Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dnešní Chicago, město špinavé brutálními zločiny a prorostlé korupcí. Čtyři ozbrojení zločinci jsou policií nemilosrdně odpraveni při pokusu o loupež hodně velkého balíku peněz. Skoro nic po nich nezůstane, jen jejich vdovy, kterým zanechají hrozivé dluhy u hodně nepříjemných věřitelů. A právě tyto dluhy, vztek a zármutek náhle osamělé ženy spojí dohromady. Pochopí, že když potáhnou za jeden provaz, dokáží všechno. Promění se na velmi schopnou údernou jednotku rozhodnutou vzít své osudy do vlastních rukou. (CinemArt)

(více)

Videa (14)

Trailer 1

Recenze (275)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ani ta Gillian Flynn tomu moc nepomohla. Téma (černých) vdov bylo zpracováno mockrát (konkrétně tenhle námět v minulosti dvakrát), popřípadě téma o ženách, jejichž manželé zemřou (jejich či cizím zaviněním a ony se s tím musí vyrovnat - dva severské seriály a český letošní nepodarek), takže zpracovat námět nějak originálně je celkem problém. Politika, bohatí bílí proti chudým černým, ženy (už dávno nás nepřekvapí, že zvládnou utáhnout batoh plnej bankovek) a slabí a zbabělí muži. Špatné to není zvlášť cca poslední půlhodina šlape, ale kromě pár dobrých herců (Farrell, Debicki, netradičně obsazený Neeson) a několika kamerových fines, bych to tentokrát viděl na průměr, pane McQueene. Škoda. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Steve McQueen rozhodne zdôrazňuje ťah na bránu pokiaľ ide o rodové, etnické či rasové nerovnosti. Samo o sebe je to veľké bremeno ale jeho filmárske zručnosti sú vysoko nadpriemerné a jedinečné. V tomto prípade podáva v celku bežný trilerový námet na polnočnú hodinu v komerčnej televízii ale takýto opis by rozhodne nebol dobrý k bagatelizácii problému. 4 vdovy hnusných zločincov preberajú maskulinitu ich duchov. Jednajú rázne, ale (niektoré) emočne žensky. Je to dosť atypické, keďže sme zvyknutí na to, že tento žáner je dosť stereotypný podľa našich preferencií. A takisto vidieť Farrella, Neesona či Duvalla ako zbabelcov alebo ziskuchtivých "vychcancov" a nie heroizovanými "záchrancami" nie je bežnou vecou. Obsah zápletky je v niektorých momentoch moc prekombinovaný ale silou režiséra stále držané v úctyhodnom napätí a primeranej vážnosti. Podobné 25. hodine a niektorým atmosferickým artovejším francúzskym trilerom. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Spoilery. Začnem negatívne. Ku koncu je tam viacero blbostí. Prečo by žena nezavolala políciu? Prečo ju nezavolal Duvall? Zas až taký maniakálny magor nebol, aby sa uprostred noci sám púšťal proti zlodejom. Naozaj by len na základe pár fotiek niekto dal vydieračovi kódy od trezoru, v ktorom sú ukryté milióny? Jeden dobrý vtip pozostáva z až priveľkej náhody (ak by v ňom figurovalo napr. číslo 7, tak by žiadny vtip neexistoval). Michelle Rodriguez jediný okamih, v ktorom mala poriadne hrať (plač), nezvládla, síce ma to neprekvapilo, ale aj tak je to smutný pohľad. Občas je to nedokončené, na konci sú voľajako čudne zabudnutí nielen obaja kandidáti a jedna psychopatická matka, ale i „účtovná kniha“. Párkrát postavy konajú nerealisticky (aj keby ten chlap urobil to, čo urobil, tak by sa behom sekundy nezačal k žene, s ktorou strávil väčšinu života, správať ako násilná sviňa). A teraz pozitívne. Vdovy sú napriek čudnému scenáru vďaka réžii a hercom (hlavne teda herečkám) asi jeden z najlepších hollywoodskych filmov roka. Silné postavy, tomu odpovedajúce kvalitné herecké výkony v čele so strašidelnou Violou Davis (ktorá ma bavila už v Solarise v roku 2002), dobre prešpekulovaný scenár a viacero sviežich nápadov (fackovanie, rozhovor natočený mimo auta). Zaujímavo spracovaná atmosféra jedného mesta a jednej štvrte, Chicago začínam mať vo filmoch čoraz radšej všímam si na sebe. Oceňujem i zábavnú rôznorodú žánrovosť, vďaka ktorej sa nenudíte, lebo je to raz heist movie, potom triler, potom dráma a potom dokonca komédia. ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Steve MxQueen mě asi nikdy neohromí, jako ohromuje ostatní. Vdovy jsou nudné, feministické a trapné. Viola Davis je totální zkáza celého filmu. Bez ní by to možná nebylo až tak zlé. Protož jinak je ten herecký ateriál super. Michelle Rodriguez, Colin Farrell, Lukas Haas, Jon Bernthal, Robert Duvall a Liam Neeson! To je skvělá nálož. Navíc Elizabeth Debicki je velmi zajímavá. Je to přesná kopie dnešní doby v Americe. Tohle tam prostě letí. Drsné holky, co vám nakopou. Blbost. Nikdy bych tohle nedoporučil. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Už dlho ma nebavilo v kine, ale ani doma, byť tak prekvapovanými presne dávkovanými zvratmi. Ide o to, že McQueenovi nejde ani tak o to, aby diváka šokoval, ale že má scenár tak dokonale pripravený, že jednotlivé zvraty sa objavia presne v tú pravú chvíľu a skvele fungujú. Všeto má svoje pevné miesto, každý dialóg má nejaký zmysel a všetky postavy majú motivácie ako reálni ľudia. Čiže žiadna vykrádačka kasína, aby som niečo dokázal svojej bejvalke alebo aby som si proste iba zarobil niečo na dôchodok. Vdovy sú koncipované ako celkom komplikované, ale relatívne prehľadne podané puzzle a balancujú presne na hrane umenia a zábavy, pričom McQueena viac zaujímajú témy, ktoré zápletka generuje ako príťažlivý potenciál nejakej vykrádačky. Mimochodom tiež s jedným nečakaným zvratom. Ak by som niečo mal obrblať, tak náhodu, že nový frajer Poľky je zhodou okolností architekt, čo zohrá v príbehu dosť významnú úlohu. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (13)

  • Alice v jednej scéne hovorí, že je Poľka. V skutočnosti má jej predstaviteľka, Elizabeth Debicki, naozaj poľské korene (jej otec pochádza z Poľska). (Astonko)
  • Během scény pohřbu je vidět hned několik českých náhrobků. (Muffino)
  • Olivia, westhighlandský biely teriér, ktorého v tomto filme vlastní Veronica (Viola Davis), si zahrala aj vo filme Nočná hra (2018). (Astonko)

Související novinky

Koruna našla princeznu Dianu

Koruna našla princeznu Dianu

17.08.2020

Tvůrci seriálu Koruna od Netflixu pokračují v obsazování budoucí páté a šesté série a po oznámení Jonathana Pryce v roli prince Filipa nyní přichází pravděpodobně ta nejzásadnější castingová novinka.… (více)

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

Kate Winslet, Saoirse Ronan a milostné drama

18.12.2018

Nové romantické drama Ammonite režiséra Francise Leeho (Na konci světa) našlo hlavní herecké hvězdy. V milostném příběhu o dvou ženách odehrávajícím se ve 40. letech devatenáctého století si zahrají… (více)

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

01.12.2018

Herec Colin Farrell, který se v posledních letech objevil v impozantním sledu filmů jako Vdovy, Oklamaný, Zabití posvátného jelena nebo Humr, se čerstvě připojil k obsazení chystané gangsterky Toff… (více)

Režisér 12 let v řetězech chystá muzikál

Režisér 12 let v řetězech chystá muzikál

05.11.2018

Steve McQueen (12 let v řetězech) čerstvě dokončil zlodějský thriller Vdovy, který momentálně sbírá nadšené ohlasy kritiků, zároveň už si však oceňovaný tvůrce připravuje svůj další film. Režisér… (více)

Reklama

Reklama