Reklama

Reklama

Přízrak

  • USA A Ghost Story (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Držitel Ceny Akademie Casey Affleck a Rooney Mara září v rolích mladého páru, který poté, co je rozdělen smrtí jednoho z nich, objevuje věčné spojení a lásku, jež je nekonečná. Snímek Přízrak, nezapomenutelné přemítání o lásce a zármutku, nabízí výjimečně působivý a snový zážitek, který v divákovi přetrvá ještě dlouho po závěrečných titulcích. (Magic Box)

(více)

Recenze (155)

lamps 

všechny recenze uživatele

Jasně, je to velký umění a tak, ale pro jistotu přikládám seznam činností, které shledávám daleko zábavnějšími a smysluplnějšími než sledování Přízraku: Důkladný úklid obývacího pokoje a kuchyně; Dobrovolná návštěva zubaře; Stříhání babiččiných nehtů na nohou; Hledání Atlantidy na dně Čertova jezera; Půlroční studium na státnice z matematiky; Maratón pořadů Jaromíra Soukupa; Absolvování běžeckého maratónu při teplotách pod bodem mrazu; Umývání nádobí pod studenou vodou; Návštěva restaurací, které od Zdeňka Pohlreicha nedostaly ani jednu hvězdu; Účastnit se párty jako střízlivý řidič; Pracovat v telekomunikačních společnostech; Chytat ryby na vyschlém jezeru; Hledat houby na sídlišti; Přemlouvat Babiše, ať už nekrade. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Spirituální zážitek rezonující opravdu hodně hluboko a přesahující daleko za. Silně nediváckej film (čti "nuda"), srdceryvnej, smutnej, těžkej a zatraceně pomalej. Jako by to snad bylo očima toho Ducha samotnýho (scéna v novostavbě anyone?). Hudba stále zní v uších a závěrečná scéna je o to silnější, čím víc doznívá. Jeden z nejlepších filmů, co jsem kdy viděl a cítil. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Myšlenka hodně dobrá, ultraslowtempo by mi ani tak nevadilo, i když místama už to bylo pryvela, ale celkově mi to přišlo spíš nevyužitě než peckovně. Třeba se k tomu nápadu někdo někdy vrátí a udělá z toho pecku, ne utrpení.....i když tady to utrpení asi lze považovat za mission accomplished. 40% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Málo slov, no napriek tomu snímok toho povie veľmi veľa... O smútku zo straty milovanej osoby, večnom kolobehu a neúprosnosti času... Priznám sa, trocha som sa zľakol toho žánrového zaradenia poetický, no moje obavy boli zbytočné, a to aj napriek extrémnej uťahanosti snímku. Zvláštnym spôsobom to na mňa zapôsobilo, tak silne, že nad niektorými scénami som ešte dlho po skončení filmu premýšľal. Skrátka, taká filozofia bez slov, možno niečo o čo sa z časti pokúša aj Malick, no u neho mi to akosi nešmakuje. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

......Síla génia loci......Název filmu je možná trošku zavádějící a v mnohých by mohl evokovat, že půjde o horor. Na to bacha. Tenhle film lze jen stěží zaškatulkovat do nějakýho žánru. Jde o hodně poetickej, filozofickej snímek, kterej si ve výsledku vystačí s minimem slov ale přesto je zatraceně silnej a hlavně smutnej. Vše umocňuje pomalá kamera, leckdy jen dlouhý statický záběry společně s dobře zvoleným hudebním doprovodem(ve sluchátkách to musí být ještě větší zážitek). Svý kouzlo má i formát obrazu 4:3 s ořízlý mi okraji. Hodně silný 4 hvězdy. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jen si tak trochu umřít. Vrátit se v podobě ducha pod prostěradlem, mít dostatečně vystřižené otvory pro oči, což mě ještě za života naučili v kroužku "ábíčkářů", zkontrolovat, zda mé bývalé "buchtě" i po mém odchodu chutná buchta, nejlépe ji pozorovat, jak se jí v jednom nepřerušeném záběru po dobu pěti minut cpe a pak učinit reklamaci s účtenkou EE(T), že prací prášek nevypral mé prostěradlo doběla. A až dostanu účet za elektřinu a telefon, kterým otravují i po smrti účastníka, bezprostředně po zjištění nezaplatitelné cifry se ihned vypařím, a to doslova, takže ze mě zůstane pro exekutory jen to špinavé prostěradlo. A kde nic není, ani smrt nebere. A pomíjivost všeho je mrcha. Chápu smíšené reakce diváků, film je to vskutku bizarní, absolutně žánrově nezařaditelný, nedá se dokonale vstřebat, i když milujete Caseyho Afflecka. A po jeho skončení si jen těžko řeknete, že to byl dobrý film. Spíše budete civět do prázdna a rychle hledat film, který ve vás oživí lásku k životu, zažene chmury a hlavně bude se v něm trochu víc mluvit i konat. Těžko říct, co na tomhle námětu oslovilo Caseyho. Film má určitě dost zvláštní pojetí, je neskutečně pomalý, art(ritida) jak kanec, tolik kompozičních veletočů už hned tak neuzřím. Je zde spousta scén, ze kterých mrazí, pokud si je dáme do správné souvislosti. Jenže je zde nemálo pasáží, které působí solidně onanisticky. Atmosféra originální. Děj se dá shrnout tak, že ústřední hrdina byl za života hudebník, měl osudovou autonehodu, po níž se vrací do svého domu za svojí milovanou coby neviditelný přízrak. A pak se ploužíme s přízrakem různými prostory a dimenzemi, potkáme kamaráda "prostěradláka", až je to všechno moc předimenzované. Role ducha je snem všech Alzheimerem stižených herců, text prakticky žádný, režisér vám jen kyne, že máte cestu volnou, takže se nemůže stát, že o nadbytečnou látku pod nohama klopýtnete. Jen jsem ne úplně zdárně pochopil, jestli pod prostěradlem je jen jakýsi mlžný opar, nebo oživlé tělo. V některých záběrech bylo vidět prosvítající paže. Možná chyba ve filmu, možná jsem to jen blbě pochopil. Spojení Casey Affleck a Rooney Mara je celkem fajn. David Lowery samozřejmě nenatočil žádného Ducha 2, je mylné si film pouštět s tím, že to bude něco ve stylu "duchařiny" s Paťem Swayzem. Tak to ani omylem. I když je tam téma lásky po smrti, duch hází předměty, je to zásadně odlišné a velmi pochmurné a zcela neradostné dílo, které si musí najít svého diváka, aby bylo ve své složitosti náležitě pochopeno. I přes mnohé úžasné a nevídané zvláštnosti se přes náročnost látky nebude snadné dostat. Podotýkám, že něco tak neobvyklého jsem už dlouho neviděl. A taky to už vidět nepotřebuji. Formát 4:3, ve kterém je film natočen, je otřesná technická pitomost. 5/10 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Will Oldham vykecával strašnú dieru do hlavy s tými existenčnými kecami na párty. Každú chvíľu som očakával, že mu niekto treskne po tej jeho plešatej papuli! Bohužial, nestalo sa tak. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prízrak je podľa mňa ten typ filmu, keď si každý nájde tú svoju interpretáciu a či sa bude presne zhodovať s autorským zámerom, na tom až tak záležať nebude. A podobne je to aj s mojím prežívaním celého filmu. Ak ho vnímam ako príbeh jedného ducha, tak má v sebe mnoho smútku, trochu irónie, asi spôsobenej tým kukučom spoza plachty a nesmiernou nudou večnosti. Osobne som si ale pri duchovom pasívnom bytí s občasným výbuchom emócií hovoril, že podobne bezduchý život vedie vlastne väčšina obyvateľov planéty. A vážne netuším, či mal aj toto Lowery na mysli pri písaní scenára a je to, ako som písal, nakoniec jedno. No a moja interpretácia ústrednej myšlienky? Žite svoje životy naplno, na večnosti to bude skôr veľká nuda. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Vždy mě potěší vidět něco, co se nepodobá ničemu, co jsem viděl dříve. Tvůrci tohoto filmu se vydali opravdu velmi originální cestou, což je vždy velké riziko. Tento film vznikl pro festivaly, kde si rozhodně najde své obdivovatele. V mých odborných očích funguje tak nějak napůl. Ne každý snese 5minutový statický záběr na Rooney Maru, která žere koláč. Plakát je těžce zavádějící. Tento snímek je ryze poetická slaďárna nesoucí se v nepříjemně melancholickém duchu. Kdo se těšil na Caseyho Afflecka, ten má smůlu. Stihne si vyměnit s Rooney pouze trochu slin. Ve zbytku filmu za něj zaskakuje prostěradlo. Dojem na mě udělala především myšlenka. Krásný pohled do nekonečného světa duchů, ale hlavně nádherné vyobrazení oddanosti své životní lásce. Během sledování i krátce po něm mi bylo celkem nepříjemně. Takže to na mě zřejmě nějak zapůsobilo. Pálím slabší tři kusy. Pokud člověk věří na duchy, tak přihodí hvězdu až dvě navíc. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Minimalistický nekonvenční drama plný dlouhých frustrujících záběrů, který ale jak plyne ku svýmu konci, zarývá se hlouběji a hlouběji pod kůži, přičemž finále z vás vystřelí duši a provede napříč časem a prostorem! (nic pro ignoranty, ani pro komerčně orientovanýho diváka) ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Casey Affleck na začátku filmu zemře a zbytek příběhu (až na pár flashbacků) stráví pod prostěradlem a dělá ducha. První polovina je brutálně nudná (převládají dlouhé statické záběry, v nichž se toho málo děje, za vše mluví čtyři minuty dlouhá sekvence, v níž Rooney Mara pojídá koláč a vzlyká u toho) a ta druhá je zas hrozně zmatená a divná, protože se v ní hodně divoce skáče v čase. Jestli jsem to správně pochopil, tak jedině díky tomu, že mi to jiná postava ve filmu vysvětlila předem, a to ještě kdo ví jestli. V celém snímku je asi půltucet geniálních nápadů, každý z nich je ale využit jen okrajově a následně smeten ze stolu. Je to škoda, silná atmosféra totiž snímku rozhodně nechybí a jako festivalová bizarnost to funguje, leč z hlediska filmového se Přízrak zoufale rozpadá a smysl byste v něm hledali marně. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Premýšľam čo povedať o filme, no na rozum mi chodia iba dve slová. Nádherné a smutné. "A Ghost Story" ma skutočne dostalo do emočného stavu, ktorý potrebujem ešte nejako spracovať, lebo si myslím, že je tu obrovské množstvo nádherných momentov, spolu s záverečnými sekundami. Film má úžasnú atmosféru, vie ako svoj príbeh podať a najmä mám pocit, že keď sa pozerám na hlavného hrdinu celý čas pod plachtou a jediné čo vidíme sú čierne diery namiesto očí, vidím mu hlboko do duše. Neviem ani ako je to možné, ale to sú moje pocity. Hudba je vynikajúca a možno jediné čo by som z filmu odstrihol je dlhý monológ Will Oldhama. Alebo skrátil. Čím menej monológov a dialógov, tým viac na mňa tento film dýcha. Rozhodne to ale nie je film pre každého. Hodnotenie: A ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Vono, jak se správně postavit k týhle americký indiepóze, která splaskne jak bubák při sebemenším zkoumání? A póza je asi to slovo, které čiší odevšud. Lowery si vzal pozérskej formát, narval tam citát Woolfové, zatlačil na hudbu, aby tekly emoce, manýristicky označil hlavní postavy jedním písmenem, provedl nás dopředu i dozadu časem, aby jako bylo jasné, že to má přesahy a pak celý svůj film vysvětlil v monologu mouder jednoho sarkastointelektuála. A já tomu dám plno a nejvíc, protože mě to hrozně vzalo. Rozklíčuj si to, jak chceš. Jsem uvnitř plnej manýry a navenek vobyčejnej sarkastointelektuál. Ten film je důležitej a pomohl mi. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Film pouze pro vyvolené. Lacině působící duchařská historka o lásce a životě jako takovém. Pokud divák bude chtít, může si ve filmu najít opravdu hodně a možná se do něj i zamiluje. Na druhou stranu je hodně jednoduché film nenávidět a po 10 minutách vypnout. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštny, bizarný, až atypický, komorný film o jednom „duchovi” , ktorý sa nemôže zmieriť s tým, že aj v jeho dome, budú bývať takí ľudia, ktorí tam nemajú, čo robiť... ? Trochu som sa v tom strácal, pretože tuná sa prakticky ani nič dôležité nedeje, okrem toho, že žene zomrie muž, ktorá sa následne cíti melancholicky, po istom čase odíde z tohto domu, lebo ju už nič neviaže k tomuto miestu, neskôr sem prídu bývať španielsky hovoriaci občania, a títo zažijú na vlastnej koži, čo je to Poltergeist, a taktiež veľký „intelektuál” bude prezentovať pred kamarátmi na párty - svoje veľké myšlienky... -Prisťahovalcov pobijú pôvodní obyvatelia Ameriky. Všetko sa viaže k DOMU, v ktorom je spirituálna bytosť. De - facto, videl som dve bytosti oproti sebe v domoch. Apropo, nevedel som, že Affleck s Marou, si zahrali v snímku Ain't Them Bodies Saints, ktorý taktiež režíroval David Lowery. Zaujal ma dojímavý SOUNDTRACK Daniela Harta + kamera Palerma má svoje čaro. Samotný „biely kostým” , v ktorom je pravdepodobne oblečený herec Casey Affleck, je sám o sebe, neobyčajný, alebo duchovia sú s nami stále, aj keď ich už dávno fyzicky nevidíme ? Pozorovať film v častých statických záberoch, nie je nič pre mňa, ak sa nejedná o snímky Michaela Hanekeho. Inak, Rooney Mara „z chuti” J-E koláč. Toto sa deje v takmer neprerušovanom zábere, len sa zmení uhol kamery. Zakrátko ho vyvráti do hajzlu. Takýmto, až by som povedal jednotvárnym spôsobom sa pozerám na celý film, ktorý skrátka - niečo má do seba, ale znovu ho absolvovať ? Hm... Skôr by som si vypočul jeho hudbu a nič viac. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Připisuji si Davida Loweryho na svůj osobní pozérský blacklist. V Ain't Them Bodies Saints jsem musel překousnout vzletné nic, ale alespoň se dalo mluvit o nějaké upřímné filmové snaze odvyprávět příběh. Sledovat Ghost Story byl však pro mě osobně úplně nový level. Pokud mě někdo nutí dívat se na několikaminutový záběr, ve kterém někdo jí koláč a po významové stránce nemá délka tohoto záběru žádný smysl, pak si prostě nezaslouží moji pozornost. Je mnoho tvůrců, kteří si něco podobného můžou dovolit, ale jejich rozhodnutí mi povětšinou nějaký (alespoň opravdu malý) smysl dává. Lowery podobná rozhodnutí dělá v průběhu celého filmu a smysl mi nedávalo skoro žádné. Měl jsem pocit, že se koukám na hipstersky orámovaný 90ti minutový videoklip, který s filmovou řečí a jejími pravidly má pramálo společného. No more Lowery. 2/10 ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem nevěděl, do čeho jdu, když jsem si film pouštěl, o to víc jsem byl zvědavý. Pravda, dlouho mi to nevydrželo. Opět se ukázalo, že nejsem žádný intelektuál, který by mohl docenit skryté kvality tohoto snímku. Začátek byl véééélmi pomalý, tvůrci ho prošpikovali naprosto úchvatnými statickými záběry, v nichž se nevyskytoval ani náznak pohybu a já jsem začínal mít zlé tušení. Po tomto úvodu pokračoval film v naprosto stejně strhujícím tempu a mým věrným společníkem se mi při jeho dalším sledování stalo tlačítko ffw, které dokázalo srazit stopáž na přijatelných šedesát minut. I tak to bylo velmi nudných šedesát minut. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Pomalu plynoucí a hluboce zádumčivý film o tom, že věrnost a láska dokáží porazit nevyhnutelnou temnou nicotu po smrti a překlenout i samotný čas. A Ghost Story mimo tuto zásadní nosnou myšlenku nabídne i neobvykle řešenou kameru společně s výsledným zobrazením ve formátu 4:3, což z filmu v kombinaci s čarokrásným a vtahujícím soundtrackem dělá vytříbenou a gurmánskou diváckou podívanou. Smekám! PS: Podle zdejšího nevyváženého hodnocení usuzuji, že film asi vážně nebude pro každého. Běžný konzumní divák asi "nepřekousne" pětiminutový záběr na Rooney Maru, která jí koláč a pak se jde vyzvracet. Vážně. „We build our legacy piece by piece and maybe the whole world will remember you or maybe just a couple of people, but you do what you can to make sure you're still around after you're gone.“ ()

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama