Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová pohádka na motivy pověstí o císaři Josefovi II. Stejně jako on i filmový císař Maxmilián (O. Vetchý) často mizí v přestrojení ze zámku, aby poznal život svých poddaných. Na jednom ze svých „výletů“ potká císařského tambora (P. Rajchert) vracejícího se z vojny. Spolu s ním prožívá četná dobrodružství. Setkají se nejen s loupežníky, ale i s lidskou hloupostí a proradností, která je málem přivede až na popraviště. Ani v této pohádce samozřejmě vedle napětí, přátelství a humoru nechybí láska, která i ty nejchmurnější vyhlídky nakonec promění v dobro. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (111)

GIK 

všechny recenze uživatele

Císař má úchylku, kterou mu jeho žena toleruje. Rád courá v hadrech mezi spodinou. Ondra neztrácí svou urozenost a autoritu ani ve svém fetiš převleku. Okolí naštěstí nic nepozná. Jeho kamarád voják si srdce své vyvolené musí tvrdě vybojovat proti obrovské přesile celé loupežnické bandy. Hostinský je super. Do venkovského lokálu ve stodole nepustí jen tak někoho. Vstup zakázán mají tuláci, trhani i rodinka místního pohodného včetně jeho přitažlivé dcery. Krásný závěr, kdy voják získává Ančičku, hlavní zloduch je usvědčen a polapen a pohodný pronese: „Chovám psy pro hodné lidi.“ A všichni jsou šťastní a spokojení. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Scénář by potřeboval ještě trochu otesat do finální podoby, a pokud to mělo dramaturga, možná mohl autorovi naznačit, že některé motivy a linie je potřeba také vypointovat nebo dotáhnout (zde narážím třeba na setkání císaře s manželkou po návratu, kde si prostě měli některé věci vyříkat, ne se jen na chodbě chytit za ruku). Rajchert sice zbytečně přehrává, ale to vyrovnají pohledy do bohatého výstřihu Aničky. Ale jinak kamera, hudba, výprava a v podstatě samotný příběh mají své mystické kouzlo rurálních pověstí a příjemně se na to dívá, a některé dialogy a hlášky jsou dokonce velmi dobré. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tenhle snímek v době svého vzniku prošuměl distribucí bez velkého ohlasu a příznačné je, že z bezmála dvou set hodnotících k dnešnímu dni nikomu nestál za několikařádkový komentář. Základním problémem je tuctovost a nenápadnost snímku. A ta zase vyplývá z průměrného nedotaženého scénáře. Není to vyloženě špatný film, Vetchému ani v tomto filmu nechybí charisma, ale je to prostě záležitost na jedno koukání, ze které si už druhý den nic nevybavíte. Celkový dojem: 50 % - především díky dobře zkomponované hudbě s barokními motivy. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Pro dnešní mladé Utajený šéf 18. století. Tahle pohádka by si jako jedna z mála zasloužila remake. Téma je hrozně zajímavé a dá se z toho hodně vytěžit. Rajchert fakt neumí hrát a naštěstí se věnuje hudbě. Vetchý zase hraje co to dá, a hraje dobře, jen mu příběh více nedovolí. Mohlo se v pohádce zakomponovat více než jen potyčky s loupežníky. Potěšil Rožnovský skanzen. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Pohádka zcela prosta pohádkových rekvizit, ale proč ne, i když ten převod pověsti o lidovém císaři je taky trochu přitaženej za vlasy. Dost to těží z dočasné dobové popularity Petra Rajcherta, což není úplně dobře, ale naštěstí Ondřej Vetchý zachraňuje, co se dá. A v Náměšti nad Oslavou já to mám rád. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Natáčelo se na zámcích Bruntál, Náměšť nad Oslavou, Dobroslavice a zřícenině hradu Cornštejn, točilo se také ve skanzenu Rožnov pod Radhoštěm. (M.B)
  • Pohádka byla natočena bez jediného trikového záběru. (M.B)
  • Pohádka je natočená na motivy příběhů o císaři Josefu II., který se stejně jako císař v pohádce údajně vydával v převleku mezi prostý lid. (Matej.Krajci)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno