Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný režisér Ang Lee (podepsaný pod filmy Svatební hostina, Rozum a cit, Jízda s ďáblem, Tygr a drak, Zažít Woodstock) se v tomto příběhu - tak jako již několikrát - zaměřil na rodinné a generační vztahy. V psychologicky laděném snímku, natočeném podle románu Ricka Moodyho Ledová bouře, se vrací do roku 1973, do předměstí connecticatského New Canaanu. Vyprávění se přitom soustřeďuje na členy sousedících rodin Hoodových a Carverových, kteří k sobě pocitují přátelské, milostné vztahy i nenávist. Jakýmsi katalyzátorem drobných a všedních událostí i vztahů je ledová kalamita, jež nastane v noci po neustávajícím mrznoucím dešti... Americký film oceněný na MFF v Cannes (cenou za scénář pro Jamese Schamuse) se vymyká z běžné hollywoodské produkce a spíše připomíná klasická díla filmařů Ingmara Bergmana a Michelangela Antonioniho. Hlavní úlohy ztělesnily známé herecké hvězdy Sigourney Weaverová (Vetřelec, Gorily v mlze, Krotitelé duchů, Smrt a dívka) a Kevin Kline (Ryba zvaná Vanda, Francouzský polibek, Dave). V dalších rolích hrají Joan Allenová (Šílená láska, Tváří v tvář), Tobey Maguire, Christina Ricciová (Casper, Malí válečníci), Jamey Sheridan, Elijah Wood (Všude dobře, doma nejlíp, Drtivý dopad). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (241)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Mám silné podezření, že Ang Lee tenhle příběh vzal hlavně kvůli tomu, že se mohl vyřádit na ledové bouři a cinkajícím ledu, který pokryl všechno jako v zámku Sněhové královny. Vizuálně perfektní, zima zalézá i pod nehty, kluzko zraňuje chodce smrtící nejistotou, vzduch je křišťálově čistý a mráz svírá do krunýřů přírodu i lidi. ____ Studená a nehostinná krása ale charakterizuje i děj o monotónních nevěrách bez špetky citu a dokonce i bez většího zájmu o milostné vzrušení. Nevěra je jen způsob, jak zabít čas a zpestřit nudu v zaměstnání nebo v domácnosti. Ani v tomhle ale neuspokojuje, je to jen další z činností, které člověk musí vykonat, aniž by ho bavily. ____Jen málokdo se ze zoufalého ustrnutí ve stereotypu (stejně jako větvičky zamrzlé v ledu) dokáže vymanit. A téměř vždy musí jít takové vzrušení zevnitř, z charakteru člověka - jen to dokáže způsobit tání ledu. Takový je otec, kterého jeho práce baví a možná i děti, u nich je to ale spíše věkem plným objevování a nejspíš skončí brzy jako jejich neteční rodiče. Jediný kandidát na neustrnulý život za opojení z ledu zaplatí až příliš draze. ____ Chladné, malebné a nevzrušivé drama. /29. 9. 14./ ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ledová bouře je místy dost mrazivá v očekávání vyvrcholení, převážně scén se sexuálním nádechem. Sexuální vztah v jakékoli podobě tady hrají dost výraznou roli. Velice mile mě překvapil Kevin Kline, který hraje více než kloudně. Sigourney Weaver zase hraje totální potvoru a upřímně je velice přesvědčivá. Tobey Maguire dokazuje svou budoucí velikost. Nemá cenu tedy rozpitvávat herecké obsazení, je zkrátka luxusní. Navíc scénář hercům dává několik možností k vyniknutí. Závěr jsem přece jen čekal ještě o chlup mrazivější. Společenská hra s klíčema v míse byla dost originálně zvrhlá až nechutná. ()

Reklama

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Nemôžem sa zbaviť dojmu, že mám v ústach Allenovskú pachuť-možno v ňom Ang Lee videl i čerpal inšpiráciu, pretože pokiaľ ide o drámy založené na konverzácii a riešení ľudských pováh a príčin jednania, je Woody Allen majstrom v obore. Nemenej dobrú prácu však odviedol aj Lee. Zaujímavý príbeh, disponujúci výbornou charakteristikou postáv a ich vzájomne prepojenými osudmi, bol lahodnou potravou pre moju filmovú dušu. Nemenej skvelé bolo aj obsadenie. U mňa spokojnosť. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Ang Lee je expert na nataceni nadhernych filmu o nicem. Tohle je dalsi ukazkovy priklad, v podstate to byla nuda, obsah na nule, ale natocene to bylo typicky Leeovsky s citem a tak hezky, ze vam to nedovoli nejak vyrazne kritizovat. V hlavni roli nadherna ledova boure a mrazivy feeling posledni tretiny. K tomu velmi prijemna hudba a na zaver David Bowie. 6/10 ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Já bych řekla, že se ve filmech Anga Lee nikdy necítím úplně příjemně. I když řemeslně i herecky jsou zvládnuté výborně, žít bych v nich rozhodně nechtěla. I ty, které se mi opravdu líbí jako třeba Zažít Woodstock mají v sobě něco co mi vadí a to nemluvím o Zkrocené hoře. Tento film byl jako rampouch zabodnutý do srdce s těmi svými postavami. O jedné z nich jsem si koncem filmu řekla - přece jenom je mi tady někdo sympatický - a za tři vteřiny.... ()

Galerie (21)

Zajímavosti (15)

  • V románe "Ľadová búrka" Rick Moody píše: „A niekedy bol sám Paul Ben Grimm a inokedy Peter Parker, alias Spider-Man,“ zhodou okolností Tobey Maguire vo filmových verziách stvárnil Paula aj Petra Parkera. (Pat.Ko)

Reklama

Reklama