Reklama

Reklama

Baletky, které musí předčasně ukončit svou kariéru, to nemají jednoduché. Celý svůj život do té chvíle věnovaly jen tanci a jejich příprava na skutečný život není dokonalá. Až na maximální sebekázeň a vůli dohnanou až do krajnosti. Bývalá primabalerína Dominika Jegorovová (Jennifer Lawrence) navíc žije v dnešním Rusku a se svou matkou čelí bezútěšné a nejisté budoucnosti. Díky tomu se stává snadnou kořistí ruské tajné zpravodajské služby a dostává se do jejího kurzu, v němž školí „volavky“. Zde probíhá tvrdý výcvik, jehož cílem je naučit své „žákyně“, aby v roli profesionálních svůdnic využívaly své tělo a mysl jako dokonalé zbraně. Po ukončení zvráceného a sadistického tréninku je Dominika jako nejnebezpečnější volavka nasazena na Nathaniela Nashe (Joel Edgerton), důstojníka CIA, který řídí jednoho z nejdůležitějších špiónů v Rusku. Dominika s Nathanielem vede souboj silných vůlí plný špionských triků, nedůvěry, ale především vnitřně bojují s nevyhnutelnou vzájemnou touhou. Dokáže ji Nathaniel přesvědčit, že je právě on tou jedinou osobou, které může věřit? (Cinemart)

(více)

Zajímavosti (37)

  • Děj k filmu se odehrává v Rusku, kde se film dostal do kin jako poslední, a to 31. května 2018. (Varan)
  • Barva, kterou si Dominika (Jennifer Lawrence) barví vlasy blond, je barva maďarské kosmetické značky Kallos Cosmetics. (MakiMaki)
  • Je možná podobnost mezi Red Sparow a Black Widow ze série od Marvelu. (griph)
  • Kandidáti byli skutečně nazýváni „vrabci“ nebo „volavky“. Škola uvedená ve filmu opravdu existovala ve městě Kazaň na břehu řeky Volhy v Rusku. (griph)
  • „Honeypot“ škola byla skutečnou součástí výcviku sovětských zpravodajských služeb. Učila mladé ruské ženy o umění zachycení, svádění a vydírání inteligenčních cílů. (griph)
  • Celý film je založen na skutečných činnostech sovětských špiónů, s nimiž se Matthews seznámil během práce u CIA. (griph)
  • Automobilovým partnerem filmu bylo BMW, což se projevilo například tím, že ruská tajná služby využívala limuzín řady 7. V několika záběrech, například jízda Londýnem nebo finální scéna s převozem na letiště, si lze navíc všimnout, že automobily Mercedes-Benz mají odstraněnu výraznou trojcípou hvězdu v masce chladiče. Naproti tomu například automobily Vauxhall, které využívala americká policie v Londýně, měly svá loga viditelná na masce chladiče i volantu. (FIAT 500)
  • Při přípravách na roli cvičila Jennifer Lawrence čtyři měsíce ruský akcent a balet, který cvičila tři hodiny denně s baletním instruktorem Kurtem Fromanem. (Tomas_TM)
  • Celosvětová premiéra proběhla 19. února 2018 v Londýně. (Varan)
  • Natáčelo se od 5. ledna do 10. května 2017. Mimo Slovenska a Maďarska se natáčelo ve Velké Británii, v Rakousku a na londýnském letišti Heathrow. (Varan)
  • Interiérové scény z ústředí ruských tajných služeb se natáčely v barokním paláci Festeticsů ve městě Keszthely. Druhý palác Festeticsů v Dég se proměnil ve výcvikové středisko „rudých volavek“. Jako moskevské baletní divadlo posloužila Maďarská státní opera v centru Budapešti. První úkol pro ruskou vládu plnila filmová Dominika Jegorovová (Jennifer Lawrence) v prostorách budapešťského hotelu Boscolo, jedna z klíčových scén se odehrála také ve slavné kavárně New York Café, která je součástí hotelového komplexu. V několika scénách došlo i na interiéry dalšího neméně proslulého budapešťského Hotelu Gellért. Úlohu kulisy pro první setkání Dominiky a Nathaniela Nashe (Joel Edgerton) pak sehrála plavecká hala Fabó Éva ve městě Dunaújváros. (IlMagnifico)
  • Na filmu spolupracovali věhlasní baletní tanečníci Sergej Polunin a Isabella Boylston, která v tanečních scénách zaskakovala za Jennifer Lawrence (Dominika Egorova). Choreografie byla svěřena Justinu Peckovi. (IlMagnifico)
  • Jennifer Lawrence v rozhovore v show Ellen DeGeneres priznala, že najviac sa obávala vzhľadu jej bradaviek: "Keď prišiel ten deň natáčania, tak som vošla do miestnosti a vravím, prečo ste tu narobili také teplo? Chcem, aby moje bradavky boli obrovské!" Jen a Ellen sa na tejto historke zasmiali, ale herečka vysvetlila, že v danej chvíli štáb nevedel, o čo jej vlastne ide. (Arsenal83)
  • Kritici a diváci si všimli, že belgický herec Matthias Schoenaerts sa vo filme nápadne podobá na ruského prezidenta Vladimira Putina. Ale podľa režiséra Francisa Lawrencea nebol Schoenaerts obsadený úmyselne kvôli jeho podobnosti s Putinom a režisér si podobnosť medzi nimi uvedomil až na pľaci. (Arsenal83)
  • Jennifer Lawrence o najintímnejšej scéne v triede povedala, že najprv bola nervózna, ale potom chodila pred štábom nahá aj po vypnutí kamery: "Vo filme je jedna konkrétna scéna, kde sa tvoja nočná mora zo školy stáva skutočnosťou, kde stojíš nahý pred triedou plnou ľudí. Nakoniec to nebolo také zlé. Zvykla som si na nahotu tak, že som aj medzi zábermi chodila nahá a zatiaľ čo iní hovorili, že by som sa mala zahaliť, ja som žartovala: 'Žiaden župan nepotrebujem, je mi horúco.'" (Arsenal83)
  • V ruskom dabingu je meno Dominiky (Jennifer Lawrence) zmenené na „Veronika“, keďže meno Dominika je v rusky hovoriacich krajinách prakticky nepočuteľné. (Arsenal83)
  • Napriek tomu, že film má byť natočený podľa skutočných udalostí, známy historik špionáže Nigel West v článku z roku 2018 spochybňuje existenciu takýchto škôl, aké sú ukázané vo filme. (Arsenal83)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama