Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co se stane, když se setká geniální komik Eddie Murphy s Danem Aykroydem a Jamie Lee Curtisovou? Vznikne nadčasová komediální klasika okořeněná ztřeštěným satirickým humorem. Murphy exceluje v roli pouličního podvodníčka, který dostane šanci vyměnit si své místo s úspěšným obchodníkem s komoditami (Aykroyd). Náhlý zvrat štěstěny je však jen krutým vtípkem dvou znuděných a nechutně bohatých bratrů (Don Ameche a Ralph Bellamy), kteří spolu uzavřeli jalovou sázku. A když pravda vypluje napovrch... následky budou vskutku k popukání. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (330)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Fajn komedie, která se zabývá myšlenkou, že vše závísí prostředí a povzbuzení. Pokud jste správně veden a motivován, můžete se stát i ze zlodějíčka prestížním ředitelem a naopak přední elegantní úředník může ze dne na den skončit jako ubožák.:o Takže myšlenka takřka ve stylu pedagogické ,,Tabule Rasa.´´  Film používá humor těžící ze střetu odlišných kultur a prostředí a la ,,slon v porcelánu´´, který  mi příjde stále vděčný a nevyčerpatelný.  Pohled na Ameriku okolo Vánoce mi přišel na  osmdesátky nezvykle milý a elegantní, což asi dělá i to podnikatelské prostředí s krásným honosným sídlem.  A musím říct, že se na to krásně dívalo. Eddie Murphyho moc nemusím,  ale zde jsem si neužíval nejen společnost Dana Aykorda (který byl úžasný snob!)  ale i jeho. Denholm Elliot jako elegantní distingovaný tajemník se smyslem pro spravedlost a férovost hlavní dvojici skvěle doplnil. Možná trochu škoda, že to na poslední půlhodinu  sklouzne k čisté moralitě, ale i tak to bylo hezké. Musím říct, že to byl moc milý klasický osmdesátkový americký kousek, který mi doposud unikal. Neměl bych problém se na něj někdy podívat znovu, třeba až budou Vánoce aktuálnější než teď.:o ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Velká klasika z dob, kdy Eddie Murphy sršel charismatem a jeho komické výstupy vyznívaly ruku v ruce s kvalitou jeho filmů opravdu komicky a vydařeně. A Záměna má kromě jeho vycíděných zubů navíc také skvělého a neméně sympatického Dana Aykroyda a nádhernou satirickou zápletku, která nám obyčejným smrtelníkům dokazuje, jací odporní a stupidní lidé mohou tahat za milionové provázky a obchodovat s cizím osudem. Velké myšlenky bych v tom zase nehledal, ale inteligentní a vtipné zpracování úspěšně vytváří jejich dokonalou iluzi, na které si každý rád opakovaně smlsne. 80% ()

Reklama

Thomick 

všechny recenze uživatele

Tahle 80. léta na současnost nestačí, nemůžu si pomoct. Všechno je jaksi zpomalený a infantilní, dialogy železně kostrbatý a lecjaký scénky mi dokonce připomínaly naše marný etudy z dramaťáku. Co se potom toho rasistickýho podtextu týče, ňáko se mi nedaří sebe samotnýho přesvědčit o tom, že byl v zásadě neškodnej - protože pokud mělo ve skutečnosti jít o protirasistický gesto, šikovnější "kampaň" najdete i v těch nejlacinějších TV spotech. --- Nicméně abych jen nekritizoval: orchestrální hudba plus, mužatčiny vnady plus a pak... no, pár neupocených vtípků by se tam taky našlo. Pár. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Výborná variace na Prince a Chuďase Marka Twaina, kde si hlavní dvojici střihnuli Dan Aykroyd a vycházející hvězda Eddie Murphy. Navíc ta zápletka má něco do sebe, lehce vede k zamyšlení, ačkoliv je to samozřejmě jen komedie, kterou je třeba brát s nadsázkou. A komických situací, které to umožňují, je tu dost a jsou povedené. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Objektívne možno za štyri, ale ako ekonomický analfabet som vôbec nepochopil záverečný úskok a tak som sa nedokázal naplno tešiť z víťazstva spoločne s hlavnými hrdinami. Ide pochopiteľne o rozprávku, kde ústredná zápletka je maximálne nevierohodná, z čoho neskôr plynú aj iné problémy. Prečo by mal byť niekto odsúdeniahodný, ak odvrhne zo svojho života niekoho, kto je považovaný za drogového dealera? Ale áno, zámer je jasný, zase toto scenáru treba nechať. Len je škoda, že v dnešnej dobe už Zámena nevyvoláva salvy smiechu, prvýkrát som sa od srdcia zasmial pri scéne na lodi s "dvoma" gorilami v samotnom závere. Inak film môže slúžiť ako skvelá analýza toho, čo by dnes už nebolo v komédii z hľadiska politickej korektnosti možné. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (21)

  • Původní název filmu byl "Black and White". (don corleone)
  • Úvodní titulky jsou doprovázeny hudbou z Mozartovy opery Figarova svatba. (Kulmon)
  • Pánský klub je ve skutečnosti Curtisův institut hudby. (don corleone)

Reklama

Reklama