Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nekonvenční love story dvou odlišně zmrzačených lidí: stárnoucího finančního ředitele jatek, jemuž tělesný handicap brání v navázání bližšího vztahu a mladé uzavřené kvalitářky masa s dokonalou pamětí, ale nepřekonatelnou fobií z tělesného kontaktu i potenciálního citového vzplanutí. Oba hrdinové, postupně ohromováni zjištěním, že sdílejí totožné sny (v nichž jsou laní a jelenem uprostřed zasněženého lesa), se je následně pokoušejí společně naplnit. Lehce excentrická, taktilní i odtažitá romance s prvky všednodenního dramatu a černé komedie sugestivně tematizuje dualitu bdělosti a snění, zvířeckosti a humanity, duše a těla. (Film Europe)

(více)

Recenze (160)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad, ale ani na druhý som na filme nevidel nič, čo by ma aspoň trochu priťahovalo. Nepríjemné prostredie bitúnku, studená, depresívna atmosféra, divné postavy, odpudivý zjav v hlavnej role (Géza Morcsányi), navyše neherecky drevený. Čiastočne to vyvažuje aspoň Alexandra Borbély (pôvabom i herectvom), ktorá síce tiež hraje divnú, ale zase pomerne zaujímavú postavu. Bez nej by to bolo prakticky nepozerateľné. Čo je na filme zaujímavé, je tá mysteriózna, fantazy linka s jeleňmi, ktorá sa ale postupne, na veľkú škodu, z filmu vytratí (akoby už scenáristka a režisérka v jednej osobe nevedela, ako tú linku ďalej rozvinúť). Film ma inak príjemne pomalé tempo rozprávania a to najlepšie na ňom je krásna pieseň od Laury Marling (What He Wrote). ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Název je trefný, především o tom příběh je... je sice možná trochu naivní, za to netradiční a jednoduše dobře napsaný. Diskutované záběry z jatek v něm neruší, naopak tvoří protipól nádherným snovým pasážím - opravdu takové vykoupení, z denní pracovní reality. Obě tyto příběhové roviny jsou nádherně natočené (samozřejmě každá svým způsobem), řekl bych až dokumentárně... především jatka. Máté Herbai umí a je to znát i v jiných scénách, například všemožné detaily, ty nelze nevidět třeba ve scéně v parku. Výborným nápadem jsou potom rozhovory solniček, či panáčků... scény, které přivodí i úsměv, i když nejen ty... ona to totiž opravdu je i "komedie". Závěrečné řezání je tak trochu očekávaným vyústěním situace, tedy ho nelze považovat za zbytečné a stejně tak tuto scénu nepovažuji za přehnaně násilnou. Film naopak vhodně naráží na časté problémy dnešní doby plné stresu, je třeba se víc dívat a nevidět jen násilí, nebo Alexandru Borbély... ta ovšem samozřejmě výborná! Její postava, i přes ten chlad (či díky němu) prakticky hned zaujme a svým výkonem neuvěřitelně baví. Nadšení je velké, ale přesto jsem čekal ještě větší. A vůbec, jak je to těmi sny? 80% ()

Lovely.Bones 

všechny recenze uživatele

Maďarská umělecká romantika sice nezní jako velký tahák, ale můžu vám zaručit, že se jedná o nejvýjimečnější film loňska. Tichá intimní romantika se odehrává na jatkách. Vedoucí jatek se znetvořenou rukou přijme novou kvalitářku masa, která má sociální fobii. Při psychologických testech ovšem zjistí, že sdílí svoje sny. Na tomto bizarním základu započnou netradiční vztah. Režisérka Ildikó Enyedi nádherně vyobrazila atmosféru jatek, kde se smrt a utrpení nejeví pouze atmosféricky, ale též vizuálně, tudíž dopředu varuji lidi se slabší povahou. Režisérka též skvěle zachytila vztah netypického páru. Slovenská rodačka Alexandra Borbély, která za roli dostala Evropskou filmovou cenu pro nejlepší ženský herecký výkon, je naprosto dokonalá. Nejzajímavější snímek loňska a zároveň oscarový kandidát (a můj favorit) v kategorii nejlepšího cizojazyčného filmu. ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý film. Hlavní představitelka mi připadala jako fůze mezi Lunou Lovegood z Harryho Pottera a Sagou Norén z Bron/Broen. ()

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

Takovej poměrně netradiční neprvoplánově "romantickej" příběh o jedné narušené slečně a jednom chromém pánovi. Určeno pro milovníky jelenů a srnek, nikoliv však pro milovníky krav. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Moc romantik v tom nebylo, snad až na ten nepravděpodobný závěr. Ale film to byl nesporně zajímavý, kvůli tomu závěru je to místo lepší trošku slabší čtyřhvězdičková podívaná. Tak i frigidní ženy potřebují lásku... Jenže introverti to mají v životě vždycky těžké, pokud se jejich značné sebevědomí začne potýkat s obavami ze styku s druhým pohlavím, tak to je až nad jejich sílu a mohou sáhnout i po sebevraždě. To děvče sehrálo za pomoci maskérů velice zajímavou roli, kdy z velice nepohledné až odpudivé dívky vykouzlilo v závěrečné scéně sexu moc příjemnou tvář - a že mělo každé její oko jinou barvu? Stejně mám pocit, že ten sex moc neprožívala. Film asi pěkně setřou demagogičtí ochránci zvířat kvůli scéně zabíjení krav... ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Tento film rozhodně nebyl natočen pro diváka jako jsem já. Sice nemohu a ani nechci filmu upřít jisté kvality, přece jen pro příště raději půjdu rubat dříví v mrazu do lesa, než se na to muset dívat znova. Tedy snímek sice chytře pracuje s mizanscénou, která charakterizuje postavy nejen věcmi, kterými jsou obklopeny, ale i reakcemi jejich okolí na postavy samotné, má skvěle vypracovanou bizardní atmosféru, snaží se i poukázat na rozpor mezi sny a realitou. Nicméně pořád se jedná o nudné a utahané romantické šepotání ve větru, které co mne se týče jde do prázdna. I tak se domnívám, že snímek bude mít u artových hnidopichů obří úspěch. Za mne 30%. ()

skeptic 

všechny recenze uživatele

Režisérsky precízny. Absurdne vtipný. Záverečná pointa filmu - Keď sa sny stanú skutočnosťou, už nepotrebujete snívať - jednoduchá, pravdivá, nádherná. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Keď ste už dávno nevideli atypický romantický príbeh (lásku), alebo neviete, že čo si pod tým predstaviť, tak jednoznačne môžem odporúčať film od režisérky I. Enyedi. Film (príbeh) je skromný, bez zbytočných veľkolepých scén. Slogan „menej je niekedy viac“ tu platí na sto percent. Dvojica A. Borbély a G. Morcsányi je veľmi dobrá. Slečna Borbély podala veľmi slušný výkon, ktorý je počas celého filmu vyrovnaný (nič viac, nič menej). Menej výrazné vedľajšie postavy. Nedávno som spomínal, že maďarská kinematografie momentálne prežíva svoju (novodobú) renesanciu. Tento film to len potvrdzuje. (Nominácia na Oscara bola zaslúžená.) PS.: Scény so psychologičkou by zaslúžili samostatnú kapitolu (malý krátky film). Osobné hodnotenie: 84% (****) ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Maďarské filmy veľmi nemusím a aj tomuto som dával malé šance. Reku chvíľu kuknem a pozriem niečo iné. Dopozeral som do konca a veľmi rád. Nápad hodný severskej produkcie a realizácia skvelá. Ani maďarčina mi paradoxne nevadila. Takáto romantika sa mi páči.. ()

Carthorias 

všechny recenze uživatele

LFŠ 43 (Film 14): Krásná studie autismu, sociální fobie a deprese s lehkým nadpřirozeným přesahem. V hlavních rolích až zločinně sympatický Géza Morcsányi a roztomile krásná Alexandra Borbély. Těmhle dvěma prostě musíte fandit, i kdyby jste měli srdce zmrzlejší než rybí prsty. POZOR: Varování, pokud jste náchylnější na scény s krví, možná se raději tomuto filmu vyhněte během projekce tu zkolabovali dva diváci, a dle zdrojů z internetu to nebylo poprvé. ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Originálny romantický film s fantastickou slovenskou herečkou, ktorá u nás neprerazila a teraz získava všetky možné ceny za svoj bravúrny výkon v tomto filme. V podstate sci-fi, ale natočené spôsobom, akokeby sa o sci-fi nejednalo. Tempo je síce pomalé, ale námet a herecké výkony nedovolia divákovi nudiť sa. Po dopozeraní som bol nadšený. Časom už necítim takú opakovanú chuť si film pozrieť znova, no spomínané kvality platia a určite stojí za to vidieť O tele a duši aspoň raz, keďže je to film, ktorý je naozaj originálny, zabodoval po celom svete a je v ňom aj kus Slovenska (i keď nepriamo) . 4 ceny v Berlíne (včítane Zlatého medveďa), nominácia na Oscara za najlepší zahraničný film a kopec ďaľších cien z iných festivalov. (Cinematik 2017) ()

255085349 

všechny recenze uživatele

Film, který se Vám dostane nikoliv pod kůži, ale hluboko, hluboko do nitra a už vás nepustí. Působivý příběh, chytrý scénář, vynikající kamera i herci. Scény s jelenem a laní jsou dokonalé. Námět jako příliš bizarní nevnímám, z racionálního hlediska nevidím důvod, proč by se dvěma lidem nemohl zdát stejný sen. Naopak, až mě překvapilo, jak moc je to civilní. Každopádně je pro mě tahle uherská love story zatím bezkonkurenčně největším filmovým zážitkem roku. ()

Související novinky

Finále Plzeň - Grande finále domácí tvorby

Finále Plzeň - Grande finále domácí tvorby

12.04.2018

Zpráva všem, kdo mají rádi český a slovenský film! V Plzni koncem dubna proběhne už 31. ročník filmového festivalu Finále Plzeň, který nabídne to nejlepší z česko-slovenské filmové, televizní i… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

16.12.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

02.10.2017

Čtvrtý ročník přehlídky prestižních festivalových snímků Be2Can uvede premiérově držitele Zlaté palmy z Cannes, snímek Rubena Östlunda Čtverec, který festival zahájí, film IIdikó Enyedi O těle a duši… (více)

Reklama

Reklama