždyť sám víš, že tomu nerozumíš. Někdejší Greengrassův dědic jakožto odstín své dávné nekompromisnosti stimuluje úpadek vlastních sil dřeváckými alegoriemi jak školák a zůstává tak jen ocenit dokumentárně laděnou kameru, věrohodně v píči Rosamund Pike a těšit se na závěrečné zúčtování. Větší katastrofu si však těžko představit. Strašlivě pitomoučce a zmateně natočená i sestříhaná přestřelka, která ani nemá potřebu se věnovat filmově vděčným akcím invazní jednotky Mossadu, jako bylo odpálení ugandských stíhaček, smrt rukojmích či pomsta prezidenta Ugandy na jednom z nich a místo toho to přestříhává s epizodou ze scénického tance. Boha jeho. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

S filmem jsem byl vcelku spokojen, i když... Příliš mě nezajímaly flashbacky ze života teroristů a klidně bych je vyměnil za další politická jednání v Izraeli. Potěšily mě herecké výkony Rosamunde Pike, Daniela Brühla a Eddieho Marsana, ale nepochopil jsem dějovou linii se Sarah a Zeevem, ta tady působila absolutně nepatřičně a vlastně vyústila totálně do ztracena. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Operace Entebbe mohla být dalším intenzivním politickým thrillerem, mapujícím skutečný světový konflikt. Proměnila se ale v přespříliš jednoduché žánrové klišé, neuspořádaně přeskakující mezi dvěma, byť propojenými, dějovými linkami. Rosamund Pike se ve velmi krátkém rozestupu objevila již ve druhém (loňský Smrtihlav) historickém filmu, kde jí ale nebylo absolutně potřeba. Chtělo by si to v jejím kariérním případě napravit reputaci něčím podobným, jako byl její vzestup do nebes ve Fincherově Zmizelé. V tomto filmu mě (bohužel) po jejím boku iritoval i sám Daniel Brühl, kterého mám docela v oblibě. 7 days in Entebbe tedy v celkovém vzezření vypadá, jako by jej točili samotní izraelští vojáci - bez špetky invence, gradace a snahy o upoutání divákovy pozornosti. P. S. Samozřejmě tento fakt neovlivnil již tak přísné (ovšem oprávněné!) hodnocení, ale kdokoli bude chtít snímek vidět a stahovat, nechť se vyvaruje tomuto odkazu - https://fastshare.cz/9825990/7-days-in-entebbe.2018.hdrip-vlo-tit-cz.mp4#.WzJ-jRaLuEc - titulky stvořil nějaký rádoby vtipný troll či sebevědomý negramot! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Herecky bez hlubšího komentáře, ale zpracováním dost netypická konstrukce historické události, která pořádně neví, co chce být, aby závěrečnou operaci izraelské armády, pro mě nepochopitelně, umělecky rozkouskovala se záběry na nějaký africký tanec v divadle. Takže co jsem to viděl? Historické drama nebo historický art? ()

Galerie (35)

Zajímavosti (20)

  • Izraelci vycházeli ze staré informace, že diktátorský vůdce Ugandy Idi Amin (Nonso Anozie) používá černý Mercedes. Tak tomu skutečně bylo, ale nedlouho před akcí začal používat Mercedes bílý. Oné noci proto byli dva místní vojáci překvapeni, že se k nim blíží černé auto a chtěli ho zastavit. To vedlo k přestřelce, která stála ugandské strážné život a izraelce zase prvek překvapení. Nebýt jejich svižné reakce a rychlého útoku na budovu, mohla akce snadno skončit fiaskem. (Cocacolix)
  • První trailer byl zveřejněn 7. prosince 2017 s písni „I'd Love to Change the World“ od skupiny Ten Years After z roku 1971. (griph)
  • Velení akce se u cesty zpátky obávalo leteckého útoku na bezbranná transportní letadla C-130 Hercules. Z tohoto důvodu část vojáků zneškodnila 11 ugandských letounů typu Mig-17 a Mig-21, které byly na letišti přítomné. Tímto krokem prakticky zničili veškeré bojové letouny, které Uganda měla. (Cocacolix)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama