Reklama

Reklama

Dvanáct rozhněvaných mužů

  • USA 12 Angry Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti... (Magic Box)

Recenze (1 689)

Feacher 

všechny recenze uživatele

No.. říkal jsem si: "Černobílá, to bude nuda".. hrozný omyl. Nemohl jsem odtrhnout oči a čekal jsem, jak to dopadne. Zpočátku mi trochu vadilo, že k případu nic nevím, ale vše bylo v průběhu začátku vysvětleno, a to včetně charakterů jednotlivých postav. Úžasně byla znázorněna psychologická podstata příběhu a jednotlivých myšlenek každé postavy. Nečekal jsem, že za hodinu a půl se může skóre takto měnit... Velké a příjemné překvapení, 100%! ()

Noimosyniii 

všechny recenze uživatele

Ten film funguje naprosto perfektně. A stačí k tomu jen jedna obyčejná místnost, skvělí herci a brilantní scénář. Nečekala jsem, že bude zábavný čumět hodinu a půl na dvanáct frajerů, jak probíraj fakta o vině či nevině frajera, co údajně zabil svýho otce. Už dlouho jsem neviděla film, díky kterýmu bych se tak posadila na prdel, opravdu smekám. Masterpiece... +Miluju ty hlášky... viz ,,Z dovolením..." ,,Z dovolením, bože, proč jste pořád tak zdvořilej?" ,,Z téhož důvodu, proč vy nejste. Byl jsem tak vychován." n e b o . . . ,,Je to nevzdělanej povaleč, pomalu abysme ho učili mluvit." ,,Abychom... Abychom ho učili." ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce dielo s famóznym nápadom, atmosférou a hereckými výkonmi. Je ťažké určiť, kto bol najlepší, ale samozrejme najväčší rešpekt si celý čas buduje Fonda, ale aj všetci ostatní boli neskutoční a mali čo povedať a ukázať sa. Fantastické riešenie komplikovaného prípadu, ktoré vyvrcholilo v nádherný koniec. ()

Tr0nic 

všechny recenze uživatele

Jedna miestnosť, dvanásť skvelých hercov a perfektný scenár, dialógy medzi postavami. Argumentovanie, presviedčanie a rozsudok. ()

CheeseFigure 

všechny recenze uživatele

Inteligentný snímok, ktorý ma dokázal udržať po celú svoju stopáž. Dobre zvolené rozprávanie ,,in medias res", keď sme hodený do deja po skončení procesu a všetko o ňom sa dozvedáme postupne. Bavil ma rozbor a vyvracanie dôkazov a svedeckých výpovedí. Taktiež body pridávam za celkom emotívny koniec. Skvelý film, ktorý sa celý odohral v jednej miestnosti. ()

Hixx 

všechny recenze uživatele

Priebeh celého filmu sa odohráva v jednej miestnosti, kde členovia poroty diskutujú o verdikte k vine či nevine mladého muža v prípade vraždy. Bez dychu som sledoval ako jeden človek dokáže spochybniť vývoj celého diania až do úplného záveru. Darmo, aj jednoduchý film bez efektov, ale s vynikajúcim scenárom a dialógmi dokáže zaujať viac ako by ste čakali. ()

PISTA226 

všechny recenze uživatele

10/10 Ač je tento film velmi starý a černobílý, tak je v něm zachycena přesně ta krása jednoduchých námětů a prostě obyčejných lidí, tak jak to dřívě staré filmy dělávaly. 12 pánů, co si sedí v místnosti a diskutují po celou dobu vášnivě o jednom témaru vraždy, který není diváku na konec ani vysvětlen mi připadá mnohem zajímavější a nápaditější než většina příběhů dnešní doby. Film nechává diváka zároveň přemýslet nad celým případem a nějakým způsobem ho po celou dobu dokaže udržet v soustředění. I když se to tak nemusí na první pohled zdát, tak je to detektivní filosofie. Dokáží i z malých detailů rozvinout téma na dlouhou dobu. Člověk si hned zapamatuje kazdou z postav svým výrazným odlišným výrazem a chováním. V místnosti je postupem času čím dál větší horko a postavy se začinají potit. Každá z postav občas udělá, nebo řekne něco, co vůbec nesouvisí s tematem a tím vytváří realistický celek. ()

DeJiF 

všechny recenze uživatele

To je tak, když ležím doma, nevim, co dělat a pak si řeknu, že je čas se podívat na nějakej starej film a já si pak vyberu ten zdaleka nejstarší, co na svém seznamu mám. A abych pravdu řekl, nelituju. Hodina a půl, které mě dokázaly udržet v pozoru a to po celou dobu v jedné místnosti a hromadou postav, které se tvůrcům za tak krátkou stopáž podařilo prokreslit líp, než nechutný CGI bordel postav v tří hodinovém Avenžrs Endgejm. A je fajn na chvíli sledovat záležitost zcela obyčejných lidí, kdy pro jednou nejde o záchranu světa, protože i rozhodování o jednom životě může mít daleko lepších kvalit. Detailně navrženo, sepsáno, odehráno a natočeno, moderní filmy se mají co učit. ()

Dusty56 

všechny recenze uživatele

Po jednom shlédnutí musím říct, že to byl jeden z nejlepších filmů, které jsem kdy viděl. Přitom stačilo jen 12 herců (ale nutno říct, že výborných) a jedna místnost. Mě trvalo asi 5 minut než mě film úplně vcucnul a já čekal na další důkaz atd. Odolával jsem asi hodinu než mě Henry zlomil a já byl plně přesvědčen o nevině a trnul jsem, jak to dopadne (vzhledem k tomu, že i jeden hlas pro se rovnal nová porota a to by nejspíš znamenalo odsouzení). Fakt tleskám scénáři, jak se postupně všechny důkazy rozpadaly byla paráda a o fantastických hereckých výkonech, kde jsem věřil všem všechno, netřeba mluvit. Prostě parádní film s velmi uvěřitelnou atmosférou. ()

Holly_Molly 

všechny recenze uživatele

Jednoduchá zápletka v jediný zasedačce, 12 gentlemanů se skvělym scénářem a i takhle starej film dokáže absolutně strhnout! ()

darkchipmunk 

všechny recenze uživatele

Klaustrofobní a strhující společenská a charakterová studie, která je svým vyzněním (jak jinak) stále aktuální. Stísněnou atmosféru podtrhuje nápaditá práce kamery, ale film stojí především na skvělých, gradujících dialozích skupiny bílých mužů střední třídy, rozhodujících o osudu sotva dospělého chlapce z ghetta. Ironie, že jsem film letos viděla na festivalu, protože nedávno na Oppenheimerovi jsem si na něj vzpomněla. George Voskovec je sice fajn, ale má tam pouze jednu emocionálně silnou repliku, filmu kraluje Henry Fonda, to mi nikdo nevymluví.___Z dnešního pohledu zdaleka nejde jen o kritiku amerického soudního systému, kde je rozhodnutí vinen/nevinen závislé na vybraném vzorku běžných občanů různorodého vzdělání i profese. Je paradoxně o nerovnoměrném rozložení moci a lidských předsudcích, které když se někdo snaží rozbít, má dnes, v boji za zachování tradičních hodnot, možná těžší pozici než porotce číslo... ()

motyka52 

všechny recenze uživatele

Všechny ty velkovýpravné spektákly, CGI triky a velké franšízy jsou fajn, ale ono někdy stačí mít jednu místnost, perfektně vypointovaný scénář, 12 fantastických herců, nenápadně brilantní kameru a máte tu ... nejlepší film všechn dob. Dvanáct rozhněvaných mužů je excelentní drama, které vás na začátku vtáhne, hodinu a půl vás nechá odhalovat jednotlivé charaktery, neustále přemýšlet nad novými argumenty, všímat si detailů, a na konci vás vyplivne s pocitem, že jste v té porotě seděli taky. Každý políčko filmu je vypilované a promyšlené, dokonce i závěrečný záběr na odcházející muže na schodech soudní budovy má sílu. Viděl jsem to už snad 50x a až budu mít zase příležitost, rád si to dám znovu. THIS is cinema! ()

Infernor 

všechny recenze uživatele

Vynikající drama ze soudního prostředí nabízí zákulisní pohled mezi dvanáct porotců, kteří rozhodují o zdánlivě nevyvratitelné vině vraždícího chlapce. Scénář a dialogy si tady zasluhují nejvyšší možnouu pochvalu, režie je také na velice vysoké úrovni a herecké výkony jednotlivých protagonistů jsou jednoduše natolik úžasné, že s hodnocením se po pět hvězdiček prostě dostat nemohu.. A proč taky, když je to tak skvělý film, který si jistě pustím i napotřetí.. ()

mirakk 

všechny recenze uživatele

Jedna místnost, dvanáct mužů a život, který svým rozhodnutím drží v ruce. Jediný porotce zablokuje svým „NE“, bezmyšlenkovitým rozhodnutím, pro nevinen, poslat mladíka odsouzeného z vraždy na křeslo a v následujících devadesáti minutách se strhne boj plný emocí, vzteku a manipulace okořeněné množstvím cigaret a štiplavého potu. Perfektní psychologické drama které se stále stupňuje a vrcholí skutečným výbuchem emocí. Rozhodně dílo, které si zaslouží být na čestném místě ve filmové historii. Aplaus, gratuluji, nezapomenutelný zážitek. ()

dioner 

všechny recenze uživatele

vynikajici scenar a vykony prakticky vsech hercu-porotcu ve filmu ve kterem neni cas na vydechnuti, davaji tomuto dilu punc nesmrtelnosti.. ()

Umělec 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film, výborné zobrazení dusné atmosféry, člověku se uleví, když konečně začne pršet :-) Vadilo mi jen snad až příliš stylizované charaktery jednotlivých postav. Pohnutky chování a jednání porotců jsou až krystalicky jasné a evidentní. Trochu přeci jen asi zapracoval zub času... Ale když na tento způsob zobrazení přistoupíme, tak je to opavdu parádně natočené. 90% ()

Eres 

všechny recenze uživatele

Víte,jsou filmy,kde je člověku předváděno tisíce speciálních efektů,obří kulisy a nespočet rekvizit.Zde je důkaz že i z mála se dá udělat hodně.Dost často je vidět,že se kamera v malém prostoru neorientuje,je zbrklá a nebo naopak statická.Tady si brouzdá s takovou ladností a přesně zabírá to,co by mělo být zabráno.Dialogy na vysoké úrovni jenom vyzdvihují geniální scénář.Nemám co dodat,bezpochyby jeden z nejlepších filmu,už jen díky tomu kde se odehrává.Kdo by si pomyslel, že i v malometrážních interiérech se dá natočit takové drama.Klobouk dolů! ()

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama