Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adelaide Wilsonová (Lupita Nyong'o) přijíždí s manželem a dvěma dětmi na prázdninový pobyt na chatu na kalifornském pobřeží, kde jako malá trávila léto. Na první pohled vyrovnaná a spokojená žena v sobě skrývá velké trauma z dětství a hned po příjezdu v ní řetězec zdánlivě nevinných událostí vyvolává silnou paranoiu a pocit, že rodinná idyla brzy skončí. Předtucha se promění v realitu, když se uprostřed noci na příjezdové cestě k domu objeví čtveřice podivínů, kteří na rodinu záhy zaútočí. Děsivá noční můra je o to strašlivější, že ti útočníci vypadají úplně stejně jako Wilsonovi. Jen mají v rukou zbraně. A neváhají je použít. (CinemArt)

(více)

Recenze (498)

váca 

všechny recenze uživatele

Pouze za super hudbu, jinak to bylo teda hodně špatný...za mě bída a nikdy více!! Těch bílých králíků tam bylo dost, takže teď je jen otázka, na čem tvůrci jeli... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Bizarná udalosť. Nedá sa uprieť snaha o originalitu a istým spôsobom aj spĺňa tieto predpoklady. Avšak komplikovaná filozofia filmu mi pripadá násilná presne ako explicitné násilie zobrazené v príbehu. Nič proti drsným scénam, prevažovať však mohli tie strašideľné... Potešil ma zakomponovaný neočakávaný humor, dokázal odľahčiť príbeh a nebrať hu úplne vážne. Absolutórium si však zaslúži Abelsová hudba, ktorá si uchopila film najlepším možným spôsobom. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Začátek měl docela dobře našlápnuto na mysteriózní záhadu, která se bude postupně odhalovat, ale pak se změnil žánr na home invasion, a dokonce dvojité, a už to začalo skřípat, protože najednou se z toho klubala agitka bílí vs. černí ("my" černí otroci vás hnusné, bílé kolonialisty nyní nahradíme) a směřovalo to k tak průhledné pointě, že by Shymalan zatleskal ručkama. Čím víc vysvětlovaní, tím víc opadal můj zájem, neb to celé přestalo dávat smysl (i z toho mála, co je o podzemním světě vysvětleno). Btw, co ti králíci? A proč by ti dole měli žít horší verzi životů těch nahoře? A proč je tam pořád Jeremiáš 11,11? ("Proto praví Hospodin toto: „Hle, já na ně uvedu zlé věci, jimž nebudou moci ujít. Budou ke mně úpět, ale já je nevyslyším.") ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Z traileru jsem zažíval pocity, jaké už dlouho ne, a ačkoliv jsem nevěděl, do čeho vlastně jdu a o čem film bude, tak tohle mě dostalo. Od doby, kdy se "zlá" rodina dostane do domu, nastává luxusní ždímání nervů diváka a akce nepolevuje až do konce filmu. Brutální nálož psychického teroru na diváka je čas od času odlehčována lehkým, ale trefným humorem. Nutno říct, že tenhle film není pro každého - divák, co si jde do kina pro velkou porci mindfucku a trochu si lámat hlavu, bude určitě hodně spokojený. Samotný závěr a jeho vizuální podání je excelentní a spolu s filmovým soundtrackem to dává dokupy film, na který se bude hooodně dlouho vzpomínat a bude se o něm mluvit. Je to prostě jeden z filmů, u kterých vám nemusí hned docvaknout závěr, ale když se člověk podívá na explained videa, tak mu to do sebe krásně zapadne a nebude chápat, jak tohle někdo mohl vytvořit. Věřím, že kdybych byl američan, tak bych "poselství" filmu pochopil asi více, nicméně i pro nás ostatní je to hodně slušná nálož filmového zážitku, na který se podívám určitě víckrát. Masterpiece. EDIT: Už dva dny nemůžu přestat myslet na tento film a mám fakt silné nutkání navštívit kino znova ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Po veletrhu slávy, svatořečení, plácání po zádech, oceňování a paternalistického označování za "černého Hitchcocka" (či později vhodněji za "prvního Peela") se dalo očekávat, že další scénář tohoto tvůrce prostě bude overdeveloped. Je v tom velmi cítit ta důkladná rešerše hororového žánru, kterou Peele předtím zjevně provedl. Ta je zde znatelná nejen ve vyslovených odkazech a citacích, jež je tu naštěstí poskrovnu, ale zejména ve struktuře i formálních elementech. Imobilizace hlavy rodiny hned v počátku je vypůjčeno z Funny Games (zde však prostřednictvím baseballové pálky místo golfové hole, která však udělá čurbes v pokročilejší části snímku), ohrožování krejčovskými nůžkami z francouzského Inside, práce s druhým plánem ala It Follows, zlo zapečetěné v podzemních tunelech viz třeba Barkerovo Midnight Meat Train a home invasion žánr, jež z plochy jednoho domu vyleze až kamsi za metafyzický rámec dává vzpomenout na opět francouzské Martyrs. Právě přípomínky na New French Extreme období dělá Us největší medvědí službu, protože stejně jako v Get Out zde jde zkrátka cítit neochota pracovat s násilím, které je však chca nechca jednou ze zásadních složek HI thrilleru. Představa toho, jak by tekla krev z plátna během scény vyvražďování rodin v druhém domě, kdyby byla natočena ve Francii někdy kolem roku 2009 zanechává pak bohužel pocit rezervy. S tím se pojí vlastně druhý problém, a to ten, že navzdory relativně radikálním zákrutům a twistům, jež nabízí scénář ve svém konceptu, film neobsahuje žádnou vyloženě radikální žánrovou scénu. Něco jako úvodní shotgun entrance v Martyrs, scénu s cirkulárkou ve Frontiers či motorovkové finále v remaku Evil Dead. Tyto problémy jsou pak to, co odděluje Us od pětihvězdí, protože jinak je to, stejně jako Get Out, opravdu dech života do skomírajícího hororového žánru, jehož práce s gradací, dávkováním zvratů i prací s popkulturou (využít k pointě iniciativu Hands Across America? FTW!) je něco, co si musíme hýčkat. Poslední záběr se songem Les Fleurs od Minnie Riperton málem tu pátou hvězdu vykoledoval. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Dokud nevkročila do tý učebny, jelo si to suverénně na pět. Kamera s Abelsem dávali oscarovýmu Birdmanovi za vyučenou, a jako celek Us působilo zhruba stejnou měrou tajuplně a absurdně. Tak to úplně, ale úúúúplně klidně mohlo zůstat. Těch posledních několik minut se klidně mohlo prostě a jednoduše useknout. Takhle tomu nejen, že nerozumim (což by bylo v pořádku), ale zároveň jsem dost přesvědčen o tom, že se tomu rozumět ani nedá. Anebo jo? ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Nenechal jsem se strhnout davem a nechal jsem tento film tak trošku uležet. Jordan Peele mě totiž nějak závratně neokouzlil ani svou prvotinou Get Out, takže jsem rozhodně neočekával žádné zázraky, přestože trailer k samotnému filmu nevypadal zas až tak špatně. A udělal jsem zase dobře. Opět se totiž ukázalo, že tento režisér a scénárista má prostě sice dobré tvůrčí myšlenky, ale ON prostě z toho nedokáže nikdy naplno vyždímat veškerý potenciál a všechno dělá jen tak napůl. Tedy alespoň mi to tak připadá. I tady jsem se prvních cca 50 minut doslova sžíral nudou, protože naše čtyřčlenná rodinka mi nějak extra sympatická nebyla a ti jejich přátelé – no to byli vyložení čuráci. Málem jsem dostal tik do oka, když jsem pošilhával po časomíře, která se posouvala doslova slimáčím tempem, no a furt se nic zajímavého nedělo. Teprve s příchodem čtveřice dvojníků v červených „pyžamech“ se dostavila i alespoň trochu zajímavá atmosféra. I na krev a trošku toho utrpení došlo, no i tak mi to bylo podáváno vážně v malých dávkách. Je ovšem holý fakt, že druhá polovina už byla rozhodně zajímavější. Největší chybou však bylo, že se nám sám tvůrce snažil podstrčit pod nos jakousi historku z podzemí a tajemným experimentem – jenže to bylo celé nedodělané, zbytečné a i tak to vyvolávalo spoustu otazníků. Kdyby raději nechal vše na představivosti diváků, udělal by mnohem lépe. A když už, tak masakr králíčků by taky nebyl od věci. Rasistických parafrází tu tentokrát taky moc nebylo – nu prostě Peele zase pohnojil, co se dalo. Opět se mu z toho nepodařilo vyždímat víc jak obyčejný průměr. 50% ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Jordan Peele se posouvá do pozice lídra originálních hororů, jimž nechybí (a což velmi oceňuji) humorná složka. Napsal a natočil dva povedené snímky, z nichž Uteč přece jen bodoval více. Ale u My oceňuji nápad, kreativitu a závěrečnou pointu. Navíc příběh vyžaduje od herců silnější výkon než obvykle. Inteligentní hororová zábava. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení se mi dostalo, atmosféra by se dala krájet. Herecký to bylo dostačující ale nápad na film výborný, přesto bych našel maličkosti. Chtěl by sem vidět i pořádný masakr kterého se mi bohužel nedostalo, ale zbytek to uměl vynahradit což je důležité. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Us má sice originální nosnou myšlenku, avšak samotné zpracování zde velmi pokulhává. I zde se totiž najdou klasické neduhy hororového žánru, jako například infantilní chování ústředních postav, překombinovaný děj či zoufale průhledná dějová linie. Od Jordana Peeleho bych tedy po výborném "Get Out" očekával něco daleko lepšího! Pýcha očividně předchází pád, jenž je zde velmi, velmi bolestivý. Škoda. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zápletka o dvojnících z "podsvětí" zprvu vzbuzovala mou zvědavost, aby se ovšem nakonec ukázala jako poněkud dementní. A bohužel její pojetí a zpracování je taky dost na draka, na údajný horror je tahle šaráda příliš rodinná a laskavá k hlavním postavám. Způsob, jakým černá rodinka kompletně vyvázne za svého nahrazení je scénáristicky hodně hodně ubohý. Sípavý hlas mámy-dvojnice je spíš trapný než strašidelný, běhání po čtyřech kluka-dvojníka jakbysmet. Jen o něco málo děsivější je permanentní úsměv dcery-dvojnice, nebo skřeky a nevyzpytatelný výraz táty-dvojníka. Akce s nahrazením bílé rodinky je divácky taky hodně neuspokojivá, proběhne kupodivu bez potíží v pár vteřinách a dvojníci jsou směšní kašpaři. Druhá půle pak už je ryzí špílbergovský středoproud, dětičky jsou rázem dospěle rozumné a přehrávají o sto šest, maminka neohrožená bojovnice leze pořádně na nervy a obligátní twist v závěru je tentokrát nadprůměrně blbý. Film má snad smysl v tom ohledu, že je to asi jeden z mála filmů o černých pro černé od černého rejži, jinak je to slaboduchá slabota. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

To vysvetľovanie si mohli odpustiť. Dovtedy to malo nie hocijakú myšlienku, bolo o čom premýšľať a nebolo to príjemné. "Oni" strašili nie len svojou prítomnosťou, ale aj tým, čo predstavovali. Posledná tretina to žiaľ pochovala. Zase sa zľakli! (...a nezavďačili tak už vôbec nikomu) ()

matestlust 

všechny recenze uživatele

Rozjezd skvělý, postupem času to ale ztrácí na intenzitě a atmosféře. Přidávají se zbytečné vtípky, z dobré zápletky se stává nuda a zhruba od poloviny filmu chybí nějaký zvrat. Celé to skončí na mrtvém bodě, bez jakékoliv sympatičtějšího konce. I tak cením originalitu nápadu, ač není rozvinutý ani z poloviny tak, jak by zasloužil. Není to špatné, ale mohlo to být daleko lepší. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od mnohých jsem po Get Out nic nečekal, takže jsem byl nakonec mile překvapen. Úvodní půlhodina se sice trochu táhla, ale s nástupem stínové rodinky film naskočil na vlnu, ze které už neslezl. Předně se vydařil námět. Ten je sice po hlubším bádání malinko nedomyšlený, ale originalita se cení. Fajn byla i atmosféra, kterou se Peelemu dařilo držet takřka po celou stopáž. Podobně jako v Get Out bych režisérovi vyčetl nulové gore, které tu v některých případech citelně chybělo, byť některým scénkám ta ne úplně vyřčená brutalita seděla a neoslovily mě ani humorné vložky, které se sem jednoduše nehodily. Nicméně negativa vyvažovali herci, jimž bezkonkurenčně vládla Lupita, která zvládla na jedničku oba své party. Předvídatelný závěr si Peele mohl odpustit, ale tak co už. Slušná práce. 75% ()

Rohy212 

všechny recenze uživatele

Trochu humoru do toho krveprolití. My je nepochybně stylová záležitost, díky které už Good Vibrations od Beach Boys nebudou nikdy jako dřív. Příběh samotný mi už ale v porovnání s Get Out nepřišel tak vybroušený. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Výborne vystavaná zápletka. Mám rád filmy, ktoré majú zaujímavé rozuzlenie ale sú od prvej minúty po poslednú natoľko zábavné a funkčné, že prestávate byť ten divák, ktorý všetko posudzuje a stávate sa znova divákom pozorovateľom. Nechávate sa unášať príbehom, príjmate pravidlá, ktoré sa vám režisér snaží vštiepiť ako základné pravdy a na konci zostáva príjemný pocit. Peele natočil ďalší "iný" horor. Lupita perfektná a rovnako aj celá jej černošská rodinka. Som zvedavý čo prinesie Peele nabudúce. Plný počet nedávam, kvôli celému komplexu pod zemou. Žiadalo sa mi viacej logickejšie alebo viacej crazy vysvetlenie. Inak paráda. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Mix filmov Oni, Funny Games USA, a tak trochu aj Noc s nabroušenou břitvou. Samozrejme sa ponúka aj porovnanie s predchádzajúcim kúskom režiséra. Uteč mieril do hororového sveta, ktorému chcel dať iný pohľad na vec. My má len hororový nádych. Boj o život, ktorý samotným bojom nemáš šancu vyniknúť. Atmosféra stratí tajomno "susedskou" návštevou. Rozhodne však nenudí a záverečné rozuzlenie sa síce dalo prekuknúť skôr než by bolo zdravé, ale dobre zapadlo do príbehu ako takého. Ak nehľadáte skvelý príbeh, úžasnú atmosféru a stačí Vám výborne ozvučený lov na nepripravené obete, tak ste našli fajn jednorázovku. ()

erl 

všechny recenze uživatele

Největší dojem na mě zanechal atmosferický úvod a výkon hlavní (dospělé) protagonistky.Místy zbytečně vložený humor a nelogický scénář sráží tuhle záležitost na obyčejný průměr. V mnoha ohledech zajímavé ale těžce nevyrovnané. ()

Související novinky

Kolik si vydělají hollywoodští herci?

Kolik si vydělají hollywoodští herci?

01.05.2019

Magazín Variety vydal čerstvě článek o platech hollywoodských herců a jak se tak zdá, fanoušci streamovacích služeb nejsou jediní, komu dělá Netflix radost. Streamovací gigant totiž razantně navyšuje… (více)

Horor My je obří hit

Horor My je obří hit

24.03.2019

Režisér Jordan Peele (Uteč) se po dvou letech vrací do kin se svým teprve druhým celovečerním filmem a už teď je jasné, že z toho bude další obří hit. Snímek My má totiž po víkendové premiéře v… (více)

Reklama

Reklama