Reklama

Reklama

Pásky z Nagana

  • USA The Nagano Tapes (více)
Trailer

Obsahy(1)

Olympijský hokejový Turnaj století v Naganu 1998 trochu z odstupu a nadhledu v dokumentu Ondřeje Hudečka. (Česká televize)

Recenze (474)

motyka52 

všechny recenze uživatele

Perfektní práce. Netuším sice, jak to funguje na zahraniční publikum, ale na nás, kteří víme, kde jsme v tu neděli ráno byli, to musí fungovat skvěle. Dominik Hašek mezi sportovními dokumenty. ()

Alagaesie 

všechny recenze uživatele

Začátky budoucí zlatý party. Líbilo se mi, že dokument byl protkaný záběry z doby před ´89. Že byl Bettmen v NBA jsem nevěděl. Díky Gary, žes Jágra s Haškem a ostatními do Nagana pustil. Ano, Kanada, USA… Oni nás srovnávali s Jamajkou v Calgary?? Ivan Hlinka byl pan Trenér. Nezapomeneme, pane Hlinko! Jó, kdo by si vsadil? Rusko… Památné čtvrtfinále s USA. Jasný 1. gól. Vlastně můžeme děkovat mladýmu Růžovi… Jarda! Reichel slíbil vítězství? Kanada… Co říct? Kanaďani byli dál… Důležité je se nebát. Pan Hlinka byl svůj. A chudák Záruba málem přišel o hlas. Gól Kanady naštval kdekoho. Penalty. Národ nedýchal. Reichel skvěle. Škoda Jardova pokusu. A Kanada zemřela. Nájezdy nebo ne… Gretskyho to v tu chvíli muselo zničit. Česká policie nechala pokutový bloky na služebnách? Rusko bude vždy speciální. Pro nás „mladší“ je finále spolu s MS 1996 asi největší zážitek a třeba já hokej pořádně vnímal právě při Naganu. Nejslavnější gól kluka s kanadským pasem. I 20 let poté slzím. Republika naruby a pivo zdarma (se divim, že to pivo u úřadů prošlo). Národ byl pohlcen a pro spoustu z nás je Nagano symbolem pro jedno z největších sportovních vítězství vůbec. S Petrem Svobodou a jeho pasem mi to vlastně nikdy nedošlo. Výborný dokument. ()

Decado23 

všechny recenze uživatele

Dokument české televize k našmu zázraku byl udělanej moc hezky. Ale tohle mi připadalo ještě o stupeň výš. Měl jsem znova to mrazení, jako když jsem v 98 stál osobně na staromáku. Celé to bylo pojaté ze zajímavého úhlu pohledu a myslím, že nám to jako zemi i dost lichotilo. Máme na vše co chceme dokázat, tak proč se pořád krčit v koutě :) ()

stuj 

všechny recenze uživatele

No ty jova! Dílo jsem zhltl jedním dechem. A to jsem k hokeji dost apatický. Povedená záležitost. Silné 4 hvězdy. Možná bychom mohli zase někdy něco vyhrát, ne? :) ()

Bluepiggie 

všechny recenze uživatele

Ikdyz mi bylo v te dobe pouze 8 let a politiku jsem nevnimal, je to cast meho detstvi a kazdeho z nas, a na tento turnaj si pamatuju a ty emoce z toho jsou uzasny! Cekal jsem, ze to bude dalsi obycejny dokument, ale po hodnoceni hodne lidi jsem to pustil a musim rict, ze jsem dojaty, vsechny ty emoce z detstvi plus, kdyz se clovek uvedomi jakou to melo vahu, tak je stastny ze to mohl zazit, je to skvele natocene, nemusite mit radi hokej, tento dokument vam pripomene vse co jsme jako republika zazili a co jste delal presne v tu chvili, urcite doporucuji!!! ()

Kakraholt 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem byl velmi překvapen, že někdo v ČR dokáže natočit sportovní dokument takovýmto způsobem. Velmi dobré.. ()

Honzyg 

všechny recenze uživatele

Dobře poskládaný dokument, který kromě samotných zápasů připomíná i politické pozadí a hlavně neopomíná ani pohled našich tehdejších soupeřů. Například téměř hmatatelná a naprosto pochopitelná dvacetiletá frustrace z vyřazení v nájezdech (které se nám v jiných turnajích tolikrát staly osudnými) je velmi autentická. Zároveň dokument citlivě ale bez patosu a kýče připomíná emoce, které v nás tehdejší hokejový megaúspěch vyvolal. Mohlo tam toho být i víc. Například Haškova hokejka radostně vymrštěná do Šmehlíkovy tváře po konci zápasu s Ruskem by stála za stručnou glosu. Také by prospělo častější opakování titulku se jménem u hovořících jedinců. Průměrný hokejový nadšenec s průměrnou pamětí na obličeje se v těch střídajících se zestárlých hokejových hvězdách po chvíli ztratí. Ale jinak velmi dobrá práce! ()

bedsore 

všechny recenze uživatele

Jako pamětníkovi se mi jen těžko oprošťuje od emocí a tak snaha o objektivní pohled může být trochu znesnadněna. Nicméně sportovních dokumentů jsem již zhlédl dostatek, abych s čistým vědomím mohl tento prohlásit za velmi zdařilý počin. Ku prospěchu věci přispěla i velkou měrou zahraniční produkce, protože představa vzniku v čistě domácím prostředí by mě naplňovala obavami. ()

Syrojed 

všechny recenze uživatele

Pěkný závěr - Svoboda - its Freedom are you kidding me? Kdo měl v roce 1998 nejméně 5let a ještě žije, se na to rád podívá. A třeba se i těm mladším podaří nasát atmosféru, která tu od té doby nebyla. ()

Svatopluk.Vi 

všechny recenze uživatele

Na dokument jsem se těšil, protože jsem chtěl vidět, jak někdo jiný (rozuměj nikdo z Česka) zpracuje poměrně zásadní sportovní "zářez" české historie. Jistě filmařský tým byl v podstatě český, ale cizí produkce a scénarista a taky silný kanadský a americký vliv. A nebyl jsem zklamán. Zásadní věci, které si z dokumentu odnáším jsou tyto : - zcela se ztotořňuji s výrokem, že všichni v Česku si pamatují, co a kde dělali v době naganského finále - Kanaďané prohru bagatelizují tím, že prohráli na nájezdy, což je jim cizí, neznají to, netrénují a není to hokej - nejsilnější a "nejpodlejší" moment se nachází až úplně na konci v titulcích, kdy se říká, že od té doby už Češi nikdy žádný významný úspěch na olympiádě v hokeji nezaznamenali a vyznívá to tak, že to byla jen drobná epizoda od malého hokejového trpaslíka. Ale v té době vlastně nastala ta zlatá éra mistrovství světa, kdy jsme slavili spoustu úspěchů. My to víme, ale nestranný pozorovatel měl dojem (a podle mne jen pro zvýšení efektu), že to bylo něco na úrovni "jamajského bobu" na zimní olympiádě (jak se také zmiňuje v dokumentu). ()

Reklama

Reklama