Reklama

Reklama

Doktor Spánek od Stephena Kinga

  • USA Doctor Sleep (více)
Trailer 1

Film navazuje na děj filmu Osvícení (Stanley Kubrick) popisující hrůzné události, ke kterým došlo před 40 lety v hotelu Overlook. Nyní dospělý Dan Torrance (Ewan McGregor) se usilovně snaží vyrovnat se svým hrůzným zážitkem z hotelu a najít klid v duši. Vše se ale změní ve chvíli, kdy se setká s Abrou, odvážnou mladou dívkou obdařenou mimořádnými mimosmyslovými schopnostmi označovanými jako „osvícení“. Abra instinktivně vycítí, že Dan má stejné tajuplné nadání jako ona, a obrátí se na něj se zoufalou prosbou o pomoc. Nelítostná bytost Rose a její následovníci totiž čerpají energii z „osvícení“ dalších nevinných dětí a pro dosažení své nesmrtelnosti jsou rozhodnuti udělat cokoliv. Tato nesourodá dvojice spojí své síly a pustí se s Rose do nemilosrdného boje na život a na smrt. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (625)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Po 39 letech se nám jistý režisér Flanagan snaží vnutit představu, že potřebujeme vědět co se stalo s Dannym Torrancem z Osvícení. Ano, jistě základem pro film je Kingova knížka, která původní příběh rozvíjí. Upřímně musím říct, že jsem byl na začátku spíše skeptikem a podobné návraty po letech vnímám jako dosti násilný způsob jak vykrást předlohu a napěchovat si dolarama kapsy. Jenže, tak jednoduché to nebude. On se Doktor Spánek překvapivě povedl. Původní myšlenku o osvíceném Dannym rozvinul do mnohem větší podoby a my zjišťujeme že svět je mnohem nebezpečním místem než by nás kdy předtím napadlo. Příběh je často tak silný jak je silný jeho záporák a tady nastala trefa do černého. Rebecca Ferguson je zkrátka luxusní. Tu paní rozhodně doporučuji sledovat! 85% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Doteraz som mal Mike Flanagana za takého hororového snaživca bez výsledku, no jeho posledné projekty ma postupne presvedčujú o opaku. Doktor Spánok, ktorý je akýmsi voľným pokračovaním Osvietenia (1980), síce nedosahuje jeho kvalitu, no je rozhodne aspoň jeho dôstojným partnerom. Za najväčšie pozitívum tu považujem scenár, ktorý ma na svedomí ako inak, Stephen King (jeho predlohu). Napínavé, pútavé, od začiatku až do konca. Na záver by sa síce našlo zopár nejasností a drobností, no to nestálo za reč. Milo prekvapili aj herci, dokonca aj Ewan McGregor. Aj Rebecce Ferguson to v zápornej postave pristalo. Čo sa týka hororových prvkov, tak konečne hlavne v tom sa prejavila Flanaganova práca. Som v šoku. Ešte jedna takáto pecka a postupne na neho zmením názor už úplne. Nuž zázraky sa dejú. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Reklama

MoRTy 

všechny recenze uživatele

Za mě celkem sračka - zbytečná recyklace prvků z "prvního" dílu a hlavní parta záporáků vypadá jak nějaký venkovský ochotnický divadlo. Hezky natočený, Ewan dobrej, ale nula napětí a přijde mi, že ta nahá bába musela bejt nějakym exhibicionistickym sponzorem filmu, protože její povislý kozy sou tam nejmíň stokrát. Jestli něco novějšího od Kinga, tak seriál Outsider. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Doctor Sleep might put you in the sleep! Mike Flanagan se sice snaží, jak to jen jde, ale opět mě vůbec nepotěšil. Jeho filmy mi příjdou strašně nezáživné. Film je přímým sequelem k Shining po 40 letech a představuje hlavního hrdinu Ewana Mcgregora ( který byl chlapec na trojkolce v Shining), který jde v patách kultu True Knot, kteří vysávají duši z mrtvých oběťí. Natočené slušně, Ewan i záporáčka Rebecca Ferguson je solidní, povedla se také hudba, fanoušky jedničky potěší spousta odkazů a finále je poměrně intenzivní, ale vůbec film není strašidelný, napínavý, brutální a už vůbec ne zábavný, tak pomalý film jsem v kině dlouho neviděl. Já osobně nejsem moc velký fanda ani Shining, takže tenhle příběh/mytologie mi vůbec nic neříká a vlastně mě moc ani nezajímá. Odradit úplně nechci, fanoušky Shining film zřejmě potěší a na IMDB film chválí také, takže o průser se nejedná, spíš nic pro mne. 55% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Další téměř nefilmovatelný kousek z dílny hororového mistra a výsledkem je průměrný film. Oceňuji snahu navázat na Kubrickův film místo na původní literární předlohu Osvícení stejně, jako že část filmu je zcela jiná oproti knižní předloze. Otázkou však je, zda je to lepší. King se mi dříve líbil v tom, jak nevyzpytatelně zacházel s postavami a člověk nevěděl, zda přežijí. Jenže tentokrát bych upřednostnil konec podle knihy. Fascinovala mě Emily Alyn Lindová, zdařile byla vybrána i Rebecca Fergusonová. Ovšem k postelové scéně Rose a Andi se bohužel režisér neodhodlal. Vůbec pominutí sexu a násilí bylo oproti předloze až do očí bijící, ale budiž, je - li nahrazeno něčím jiným. Nebylo. Z větší části uspávací snímek, čemuž napomáhala i přítomnost asi 15 diváků v sále. Kniha se čte jak na běžícím pásu, film se líně táhne. Není to úplný průšvih, většina herců odvedla slušný výkon, pár scén se také najde (návraty do Overlooku, bedny s duchy v labyrintu nebo přestřelka v lese, o scéně s chlapcem nemluvě), jenže jako celek nic moc. Po To další promarněná šance. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (18)

  • Natáčení začalo v září 2018 ve státě Georgia v USA. (PamPero 1)

Související novinky

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

01.05.2022

Jsou tomu přibližně dva týdny, co filmový svět obletěla zpráva o vyhození legendárního herce Franka Langelly z probíhajícího natáčení netflixovského hororového seriálu The Fall of the House of Usher… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

10.05.2020

Mike Flanagan (The Haunting of Hill House) už s adaptacemi knih Stephena Kinga má nemalé zkušenosti. Po Geraldově hře dostal od studia Warner Bros. šanci natočit velkorozpočtové pokračování Osvícení… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama