Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Bohem zapomenuté osadě v nekonečných horách, až někde na konci světa, se odehrává krvavá tragédie. muži z osady při střetnutí s vlky přicházejí o své ženy a děti. mladá nevěsta Verona unikne smrti jen o vlásek. zachrání ji desetiletý chlapec Goran. Uprostřed tohoto zoufalství porodí Verona dítě, holčičku Veroniku, kterou osudově přislíbí za nevěstu malému Goranovi z vděčnosti za záchranu jejich životů. zatímco Goran dospívá a čeká na svatbu s Veronikou, přichází do osady zbloudilý cirkus plný žen. Spolu s nimi přichází do osady i naděje pro opuštěné muže na znovuzrození osady. S touto nadějí poznávají osadníci prokletí mnohem horší než byli vlci... nenávist a závist, vášně silnější než láska, které v lidech po staletí dřímou, mají po probuzení stejnou podobu, jakou znali jejich předkové.

Scény černého humoru se střídají s akcemi plnými zhoubných vášní, odvíjejících se z osudového příběhu jedné nenaplněné lásky. Příběh dvou hříšných milenců je podobenstvím o konci světa, jak ho předpověděla bible i Nostradamus. Svět najednou už není kulatým světem, ostré hrany jej proměnily v malou hranatou destičku s pevnými obrysy, která plave vesmírem. stačí překročit její okraj a následuje pád do prázdnoty, možná do ráje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (129)

classic 

všechny recenze uživatele

Od Juraja ma doteraz najviac zaujali iba dva filmy, tým prvým je legendárna Perinbaba, a tým druhým je Sedím na konári a je mi dobre, a tak trošku som si naivne myslel, že sa pridá i Nejasná správa o konci sveta, ktorá má absolútne sugestívny, brutálny úvod so stádom vlkov, čo zaútočia na obyvateľov, Bohom zapadnutej, slovenskej dedinky, ako vystrihnutej z „rozprávky pre dospelých” , a takéto pomenovanie je aj de - facto vhodné pre zvyšok filmu, ktorý sa utápa vo všelijakých napätých, medziľudských vzťahoch, ktoré sú popretkávané typickými zvratmi, ako z mexickej telenovely. Jakubisko je priemerný, či až nadpriemerný režisér ( na naše pomery je raritou ), ktorého tvorbu ( aj prostredníctvom čítaného textu v knižke ) starostlivo sledujem, zvykol som si na smrť i erotiku v jeho snímkoch, ale vadí mi tá jeho občasná chaotickosť, neprehľadnosť, roztržitosť... V hľadáčiku mám také filmy, ktoré by mali vylepšiť priemer, aby nebol Jakubisko pre mňa len „dobrý” , lebo zatiaľ som nevidel jeho majstrovské diela... ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Jasná správa."     Táto šialená fraška s neskutočným panoptikom postáv je zrejme tým najhorším, čo som od Jakubiska videl (konkurovať jej v tomto môže jedine Dovidenia v pekle, priatelia (1970)). Priam prekypuje trápnosťou a zvrhlosťou (trpaslík s obryňou), z toho trápneho šaškovania som mal často pocit, že sledujem film od Trošku. A nielen to - je tu v koncentrovanej podobe hádam všetko, čo sa mi protiví (len tak skusmo: cirkus, hazard, chľast, svätuškárstvo, poverčivosť a ľudská tuposť všeobecne). Vyslovene mi vadili niektoré toporné herecké výkony, najmä čo sa týka rečového prejavu (veď niekedy to znie ako poľský dabing!). Mimochodom, tá čeština mi k Jakubiskovi vôbec nepasuje, najmä keď ide evidentne o slovenské reálie. Ani ten astronomický rozpočet sa na filme akosi neprejavil, napr. akčné scény pôsobia vyslovene komicky (to tie helikoptéry zhltli toľko peňazí?). Sledovanie filmu je znesiteľné len vtedy, keď film zvážnie a trochu sa znormalizuje, čo sa deje v jeho 2. polovici a hlavne závere, ktorý vylepšuje celkový dojem. Film, ktorý vybočoval z radu, je dnes už zaujímavý jedine tým, že kedysi vybočoval z radu. ()

Reklama

BadCough 

všechny recenze uživatele

Keďže nemám veľmi napozerané Jakubiskove filmy 60-tych a 70-tych rokov, vskutku neviem, či Nejasnou správou vykráda sám seba. Ja som však týmto filmom bola úplne unesená. Svojrázny humor a postavy, magickú atmosféru prírody či fantastické scény stojace na rozmedzí skutočnosti, sna a fantázie diváka, netreba, myslím, vyzdvihovať. Páčil sa mi kontrast moderných a historických prvkov - nad stádom oviec a drevenými chalupami poletujúce helikoptéry a cirkusantská opica hrajúca sa s gameboyom. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Přes pár silných scén (většinou spojených s nějakým tím hromadným úmrtím) a sem tam skvělé hudby tenhle film ráda nemám. Dementní kecy o Nostradamovi, samý úchyláci (Krytinář), chlap převlečenej za obří ženskou, na konci ta hnusná opice v oblečku, úplný konec ve stylu květinových dětí... Po pravdě Jakubiska nemám nakoukanýho nijak zvlášť a jestli je tohle ta jeho poetika (Krytinář, co počítá kolikrát se smí za jakousi úlitbu podívat chlapovi převlečenýmu za ženskou do rozkroku), tak je dost divná, ale proti gustu... Co se mi líbí jsou lokace, ty opravdu stojí za to, a výkony některých herců, většinou těch neznámých, znamé tváře Vondráčková, Issová atd. předvedli svůj standard. A ta detektivní linka kdo že to zabil principálova syna celkem funguje. Konec mě ale přes svou očividnou citovost nechal úplně chladnou. Mišmaš, který se nepovedl tak, jak se zřejmě zamýšlelo. 60% ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Ak by som mal uviesť dôvody pre ktoré som sa rozhodol pozrieť si tento film boli to predovšetkým mnohé kladné ohlasy tu na CSFD, označujúceho za jeden z najlepších česko-slovenských porevolučných filmov (myslím, že sa s tým dá súhlasiť) a na majstrovsky skomponovanú hudbu (čakal som síce viac, ale i tak veľmi dobrá). Nejasná správa o konci sveta vyniká predovšetkým impozantnou výpravou a úchvatnými lokáciami (východné Slovensko) dokonale snúbiace sa dodávajú filmu unikátnu tajomnú až mystickú atmosféru. Okrem vizuálnej krásy však Jakubisko ponúka aj silný príbeh s mnohými nezabudnuteľnými scénami (útok vlkov) a vlastne tiež i uspokojivými hereckými výkonmi všetkých predstaviteľov. Jakubiskovu nanajvýš vydarenú a jasnú réžiu už nemá význam chváliť, vie veľmi dobre udržiavať pozornosť len posledných 30 minút mi prišlo občasne trocha zdĺhavých. Svojho času bol film najnákladnejším projektom, no po desiatich rokoch musel prenechať miesto ďaľšiemu Jakubiskovmu opusu - Bathory. ,,SKONČILI JSME. JASNÁ SPRÁVA..." ()

Galerie (23)

Zajímavosti (19)

  • Filmovalo se na Slovensku v okolí Těrchové a Slovenském ráji, na hradě Podbiel, v Roháčích a v obci Štefánová. (M.B)
  • První film, který produkovala společnost JAKUBISKO FILM. (Halloween9)
  • Juraj Jakubisko komentoval srovnání filmu se svými staršími počiny: "Všechny své dosavadní těžší filmy jsem koncipoval jako výpověď naší generace o tomto světě. Nejasná zpráva byla ale od začátku zamýšlená jako rozhovor s Bohem. Chtěl jsem udělat film, ve kterém bych se trošku zamyslel nad světem, jaký je a jaký teprve bude. Chtěl jsem konfrontaci bible s Nostradamovými proroctvími. Chtěl jsem natočit film, ve kterém je všechno vymyšlené stejně, jako jsme si my vymysleli život, jako jsme si vymysleli svobodu i náš nový stav, ve kterém žijeme. Písničky jsou vymyšlené, náboženství jsou vymyšlená, problémy jsou vymyšlené. Ale všechno, co je v tomto filmu vymyšlené, se jednou podle mého názoru skutečně stane." (NIRO)

Související novinky

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

Zemřel režisér Juraj Jakubisko

25.02.2023

Československá kinematografie přišla o jedno ze svých velkých tvůrčích jmen, ve věku čtyřiaosmdesáti let totiž v pátek 24. února v Praze zemřel legendární slovenský režisér, scenárista, výtvarník a… (více)

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Reklama

Reklama