Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Děj I. série se odehrává v 15.století (1485 - 1498) na dvoře krále Richarda IV. (pouze v prvním díle na začátku u jeho předchůdce - Richarda III.). Zde se královský princ Edmund "Černá zmije", vévoda z Edinburghu, snaží za pomoci svých věrných přátel Baldricka a Lorda Percyho stát korunním princem namísto svého bratra Harryho anebo dokonce králem celé Anglie. Ovšem vždy to dopadne jinak než si představuje. (Fary)

(více)

Recenze (250)

MarekT 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

- Mám vychytralý plán... - Ano, Baldricku? - Můj pane, co kdybychom okomentovali první sérii o vašich příhodách a vašem slavném rodu? Nuže, přátelé, nebyl bych opravdovým fandou britského humoru a jeho sitcomů, kdybych si nesehnal předskokana Mr.Beana. Ovšem degradovat Zmiji na tento prostý fakt je velice neslušné k seriálu. Podle mě už první sérii podává Atkinson ještě lepší výkon než v Beanovi. Ovšem od Rowana očekávám v dalších sériích ještě zlepšení. Zde je vidět, že je též spoluautorem scénáře, a tak místy připomíná i svoji nejslavnější roli. Humor je sice typicky britský, ale zároveň i nebývale vulgární - tolik např. sexuálních narážek jsem už v britcomech neviděl pěkně dlouho. Co mě na první Zmiji také vadilo, že polovina epizod (konkrétně druhá, třetí a šestá) místy nudí (šestý díl to ovšem nahrazuje trošku dojemným koncem). Zato první je vynikajícím startem Edmundových lapálií a na čtvrtém a pátém díle se stěží najdou nějaké mouchy. Takže konečný soud - úvod se docela nepovedl, ale jedná se pořád o slušnou zábavu a už se plně těším na druhou sérii. P.S. Neudělejte stejnou chybu jako já - tj. nestahujte s českým dabingem! Až na Jiřího Pragera (jediné pozitivum dabingu - objevení tohoto herce do role Atkinsona) celý seriál začne v první možné chvíli trhat uši (hlavně slyšet "můj lorde" by se mělo zařadit na listinu trestů smrti). Naštěstí jsem si stáhl originál a teď mohu obdivovat. ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Jsem trošku zaražen zdejším hodnocením. Protože mě první řada černé zmije moc nenadchla. Po rozpačitých, nudných a docela trapných úvodních dílech, se sice v druhé polovině solidně rozjede, ale stejně. Gagů moc není. Kulisy a herci působí dost lacině a celé to zavání lacinou fraškou. Ale musím uznat, že určité kouzlo seriál přeci jen má. ()

Reklama

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vždy som mal rád Mr. Beana, ale potom som narazil na Čiernu zmiju a odvtedy mi Bean pripadá len ako infantilný pako. Pravda, všetci sa zhodujú v tom že prvá séria Zmije, odohrávajúca sa v stredoveku, je celkovo najslabšia a ja sa tiež pripojím. Trpí to hlavne svojou teatrálnosťou a Atkinsonovými jalovými pokusmi o protopitvorenie. Tie jeho ksichty ho síce preslávili ako Beana, ale v Zmijákovi sú úplne mimo. On je tu Edmund vôbec taký odstrkovaný a vyjukaný chudáčik, ktorého jeho šialene vytlemený kráľovský otec stále volá Edgar. Keď však pominieme tieto začiatočnícke chyby je to stále nálož typicky britského zádrapčivého, silno čierneho až morbídneho humoru a ostrých hlášok. Predovšetkým potom posledné dve epizódy o lovcovi čarodejníc a bande rapavých zabijáckych vagabundov sú poriadne drsne našlapané. Taktiež oproti ďalším sériám je tu Edmundov sluha, smrdutý hajzlipuciar Baldrick dosť inteligentný. Zato lord Percy Percy je hneď skraja dokonalý vôl. Mňa to chytilo a ďalšie série už boli len lepšie a lepšie. ()

fcreading 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rowan Atkinson znovu dokazuje že je velmi výborný komik. Takže hodnotenie 1 serie je dost vynikajúce a to hned 2 dieli tam som sa rehotal ako o život. Baldrick a Percy do toho skvele pasuju a skvelo hláškuju jednu pitomost za druhou a to je len dobre. Atkins je tentoraz trošku prefíkanejší a vždy vymyslí plán ako sa niekoho zbaví. Takže absolútna špička. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Legendární britcom a Rowan Atkinson v roli černé zmije ( Edmund Black Adder ). Jedná se o takový průřez anglickými dějinami, děj se odehrává v patnáctém století na dvoře Richarda IV. V Anglii uznávanější než Mr. Bean. / Viděné epizody *6.dílů / Zhlédnuté vše ( Hodnocení: 8/10 ) ()

Galerie (4)

Zajímavosti (11)

  • Edmundowo manželství s princeznou Leiou Uherskou je odkazem na manželství Richarda II. s Isabellou Francouzskou, které bylo v době sňatku pouhých 6 let. Bylo to čistě politické manželství bez sexuálního soužití. Isabella ovdověla v 10 letech. (Kulmon)
  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (SONY_)
  • Britský filmový časopis Říše zařadil snímek v žebříčku nejlepších seriálů všech dob na 20. pozici. (Terva)

Reklama

Reklama