Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová postava na českém televizním seriálovém nebi – inspektor Hynek Budík (J. Plesl). Zkušený rakousko-uherský kriminalista, manžel šlechtičny (L. Vlasáková) a otec dvou dcer (S. Rojková, D. Pavlovičová), se po převratu v roce 1918 stává čechoslovákem a příslušníkem kriminální policie nového Československého státu. A v roce 1922, kdy se náš děj začíná odvíjet, se dočká i toužebně očekávaného povýšení. Má to ovšem háček: toho roku totiž z obcí, obklopujících tehdejší Prahu, sloučením vzniká tak zvaná Velká Praha. A právě ta výrazně zasáhne do osudu našeho hrdiny. Spolu se svými kolegy, inspektorem Rudolfem Havlíkem (J. Langmajer) a policejním agentem Martinem Nováčkem (D. Šafařík), bude inspektor Budík zápasit se zločinem v trochu jiném prostředí, než na jaké byl dosud zvyklý. Hned první případ, který dostane jen pár hodin po svém jmenování, se odehrává na předměstí, na zemědělském statku mezi krávami, a bývalý elitní městský policista místo po pražském chodníku šlape v hnoji. Ale i v takovém prostředí se odehrávají zločiny a dáma, utopená v studni statku, je navíc sestrou ministra. Ten se vrací nočním vlakem z Budapešti, ráno bude v Praze. Detektivové Velké Prahy mají jen tu jednu noc na to, aby vraždu vyřešili a nevypadali tak na samém počátku svého ustavení jako hlupáci. Detektivní práce pod takovým tlakem není jednoduchá, ale vrchní inspektor Budík a jeho muži jsou policejní profesionálové, zvyklí hledat, logicky uvažovat a dedukovat všude a za všech okolností… (Česká televize)

(více)

Recenze (114)

EllienPM odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nej koment: flanker.27 *** Zajímalo by mě, zda to nesnesitelné spojení "v studni" je záměr nastiňující staré časy anebo je to jen neznalost naší mateřštiny. Člověk by si myslel, že v roce 2021 nebude problém srozumitelně nazvučit seriál. Je to rádoby "dobově" zakalené a šumivé jako některé nudy od Dušana Kleina. Po třetině lobotomického vysvětlování - kdo, kde, co, proč, konečně došlo na mrtvolu. Obsazení - nic proti Denisovi, ale jeho bych snesl jedině předabovaného. Na divadle může být zajímavý, do televize se nenarodil. Plesl, moje láska, tady hledá především sám sebe a já hledám cokoliv pozitivního, co by som vypichol. Muchlovačky a too much kokain a nepřirozenost na hraně karikatury a úsměvnosti. To asi ne - na neděli večer. Zápletku vůbec nehodnotím, ta tam byla navíc. Po prvním dílu neodsoudím, ale dojmy Zatím Voní Průserem. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Strašně to šustí papírem. Dialogy prostě nemají v sobě život. Normální policajt kolegovi neřekne "tituly byly přece výnosem zrušeny", takhle lidi nemluví. Hned jsem si vzpomněl na Hříšné lidi města pražského, kde i po 50 letech pořád není problém jim ty role věřit. Někam se za tu dobu ztratila v téhle zemi kvalita.... Ani herci nejsou nic moc... Prostě je to strašně umělé. Je mi líto. Dalším dílům už šanci nedám. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pomalé, utahané (to Hříšní lidé byli akčním seriálem oproti tomuhle), bez atmosféry té doby – pořád jsem tam viděl současné herce se současnou mluvou v kostýmech té doby a v místnostech architektem dobře vyzdobených. Nakonec jsem ani nezjistil, jestli je pan poslanec už za Brnem nebo Havl. Brodem. Herci často neskutečně přehrávají a Plesl by s tou vadou řeči měl něco dělat. Chybí větší nadhled, odlehčení. A ten bolševik mi připomněl socialistické filmy, kde zas byli ti špatní kulaci. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Samotný případ vraždy statkářky trošku jednodušší, ale moc se mi líbilo celkové vyobrazení doby (politická situace v počátcích 1. republiky s nepříliš dobrým vztahem ke šlechtě, míchání politiků do vyšetřování). A hlavně skvělá je dvojice vyšetřovatelů (distingovaný Jaroslav Ples a živočišný Jiří Langmajer). Co mě naopak maličko iritovalo byla hudba, která by se tak možná hodil k nějaké duchařině ale ke k dobové detektivce. ()

Plastík 

všechny recenze uživatele

S kulisami si dala pěknou práci. Možná až moc. Ale to bude tou televizní kamerou. Jinak příběh moc pěkný. Dávám 5, protože víc nejde. Je to TV seriál, moc povedenej. Za poslední dobu zase paráda. 1. oddělení to není co se kvality týče. Jinak pleskám Pleslovi i Langmajerovi. Denis Šafařík se mi taky moc líbil. Příští neděli vím, co budeme sledovat. Zločiny Velké Prahy. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Martin Nováček (Denis Šafařík) vezme do ruky boty, přičemž jedna bota směřuje od něj a jedna k němu. V dalším záběru ale směřují obě od něj. (SONY_)
  • Pád do studny se točil v obřím akváriu. Samotnou studnu dostavěl pro filmaře její majitel v Uhersku na Pardubicku. (Česká televize)
  • V epizodě jede parní vlak v roce 1922 po betonových pražcích, které však v té době neexistovaly. (d80)

Reklama

Reklama