Reklama

Reklama

Když skupina X-Menů vyrazí na celkem rutinní záchrannou misi na oběžné dráze k ohrožené posádce raketoplánu, zdá se, že mají vše pod kontrolou a operace probíhá zdárně. Ale zdání klame. Jean Grey (Sophie Turner) je zasažena neznámou a smrtící kosmickou silou, která ji promění v jednoho z nejsilnějších mutantů. I s podporou ostatních X-Menů Jean zápasí nejen se svou nově nabitou a nestabilní silou, ale i se svými osobními démony. Postupně se dostává do děsivé spirály a ztrácí nad sebou kontrolu. Navíc její myšlení začíná ovlivňovat tajemná postava (Jessica Chastain), která přichází s nebezpečnými návrhy na využití její ničivé síly. Grey se mění v Dark Phoenix a stává se hrozbou nejen pro své nyní již bývalé přátele z řad mutantů, ale pro celou planetu. X-Meni tak musí čelit svému nejbližšímu i nejničivějšímu nepříteli – jednomu z nich. (Cinemart)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (602)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Když se vám film líbí a zároveň vás neskutečně se*e. "Dark Phoenix" má nejlepší efekty z celé série, výbornou hudbu, která funguje jak při akčních (raketoplán, vlak...), tak při dramatických scénách (různá úmrtí, závěr...), opravdu působí ponuře a DARK a vzhledem k tomu, kdo v 1. polovině filmu zemře, měl zároveň obrovský potenciál pro super-emotivní grandfinále. A tady se dostáváme ke kameni úrazu. Tam, kde omlazení "X-Meni" vždy fungovali jako dobře namazaný stroj (tj. emoce, dialogy a vzájemná chemie), je najednou rez a skřípot. Chápu, že postavy stárnou a jisté změny v charakterech jsou proto nevyhnutelné, ale Charlesův vztah k ostatním (především pak k Raven a Ericovi), který je pro tuto sérii stěžejní, se změnil tak šíleným způsobem, že to budu asi ještě dlouho rozdýchávat. A abych řekla pravdu, nejsem nadšená ani z toho, kolik pozornosti a lásky se z ničeho nic dostává Jean (prkenná Sophie Turner), která se poprvé objevila až ve třetím díle (!), kde se jí navíc většina mutantů ještě stále bála (!). Závěrečná šachová partie je sakra hořká, lepší poslední scénu než Charles/Eric jsem si ale nemohla přát. *fňuk* ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Začátek ucházející, leč pro děj podstatný twist, který dá vše do pohybu, má mnohem menší emocionální zápřah, než by se slušelo. Pak to začne neuvěřitelným způsobem drhnout. Je ironií osudu, že se za kormidlo konečně postaví scenárista série, překvapí sebejistotou v akčních scénách a vůbec mu nefungují dialogy a vývoj děje. Naštěstí se i v té hrozně upachtěné a neučesané druhé třetině, kde jdou postavy často proti vlastní logice a do toho je příběh zbytečně zatížen story vesmírných panchartů, která vůbec, ale vůbec nikoho nezajímá, najde pár skvělých nápadů (z "chůze po schodech" mě vyloženě mrazilo). A pak se najednou téměř stane zázrak a Kinberg naservíruje jedno z nejlepších akčních finále celé série. Z konce je hodně cítit, že se dotáčelo na poslední chvíli (řešení konfliktu jde najednou stranou, protože už na důsledky není čas), ale finální setkání dvou starých přátel nad poslední partií, to mě dojalo. A byla to vlastně i milá tečka za celou X-Men ságou. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Po slabé a hlavně zbytečné (nic nového a zajímavého nepřinášející) předchozí Apokalypse překvapivě příjemné završení X-Men série (před přestupem k MCU pod Disneyho křídla). Kinberg jako debutující režisér odvedl solidní práci, zápletka, postavy i jejich vzájemné (větší či menší) konflikty fungují obstojně. Velkým plusem je střídmá stopáž, herecky film opět táhnou zejména McAvoy a (tradičně boží) Fassbender, nejvýraznější a nejzábavnější scénou je bezpochyby velká finální akce, která nabídne dostatek napětí i obstojný počet efektních eye-candy momentů. Za mě OK. 65 % ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(74%) Viděno v kině. Rozhodně se nejedná o žádný průser jak tu tvrdí mnoho uživatelů a všelijakých ostatních ohlasů mimo CSFD. Tento nejnovější a asi už jeden z posledních snímků o mutantech nesoucí podnázev DARK PHOENIX je bezpochyby hrdou součástí série. Není tu nic zásadního, co by se dalo kritizovat. Když začnu slabiny filmu, tak je to spíš o dost menší snímek. Nemá to tak výrazný děj a akci. Je to takové komornější, menší a temnější. A především se to soustředí na Sophii Turner alias postavu Jean. S čímž rozhodně nemám problém. S. Turner mě zde bavila víc než v seriálu Hra o trůny, kde mi chvílemi docela vadila. No, je tu vlastně jedna scéna, asi v cca 40.minutě, která mě málem shodila ze sedačky, ale postupem času jsem se s tím srovnal. To bych možná vytkl, jinak jsem se bavil od začátku do konce. Když rozpitvám AKCI, tak určo nezklamala. Nebyla tak dynamická a úderná vyjma skvělé finální a dlouhé sekvence ve finále, ale i tak se na ní hezky dívalo. Občas i nějaké ty efekty byly o něco slabší, ale i tak dobrý. Nechápu diváky, že si tu stěžují na minimum akce. Neříkám, že tu byla od začátku do konce, ale byla hezky rozložená po celém rozsahu snímku. Co se týče herců, nemám výtek. McAvoy je skvělý jako vždy i když už ne tak výrazný. Občas jsem se musel pousmát, neustále jsem v něj viděl několikanásobnou osobnost ROZPOLCENÉHO. Ostatní herci bez připomínek včetně skvělého M.Fassbendera, který se zde aspoň v jedné scéně nasadil tu svou skvělou helmu. Na závěr bych chtěl ještě pochválit vydařený soundtrack od mého oblíbence Hanse Zimmera. Opět a opět nechápu, proč někteří diváci kritizovali jeho hudbu. Mě se tento soundtrack líbil a to natolik, že jednu skladbu z tohoto filmu v posledních dnech samostatně poslouchám v mé MP4ce. Takže co k tomu ještě dodávat ? Není to až taková bomba jako předchozí 3 X-meni, ale zklamaný nejsem. Mohlo to dopadnout daleko hůře. Je to takové obyčejnější, ale nebudu mít problém to sledovat opakovaně. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Postavu Jean sem nikdy neměla ráda, ukázkově jí mrdalo už v X-Menech 3, kdy jí musel opíchat Wolverine, aby byl klid a jak tenhle díl ukázal, ono jí mrdalo vlastně nonstop po celý ty roky. Nejdřív si ta kráva zabije rodiče, aby se následně jako výjimečná holka dostala do školy mutantů a v pubertě jí, světe div se, začne mrdat znova a všechny, co jí měli rádi, chce sejmout. Si tak říkám, co by asi udělala se mnou, když jí ráda nemám. Každopádně jak mě ukázkově srala ve trojce, tak mě ukázkově srala i tady. Možná za to ani nemohla, možná jen chytila vaginální mykózu protože takhle podrážděnou píču člověk jen tak nevidí. Každopádně naši X-Meni jí stále tuze milují, z fleku jí odpustí, že jednu z nich sejme a v rámci akce Kuř-Mi-Ho se bezhlavě pouští do boje o spásu její duše a neustále jí přesvědčují, zatímco ona jim dává přes hubu, že je tuze hodná. Film má dvě akční pasáže - Začátek a Konec. Zblitek je slátanina velmi křehkých vztahů, osočování a falešných a nefalešných obvinění, kdo za co může, nemůže, mohl by moct atd. atd. Prostě to s X-Mení ságou jde střemhlavě do prdele a tohle vracení se na začátek do dob, kdy Storm a spol měli ještě pubertální jebáky a trpěli panictvím či neprotrhlou blánou je tak nějak píčou ke zdi, že to ani Fassbender a Rozpolcenej Profesor X-Y.Z-Ž nezachrání... ()

Galerie (34)

Zajímavosti (33)

  • Producent Hutch Parker uvedl, že finále se údajně mělo původně odehrávat ve vesmíru, v přetáčkách se však přesunulo zpět na Zemi. Zbytek mutantské rodiny totiž nebyl v třetím aktu příběhu původně příliš významný. Tvůrci přitom chtěli, aby právě vliv ostatních motivoval Jean Grey (Sophie Turner), aby přijala svou identitu. [Zdroj: filmozrouti.cz] (CrypzzXD)
  • Jedná se o první film z X-Menovského univerza, ke kterému složil hudbu proslulý Hans Zimmer. (honza.kuzel)
  • Podle původního scénáře se místo mimozemské rasy D’Bari měla ve filmu objevit rasa Skrullů, kteří mají v komiksech schopnost měnit svůj vzhled a podobu. Kvůli autorským právům a také kvůli přítomnosti Skrullů ve filmu Captain Marvel (2019) se od tohoto ale nakonec upustilo. (BaronMartin)

Související novinky

Noví mutanti mají požehnání Marvelu

Noví mutanti mají požehnání Marvelu

25.12.2019

Původní mutantí univerzum de facto skončilo s filmem X-Men: Dark Phoenix. Škarohlídi by dokonce mohli říct, že skončilo už s Loganem v roce 2017. Existuje však ještě jeden snímek z téhož světa, který… (více)

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Netflix ukořistil sci-fi s Reese Witherspoon

Netflix ukořistil sci-fi s Reese Witherspoon

14.08.2019

Netflix podle čerstvých zpráv přeplatil šest dalších velkých studií a získal tak práva na nové sci-fi Pyros v hl. roli s Reese Witherspoon (Pravá blondýnka, Sedmilhářky). Snímek bude produkovat a… (více)

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

12.08.2019

Mohli jsme to předpokládat, teprve minulý týden se to však stalo oficiální. Po propadácích typu X-Men: Dark Phoenix se studio Disney rozhodlo zaříznout drtivou většinu chystaných snímků od studia… (více)

Reklama

Reklama