Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uma ThurmanováGérard Depardieu, králova přítelkyně a umělec francouzské kuchyně, se setkávají uprostřed velkolepých slavností Ludvíka XIV... Píše se rok 1671. Francouzský šlechtic Ludvík Bourbon, kníže z Condé se topí v dluzích a jediným východiskem jak získat finance, je požádat krále Ludvíka XIV. o velení ve vojenském tažení proti Holandsku. Král je pozván s celým versailleským dvorem na zámek de Chantilly, a Condé svěří svůj další osud do rukou Françoise Vatela, svého vrchního šéfkuchaře. Geniální Vatel, proslulý přípravami opulentních hostin a nejvybranějších lahůdek, připraví třídenní podívanou, na kterou král nesmí jen tak zapomenout. Ludvík XIV. přijíždí na návštěvu i s královninou dvorní dámou Anne de Montausier. Vatel je krásnou ženou okouzlen a stává se sokem v lásce nejen svému panovníkovi, ale i královu důvěrníku markýzi de Lauzun. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (91)

Aelita 

všechny recenze uživatele

V porovnání s návštěvou krále je hrozba války s Holandskem úplná maličkost. ___ "Harmonie a kontrast – to je podstata veškeré krásy." Historický Vatel měl moc tvořit a udivovat, filmový Vatel si nade vše vážil svobody. ___ Člověk je schopen přehlížet jiného člověka nebo dokonce tomu člověku záměrně ubližovat jen tehdy, když toho druhého vnímá jako bytost, která mu není rovná, anebo když si tu nerovnost dokáže namluvit. Všechny války, holocausty, nepravosti se konají jenom na základě odstupu mezi lidmi – zde jsem já a tam je ten cizí, ne(do)člověk, nedodělek. ___ Vedle Král tančí, Barry Lyndon atp. další ze série filmů, pečlivě rekonstruujících způsob života v minulosti. Vatel nejvíce udivuje promýšlenou "industrií" tehdejší zábavy. ()

Richie24 

všechny recenze uživatele

Zajímavá výprava do doby "Krále Slunce" Ludvíka XIV. Atmosférický film sice nenabízí přehršel akce, zato ale dokonale zachycuje absurditu raně novověké Francie - a to především v osobě fantasticky hrajícího Gérarda Depardieu, za nímž Uma Thurman zaostává jen o vlásek. Vatel jako film možná může chvílemi lehce nudit, ale Vatel Depardieu ani na moment. A když jste na vážkách mezi 3 *** a 4 ****, rozhodne to za vás Ennio Morricone a jeho jako vždy okouzlující hudba. ()

Reklama

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Vatel je vcelku příjemný romantický film, který ukazuje rozmařilost královského dvora a vysoké šlechty i dvorské intriky zarámované několikadenní velkolepou slavností, kterou na zámku Chantilly  knížete Condé zorganizoval proslulý majordomus a jeden ze zakladatelů haute cousine Francois Vatel.  Proč tento schopný správce spáchal nakonec sebevraždu, už asi nikdo nezjistí, film si zvolil ovšem logicky tu nejromantičtější verzi. Je to ale nicméně vcelku jedno, film je zajímavý ani ne tak příběhem hlavního hrdiny, jako spíš zobrazením dobové atmosféry a neuvěřitelného hýření Krále Slunce a jeho okolí v kontrastu k chudobě a těžkému údělu obyčejných lidí, kterými nemorální šlechta ve svém pokrytectví naprosto pohrdá. I přes okázalou podívanou královské slavnosti, kolem které se film víceméně točí především, divák dobře chápe, proč muselo později zákonitě dojít k Velké francouzské revoluci. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Další "one man show" Gerarda Depardieu, ve kterém jsou sice k vidění nádherné historické obrazy a okouzlující Uma Thurman, celkově mi ale chyběl nějaký výraznější děj. Jinak samozřejmě docela hezký a příjemný pokus o přiblížení života na francouzském královském dvoře 17st. s velkolepou výpravou. Lepší 3* ()

argenson 

všechny recenze uživatele

V první řadě je mi tenhle film sympatický tím, že neřeší zásadní historická témata, i když se drží jedné skutečné události. Už za to tleskám scénáristům, že dokázali vytáhnout z francouzské historie tenhle drobný střípek. Bavily mě dialogy, zdánlivě o ničem, ale přesně v souznění s tehdejším stylem, kdy bylo uměním zaobalit i tu nejtriviálnější myšlenku do nabubřelých barokních souvětí. Připomnělo mi to moji oblíbenou knihu Rozhovory na dálku od Marie de Sévigné (která ostatně i tuto bombastickou hostinu připomíná). A přiznávám, že i přes hvězdné obsazení jsem neřešil herecké výkony, spíš jsem si užíval skutečně dobrou výpravu a realistické ztvárnění života horních i spodních vrstev společnosti. Jediné, co by se dalo vytknout, byla nesprávná výslovnost některých francouzských jmen, což je ovšem problém českého překladu ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Vatel zahajoval filmový festival v Cannes 2000. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama