Reklama

Reklama

Noc plná milostných a bláznivých studentských dobrodružství, jimiž končí dětství a začíná život. Skupinka studentů a studentek z maloměsta má před sebou poslední den prázdnin. Dva kámoši, Steve a Curt se chystají na univerzitu, další čeká nástup k vojsku, jiní vlastně ještě netuší, jak se svým dalším životem naloží. Frajírci závodí v nablýskaných i otlučených autech, dívky se vyzývavě procházejí v ulicích, plných rock'n'rollu. Dění kulminuje uprostřed noci plné bláznovství, krátkých okamžiků lásky, prvních polibků, honiček v autě a problémy s policií...
Film režiséra Georga Lucase (jenž se později proslavil sci-fi ságou Hvězdné války), zachycuje atmosféru počátku šedesátých let minulého století, obraz mladé generace a konec jejího dětství. V době svého uvedení snímek zaujal prolínáním několika příběhů, jemným humorem i nostalgií, s nímž jsou vyprávěny, stejně jako výrazným využitím dobové hudby, obrazovým zachycením kamery (Jan D'Alquen a Ron Eveslage) a brilantními hereckými výkony mladých představitelů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Terva 

všechny recenze uživatele

Ocenění : Oscar - nominace: vedlejší herečka ( C. Clark ), režie, střih, film, původní scénář. .....Zlatý glóbus - film ( muzikál/komedie ), nejnadějnější herecký nováček ( P. Le Mat ). .....National Society of Film Critics Awards - scénář. .....New York Film Critics Circle Awards - scénář. Scénář : George Lucas, Willard Huyck a Gloria Katz. Kamera : Jan D'Alquen a Ron Eveslage. Americký filmový institut určil tento film 62. nejlepším filmem všech dob. ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Už na tomto scenáristickom tréningu vidno nonšalantnosťs s akou dokáže Lucas rozprávať príbehy. Je to vlastne low-budget nezávislý film, kde sa čaruje s dialógmi a hereckými výkonmi. Príbehovú ekonomickosť symbioticky poprepletaných línií štyroch kamarátov posilňuje časové obmedzenie na jednu noc. Každá z postáv si na tejto malej ploche prejde svojim dramatickým oblúkom a v každej línii tohto komorného filmu dochádza k neustálym zvratom, ktoré vás držia v napätí rovnako ako hociktorý výpravný akčný film. Film má pri tom akúsi zvláštnu "formanovskú" poetiku, keď sú jednotlivé charaktery vyobrazené veľmi presvedčivo, niekde observované až dokumentaristickou kamerou. Fungujú tu aj hlášky, ktoré nie su samoúčelne nasúkané na nefungujúcu kostru, ale odsýpajú vo svižnom tempe práve kvôli geniálne vybudovaným situáciam. V jednom úseku to dokonca funguje aj ako horor. Nad ránom to nestráca na kadencii peripetií.Je to nekonečne veľa muziky za málo peňazí. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na to, abych si Lucasův film vychutnal, muselo by mi být o pár let míň anebo, jak o tom svědčí příklad mého oblíbeného uživatele nascendiho, o pár let víc. Je to film o amerických teenagerech pro americké teenagery. Žádná citlivá sonda do jejich života se nekoná, realisticky zhodnoceno, má Americké graffiti v tamní kinematografii stejnou pozici jako série filmů se Sagvanem Tofim a Lukášem Vaculíkem pro česko(slovenskou) mládež. Bouráky, bezcílné poflakování, první milostné zkušenosti, klukovské soupeření, zkrátka obvyklá nabídka pro danou věkovou kategorii. Větší hloubku než náš, řekněme, Vítr v kapse tenhle kousek ze zámoří opravdu nemá. Pokud dávám 3*, je to jen díky příjemnému soundtracku, který stojí na docela slavných flácích, z nichž některé se dají považovat za součást zlatého fondu pop-music. Celkový dojem: 60 %. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Doba, kterou nemiluji a filmy, které o ní vyprávějí, mi moc nesedí a přesto se našel filmař, od kterého bych to nejmíň čekal, a představil mi ji v naprosto jedinečném obraze, do kterého jsem chtěl po celých sto deset minut vklouznout, abych se stal svědkem onoho jedinečného dění, které tam probíhalo. Bez květinek a dýmu z marihuany, natočil George Lucas jedinečnou generační výpověď, vyprávěnou s lehkostí mladého nadšence, kde dokázal umě skloubit jednoduché protkávání různých charakterů od brýlatého šprta počínaje, přes partnery v krizi, až po všudybylské frajery. Samozřejmě, že občas je třeba nad věrohodností některých dialogů a situací přivřít oko stejně tak jako nad tím, že ta noc – ve které se celý děj odehrává – občas vypadá v jednom záběru jako ranní rozbřesk a v následujícím jako pár minut po půlnoci a kdekoho pak napadne, že to nebude jenom nenadálou zvýšenou koncentrací měsíčního svitu. Ale nad tímto vším se dá lehce mávnout rukou jako jsem to udělal já a tak si říkám, že když jsem si i já – absolutní hudební analfabet – během filmu pobrukoval polovinu znějících písniček, něco na tom všem možná bude, na filmu i na 70. letech jako takových. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Film o sedemnásťročných tínejdžeroch, ktorí sa poflakujú nocou až do rána s jediným cielom: uloviť babu/ chlapa a pri jazierku u lesíka si poriadne zatrtkať za lúbezných tonov rock'n'rollu rynúcich sa z pusteného rádia. Ja si len nedokážem predstaviť, že vydržali celú noc triezvi a bez koksu! Film plynul príjemne a vyvolával vo mne úsmevnú náladu, ale k vyššiemu hodnoteniu mu chýbala hlbšia pointa pre mňa osobne. 60% ()

Galerie (130)

Zajímavosti (27)

  • Scéna po skončení závodu, kdy John mluví s Terrym, byla od Paula Le Mata a Charlese Martina Smithe čistou improvizací. Dialog se totiž původně měl natáčet ve zcela jiný den. (novoten)
  • Producenti Francis Ford Coppola a Ned Tanen byli nespokojení s názvem filmu a navrhovali místo něj "Another Slow Night in Modesto" nebo "Rock Around the Block". (novoten)
  • Film se natáčel v exteriérech v kalifornském Modestu a San Rafaelu, kde si Lucas později vybudoval své filmařské impérium Skywalker Ranch. (Witta)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno