Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Eliška s malou dcerkou se po mnoha letech vrací do rodné vesnice svého muže, aby se zde pokusila o nový začátek. Kromě vlídného přijetí sousedů ji tu však čeká i setkání s místní podivínkou, ženou, která ve své pomatené mysli vleče tíhu vlastního dávného neštěstí. Kolem Elišky, vystavené traumatům z osamělosti a postupně vysilované boji s nekonečnými úředními stereotypy, se postupně začínají spřádat sítě prokletí. Podaří se Elišce zachránit sebe i dceru před mysteriózním zlem dřív, než ji zcela ovládne stín Polednice a nebo vlastní šílenství? (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (433)

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Na první jarní den, sem si nemohl do kina zajít na vhodnější film, než na tenhle a kupodivu se to vyplatilo. To že ve městech je nebezpečno, ví určitě každý, antifašisté, se srazí s komunisty, ti se zase potkali s nácky a do všeho ještě přijeli busem rasisti, kteří dostali echo, že romové budou na sídlišti, grilovat kuřata a o zábavu je postaráno. Takže každý pátek se unavení a totálně na dně měšťáci, hromadně na necelý víkend (v neděli večer musí být doma) stěhují na vesnici a protože neni nad to posekat metrovou trávu, popřípadě opravit nějaký ten polorozpadlý chlív. Podobný nápad dostala i Eliška, která vezme dceru a že "jedem na vesnici, kde vyrůstal tvůj táta", což o to vesnička je to krásná, ale několik věcí vyloženě zneklidňuje. Takže je to psycho, na jedné straně lány pšenice, na straně druhé lány seschlé trávy, nedostatek vody, do toho všeho vtírávý Štrébl, divná Kolářová a to brutální horko né a né ustoupit. To horko bylo vyloženě až hmatatelné, za to tedy palec na horu, také musím vychválit technickou část filmu, ta nemá chybu. S tím souvisí i vynikající kamera (kameraman by měl dostat nějaké ocenění) a také výborní herci, co se týče hereckých výkonů, nelze nic namítat. Jen Štrébl ve dvou scénách, působil vyloženě legračně, jak se vyvalil na lehátku s těmi ponožkami, které měli fakt pecku, to bylo úžasně vtipný a působilo to spontánně, byť se mi to docela konceptu "psycho horor" moc nehodí. Ale zase v jiné scéně sem si říkal, jestli pak to sním nebude tak trochu jinak, v té hospodě vypadal až tajemně. No nebylo a to je právě chyba, v tomhle filmu, je škoda že film neni delší a že nemá takovou tu auru tajemné vesnice, ve které vesničané divně čumí a kde skutečné zlo číhá, na té cestě od kostela. Docela dlouho sem rozhodoval mezi třemi a čtyřmi, ale nakonec sem si rozhodl to spočítat a napsat to, pro: výborné herecké výkony, vynikající kamera, vynikající technická část filmu a šílená atmosféra, proti : chyběla tajemná stránka filmu, protáhnout víc děj. Navíc to režírovala mladý ucho, takže si myslím, že si to zaslouží tu čtyřku. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Příběh by se dal shrnout do jedné věty, ale ta atmosféra tady, ta je k nezaplacení. Dlouho to pro mě bylo na 4*, bohužel poslední třetina by potřebovala tak o deset, patnáct minut více, protože jsem neuvěřil tomu zlomu v chování Geislerky. Celý film k tomu totiž vůbec nesměřoval, pouze jen tak lehce naťukával v náznacích, a to, co se v poslední desetiminutovce událo, bylo příliš překotné. Lépe to příběhově doplnit a byla by to pecka, protože na režijní celovečerní debut velmi dobrá práce. Prostě takový prima skoro horůrek, prosluněný, s atmosférou spáleného léta a kamerou působivě snímající zlatavé lány polí. A výbornou zvukovou složkou. ()

Reklama

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jako ano, není to podle Erbena, není to horor z produkce Del Tora, ale opravdu by jsme směsku těchto dvou věcí chtěli? No já asi ani ne. Kór v českým podání. Tahkle se vezeme na příjemně krátké vlnce psychodrámy s pár hororovýma scénama, ze které já mám jako z kousku české produkce docela radost. Takováto Polednice je pro mě chutnějším soustem něž 90% české tvorby. 75% ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Slunce, seno, Babadook.Žánrové cvičení podle několika starých a mnohokrát viděných dějových linek a klišé.Na celovečerní debut je to opravdu hodně dobré, hlavně kamerově a hudebně...herci ujdou.Jen ten příběh prostě nemůže ničím překvapit, sice je to pořád lepší než všechny ty Seznamky, Prázdniny v Provence a podobný český sračky který momentálně okupují naše kina a jsou cílovkou pro tupou generaci vymaštěných čtyřicátnic, které doma manžel málo píchá, ale bohužel to prostě díru do světa neudělá.Musim ale vyseknout pochvalu za několik hororových scén, které měly na české poměry opravdu sílu.Škoda, že se čeští tvůrci stále bojí čistokrevného nadpřirozeného hororu, který v našich končinách neexistuje.Režisér Sádek by o tom mohl opravdu uvažovat, protože i když mu ta dramaticko mysteriózní rutinna šla celkem dobře, mě zaujal teda halucinacemi hlavní hrdinky, hlavně jí samotné v dost mrtvolném stavu.Potenciál ten hoch má, tenhle klišé scénář už moc né, chce to víc odvahy....šup!55%. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Ta malá holka je opravdu průšvih. Tak špatný dětský herecký výkon jsem snad ještě neviděl. Nicméně jako celek je Polednice vcelku slušná. Líbí se mi, že se tvůrci drží českého prostředí a nepokoušejí se o žádnou světovost. Charaktery vesničanů, vypravěčská struktura a mysteriózní zápletka vycházející z české lidové slovesnosti, tím vším Polednice opravdu boduje. Bohužel však chybí něco výrazného, čím by se mohla dostat v povědomí diváků ještě výš. Scénář v několika momentech působí jako přílišný konstrukt, ve kterém nedává smysl ani chování matky vůči své dceři. Klasické mužské postavy fungují na výbornou, ale ženy jsou poněkud křečovité a těžko se jejich chování věří. Snaha o psychologii je plytká a nikdy nejde do hloubky, spíše se pořád pohybuje po povrchu. Na druhé straně se alespoň občas objeví něco co by se dalo nazvat záchvěvem atmosféry. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Přestože titul filmu Polednice odkazuje k slavné básni Karla Jaromíra Erbena, inspirace pro filmový příběh, zasazený do současnosti, je velmi volná. (Zdroj: Falcon)
  • Štáb v průběhu natáčení sužovala úmorná vedra. Jenom za první den natáčení vypilo 70 lidí na 1020 půllitrových lahví s vodou a na slunci bylo přes 50 stupňů. (hippyman)

Související novinky

Polednice vchází do dveří

Polednice vchází do dveří

10.08.2015

V červenci řadu lidí potěšil český horor Nenasytná Tiffany a už tu máme další nadějnou domácí žánrovku. Tentokrát nás vyděsí Polednice, film debutujícího režiséra Jiřího Sádka, který se inspiroval… (více)

Reklama

Reklama