Reklama

Reklama

Ohrožení Britannicu

  • Česko Ohrožení Britanniku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film režiséra Richarda Lestera, u nás patrně nejznámějšího svým klasickým zpracováním Třech mušketýrů s Michaelem Yorkem v roli d‘Artagnana, velmi sugestivně líčí nebezpečnou situaci, v níž se nečekaně ocitne na otevřeném moři velká transoceánská loď. Neznámý šílenec, plný nenávisti ke společnosti, která mu podle jeho přesvědčení ukřivdila, vyhrožuje, že loď pomocí skrytých náloží třaskavin potopí, nebude-li mu vyplaceno požadované výkupné. Jen tehdy je ochoten prozradit, jak v poslední chvíli zkáze zabránit. V sázce je život dvanácti set cestujících na palubě a na loď je neprodleně přepraven pyrotechnický tým pod vedením zkušeného poručíka Fallona. Souboj s časem začíná... Snímek, který byl dva roky po svém vzniku uveden i v československé filmové distribuci, vyniká především poctivě budovanou atmosférou nejistoty a strachu z vždy přítomné možnosti, že předem ohlášené katastrofě nebude možné zabránit. Hlavní role ve filmu ztvárnili Richard Harris, Omar Sharif, David Hemmings, Anthony Hopkins a Ian Holm. Film uvádíme s původním dabingem ČST z 80. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem film po 40 letech. Bohužel mě nijak neuchvátil a popravdě, za to co se stalo v závěru, by si zasloužil ještě o hvězdičku méně. Zvláštní, že si tady toho všiml jen Gudaulin. Jakto, že když Richard Harris střihá podle pokynu teroristy modrý drát a na poslední chvíli se rozhodne pro červený, nikomu svou volbu nesdělí. Pokud by to bylo špatně a on by vybuchl, přestřihli by i ostatní modrý a vybouchla by celá loď. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když přemalujete srp a kladivo na sovětské lodi německé výroby, máte Britannic. Na něm šerif Omar Sharif, sedm bomb, fotograf ze Zvětšeniny a i přes pár explozí vcelku klidná posádka i pasažéři. Z břehu to jistí vykořisťovatel Bilbo a doktor Lecter na správné straně zákona. Možná si říkáte, že jsem zapomněl na Richarda Harrise, ale já si tu hvězdu s profilem Redforda nechal na konec. Hláškující, decentně nabubřelý pyrotechnik, jemuž by slušelo triko s nápisem: „Pokud mě uvidíte utíkat, snažte se mě předběhnout.“, nicméně jeho sebevědomí vznik dané situace víceméně vylučuje. Zde velmi často zmiňované stříhání drátku je pak nádherné filmové klišé, co si u podobně laděných snímků vždycky najde v rámci gradace své opodstatnění (výborně si s ním poradil třeba Cameron v Propasti). Já osobně bych však raději viděl nějakého polidštěného pyrotechnika, co si místo deaktivace láme hlavu nad tím, kde nechal položené štípačky.. Místy napínavé, pravda, ale jinak nemá Lesterova loď tu optimální čáru ponoru.. ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Lester v expozici skvěle pracuje s filmovou zkratkou, stačí mu za sebe nastříhat sled krátkých epizod z paluby lodi, aby bez dlouhého okecávání představil všechny postavy a vystihl jejich charakter. Poté se jede podle řemeslné rutiny, kterou ozvláštňuje hlavně Richard Harris, jenž by bombu dokázal deaktivovat jenom díky svému charismatu. Není to perla žánru, ale ta typicky britská odměřenost dává filmu správnou porci napětí. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Slušně odvedená práce bez jakéhokoliv hlubšího záměru. Napodruhé však potvrzení prvních dojmů ohledně skvěle formovaného napětí, britských herců a pevné režie Richarda Lestera. Ta nedostatečná hloubka příběhu ve výsledku nehraje takovou roli. Takže spokojenost se skvěle zvládnutým pyrotechnickým dramatem, kde se zapotíte nervy a všichni zúčastnění si mohou potřást po ramenou za dobře odvedenou práci. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek z pyrotechnického prostředí. Obsazení je taky dost slušné. Na lodi s 1200 pasažéry, která míří z Británie do Ameriky jsou umístěny bomby. Teroristé požadují výkupné a velení je bezradné. Povolají na pomoc pyrotechniky, kteří se na loď zpustí z letadla a mají bomby odstranit. Spouštěcí je mechanismus je ale dost důmyslně navržený, takže to vůbec nemají jednoduché. Podaří se jim loď plnou lidí na rozbouřeném moři zachránit? Ze známých herců tu najdeme například Richard Harrise, Omara Sharifa nebo mladého Anthonyho Hopkinse. "Červený nebo modrý drát?" ()

Galerie (50)

Zajímavosti (11)

  • Ve scéně, kdy se na palubě Britannicu pořádá karneval, tak kapela hraje skladbu „Škoda lásky“ („Beer Barrel Polka“ od českého skladatele Jaromíra Vejvody. (majky19)
  • V listopadu 1975 vybuchly dvě bomby na zaoceánské lodi T. Maxim Gorkij, na které byl tento film natočen, ale loď se nepotopila a později byla opravena. (Marek06)
  • Na začátku snímku zní známá skladba „Auld Lang Syne“ („Valčík na rozloučenou“). (majky19)

Reklama

Reklama