Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Připravte se na čistou pravdu o britské smetánce. Tato minisérie sleduje Patricka Melroseho od jeho privilegovaného, ale hluboce traumatického dětství, přes těžkou závislost na návykových látkách v mládí, až po konečné zotavení. Minisérie Patrick Melrose, natočená na motivy uznávané románové řady spisovatele Edwarda St. Aubyna, se škodolibě naváží do britské smetánky, zatímco zachycuje děsivou životní pouť titulního hrdiny z jeho hluboce traumatického dětství přes závislost na návykových látkách v dospělosti až po konečné zotavení a spásu. Benedict Cumberbatch (Sherlock) hraje Patricka Melroseho, aristokratického a nehorázně zábavného playboye snažícího se ze všech sil překonat újmu, kterou mu způsobili jeho násilnický otec i matka, jež otcově chování mlčky přihlížela. Děj ryzí televizní ságy, která je vtipná i napínavá zároveň, se dramaticky překlenuje z jižní Francie šedesátých let minulého století přes zhýralé osmdesátky v New Yorku až po počátek třetího tisíciletí v decentní Británii. Každému z pěti románů je v seriálu věnována jedna hodina, přičemž každá z epizod vypráví o několika složitých a náročných dnech v Patrickově životě. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Celkový dojem ze seriálu mám spíš rozpačitý. První díl se jeví jako veselá řachanda o tom, jak ironický hlavní hrdina těžce fetuje a je v prdeli. Druhý díl krutě přepne na temnou depresi, když poodhalí jeho dětství. Třetí díl je jakoby smířlivý a kritizující nudné a znuděné bezduché pracháče. Když už to plyne do nudy, nasadí se poslední díl, kde představitel hlavní role herecky exceluje nejvíc, všechno se jakoby zaplete dohromady a vrací se kvalitní deprese. Celý nesourodý seriál drží pohromadě klasicky výborný Cumberbatch, který je určitě rád, že zase jednou nemusí hrát fízla, detektiva nebo čaroděje. I ostatní herci a hlavně herečky jsou v pohodě, ale po Cumberbatchovi uvízne v hlavě především démonický Hugo Weaving. Je ironie říct o seriálu, který adaptuje pět knih do pěti epizod, že je občas moc natahovaný, ale je to tak. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Patrick Melrose je jeden velký chodící problém. Ubližuje sobě, ubližuje všem okolo a my se postupně dozvídáme, proč. Ne, že by se to nedalo tušit už od začátku. Přestože můžeme mít soucit, nejde mít pochopení, když se zloba obrací na další generaci nevinných. Patrick je prostě sobecký hajzl, byť zlomený, a příběh vyprávěný v časových skocích je podaný výhradně z jeho pohledu. Proto bez pointy mizí některé vedlejší motivy, což ve mě zanechalo neuspokojenou nedořečenost. ____ Cumberbatch hraje fyzicky do zničení, ale jeho osudy mě příliš nezasáhly, protože on před problémy uniká. Neřeší je, způsobuje další a nezdá se - s výjimkou jeho vlastního syna - že by se nad tím jen zamyslel. SHRNUTÍ: Boj s démony není jediná vyhraná bitva, ale spousta prohraných. ()

Reklama

mcb 

všechny recenze uživatele

Působivá eventová minisérie je zřejmě nejlépe natočenou depresí, od které divák nemůže odtrhnout oči. Ať už je to strhujícím výkonem Benedicta Cumberbatche, odlišně koncipovanými epizodami nebo exkluzivním a neustále se proměňujícím vizuálním stylem (drogový rauš vs. nostalgická atmosféra letního sídla jako v Dej mi své jméno), dokáže Patrick Melrose i na malé ploše pěti hodin vybudovat uvěřitelné charaktery, v každé epizodě se vyrovnávající s jiným druhem bolesti. Scenáristická a režijní masterclass, která v mnohých fikcích provařený příběh obohacuje o nevídanou tíhu a empatii. Nejlepší epizoda: Some Hope (3) ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Tohle je hrozně silná věc. Na první pohled upoutá fantastická kamera, v níž se různé druhy snímání mění podle duševních stavů hlavního protagonisty, ale neméně skvělej je i perfektní soundtrack. Rozhodně bych vypíchnul maskéry, kteří dokázali uvěřitelně postaršit jak Cumberbatche, tak i Jennifer Leigh a fantasticky nesnesitelného Pipa Torrense. Především je to ale herecké odstínění různých poloh hrdiny v podání Benedicta Cumberbatche, co tomu dodává potřebnej drive. Ať už je Patrick Melrose sžíravě sarkastickej, v rauši, roztřesenej na odvykačce nebo o samotě zhroucenej, budete mu to zobat z ruky. Tady opravdu dokazuje, jak silnej hereckej rejstřík má. Tahle minisérie rozhodně není pro slabý povahy - budete střídavě naštvaní, zhrození a stočení v křečích smíchu. Je to emoční horská dráha, kterou stojí za to absolvovat. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

S každým dalším dílem je čím dál citelnější, jak Patrick Melrose čeká na klišé, které ho vysvobodí, ale to buď nepřijde vůbec, nebo je bleskově odraženo jeho cynismem, aby se již nemohlo nikdy vrátit. Celá série je v zásadě uhýbáním v poslední chvíli před jakýmkoli klišé, jež se k tématu nabízí a stává se tak stále více frustrující. Postupně je stále více zřejmé, že život Patricka se nepřehoupne jinam jednoduchým zvratem a uvědoměním, ale bude k tomu třeba dlouhá, trudná cesta za pokorou a sebereflexí, aniž by v nich ztratil sám sebe - arogantního hejska z buržoazních kruhů, jež má na všechno odpověď a svět se točí kolem něj. "Of course, the other danger is that without bitterness, spite, sarcasm, snobbery, and self-loathing, there might be nothing left." Společně s hodně nemilosrdným a trefným komentářem o rozkladu buržoazie se jedná o jedno z nejlépe artikulovaných děl věnujících se individuální vyčleněnosti a zoufalé snaze o nalezení náhražek za všeho, co chybí, které téměř nenabízí vykoupení v uvědomění si vlastní sobeckosti. To všechno by samosebou nefungovalo bez opravdu prvotřídní předlohy (bude česky vydávat Argo), z které každá kniha je převedena do jednoho dílu seriálu. To, že na scénáři tahle komprese není vůbec vidět je opravdu úctyhodnou vizitkou scénáristy Davida Nichollse. V neposlední řadě (bych chtěl pozdravit diváky v poslední řadě!! cháachacácháachacha!!!!) je třeba zmínit, že nic z toho by nefungovalo tak prvotřídně, kdyby představitelé kompletní Merlosovic pohnuté famílie nenasázeli životní herecké výkony. Respektive, že jsou Cumberbatch s Weavingem někde jinde je známé již dlouho, ale druhá míza Jennifer Jason Leigh v poslední době (Good Times, Hateful Eight) je vskutku velkolepá. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (4)

  • Mladý Patrick Melrose, kterého hraje Sebastian Maltz, má tmavě hnědé oči. Dospělý Patrick má však modro-zelené oči. (tedvidek94)
  • V roce 2014 Benedict Cumberbatch řekl v jednom rozhovoru, že by si rád zahrál literární postavu Patricka Melrose. Za pár let se mu to podařilo. (tedvidek94)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno