Reklama

Reklama

Zabil jsem Einsteina, pánové...

  • angličtina I Killed Einstein, Gentlemen
TV spot
Československo, 1969, 95 min

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Jana Brejchová, Jiří Sovák, Iva Janžurová, Lubomír Lipský st., Petr Čepek, Radoslav Brzobohatý, Stella Zázvorková, Jan Libíček, Josef Hlinomaz (více)
(další profese)

Fantastický příběh, jehož děj se odehrává střídavě v Americe, někdy na přelomu druhého a třetího tisíciletí, a v Praze roku 1911, je založen na myšlence, zda a do jaké míry by předčasná smrt zakladatele moderní fyziky, Alberta Einsteina, ovlivnila vývoj naší civilizace. Na rozdíl od většiny děl tohoto žánru, která posunují příběh do daleké budoucnosti, se zde děj naopak vrací pomocí „stroje času“ do minulosti. Jako historický fakt autoři označili skutečnost, že profesor Einstein mohl přijít v Praze roku 1911 o život – na této myšlence je postaven celý děj filmu. Příběh se odehrává „v budoucnosti“, konkrétně v roce 1999. Skupinka bojovně naladěných fanatiků si pohrává s nebezpečným vynálezem – takzvanou bombou G, kvůli které ženy obrůstají plnovousem a nerodí děti. Při hledání viníka toho všeho dojde lidstvo k názoru, že všechno má na svědomí zakladatel moderní fyziky. Do minulosti proto odlétá výprava profesora Moora s jediným cílem – zabít mladého Alberta Einsteina… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (237)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Z československých bláznivých komedií jde o slabší kousek, navíc zastíněný námětově podobným a lepším Zítra ráno vstanu a opařím se čajem. Jenže Jiří Sovák a Iva Janžurová umí vykouzlit perfektní vtípek téměř ze všeho, takže si film zasloužil místo mezi klasikou. Scény s neustále přemisťovanou židlí a snaživým striptýzem Heleny Růžičkové jsou téměř dokonalé. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem dát slabé 3*, protože prostě Lipský, ale ne, nejde to. Vážně to natočil Lipský? Ten Lipský, co natočil Tři veterány, Happy end, Adélu nebo Ať žijí duchové? Nechce se mi tomu věřit, protože tohle na mě působilo, jako by to natočil Vorlíček a ještě o něco hůř, než je jeho průměr. A nechápejte mě špatně - Vorlíček natočil pár skvělých filmů, Dívku na koštěti a Dr. Mráčka mám rád, ale celkově je to prostě průměrný filmař, který se nad svůj průměr vyhoupne, ale jen občas. Ale zpátky k Einsteinovi. Já nevím, prostředí se mi líbilo, zápletka samotná přímo vyzývala k spoustě humorným situacím, ale co jsem nakonec dostal? Něco naprosto nevtipného, u čeho jsem se dvakrát trošku pousmál a aby toho nebylo málo, po 20 minutách to upadlo do neskutečně úmorné nudy. Nevím, celé mě to prostě minulo a taky dost zklamalo. Co se československých crazy komedií týče, rozhodně radši sáhnu po skvělém Zítra vstanu a opařím se čajem, protože u toho se pobavím zaručeně. U Zabil jsem Einsteina, pánové... se spíš unudím. Lipskému to odpouštím, ale nejde mi do hlavy, že zrovna on něco takového natočil. 2* ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Trošku mě rozhodila ta genová anomálie, ještě aby měly ženský fousy a může jít tahle planeta definitivně doprdele. Musím však konstatovat, že i přes přitomnost vynikajích komediálních herců má tento film k zábavě hodně daleko. Nepopírám, že striptýz Jany Brejchové jsem si skutečně vychutnal a vlastně vůbec jsem z ní nespoustěl oči, fakt nádherná ženská. Sovák měl nějaký záblesky humoru,ale jinak....zabil jsem 95 minut, pánové, ale i dámy. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Tento predchodca Návštevníkov je im dôstojným vzorom, a pritom som o tomto filme doteraz vôbec netušil. Ak si odmyslíme ženské brady a fúzy, čo je ale podstatou filmu, tak je na celý film radosť pozerať. Okrem streleného sci-fi so zmenou minulosti má aj prvky špionážne, o ktorých vizionárski tvorcovia nemohli ani tušiť, že na prelome tisícročí, kedy sa časť filmu odohráva, budú naozaj reálne. Z hercov ma viac ako Sovák v hlavnej postave zaujala určite Brejchová a to vo všetkých svojich kostýmoch ako z minulosti, tak aj v budúcnosti. Jej spôsob zabitia Einstaina nemal chybu. Tiež nemala chybu úvodná homo-trans-erotická scéna, ani neviem ako to nazvať, je to aj tu v galérii, a netuším, ako také niečo dokázalo v tom čase prejsť cenzúrou. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Skvělé technické a technologické nápady plus mám pocit nikdy nijak dál nikde zpracovaná myšlenka, že i kdybychom se vrátili do minulosti, abychom změnili chod dějin, k ničemu to nebude, neb a/ o tom nikdo, ale fakt nikdo nebude vědět, že k nějaké změně došlo, za b/ místo hrůzy jednoho typu se objeví hrůza jiného typu a jede se dál. Ale film klopýtá příběhově, po přesunu do Prahy vlastně není o co hrát, a tak jen čekáme, kdy už konečně a jestli vůbec toho Einsteina zpacifikují, k čemuž vede úmorná a nijak vtipná cesta. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (22)

  • Režisér Oldřich Lipský sa pri kontaktovaní hercov nestretol s veľkým ohlasom. Bol rok 1968 a tomuto svojráznemu námetu  len málokto veril. Petr Čepek, predstaviteľ Einsteina, dokonca svoju rolu najskôr odmietol. Prijal ju až po dohovorení kameramana Ivana Šlapetu, s ktorým boli dlhoroční priatelia. (Raccoon.city)
  • Původní filmový námět je kolektivním dílem spisovatele Josefa NesvadbyMiloše Macourka a Oldřicha Lipského. Tato trojice je také podepsaná pod filmovým scénářem. Tematickou povídku Einsteinův mozek ale najdeme už ve vědecko-fantastických příbězích Josefa Nesvadby v roce 1960. (NinadeL)
  • Albert Einstein (Petr Čepek) v skutočnosti prišiel v roku 1911 do Prahy, kde strávil 16 mesiacov a nastúpil na miesto pôvodne určené pre fyzika Gustava Jaumana. Einstein tak v Prahe získal prvýkrát miesto riadneho profesora s ročným platom 8 872 korún. (Raccoon.city)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama