Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Válečný velkofilm světoznámého režiséra Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Patriot, Godzilla) líčí příběh příslušníků amerického námořnictva a letectva v bitvě u Midway, která znamenala zlom na pacifickém bojišti druhé světové války. Hvězdně obsazený film (Luke Evans, Woody Harrelson, Patrick Wilson, Ed Skrein, Aaron Eckhart, Nick Jonas a další) působivě ukáže nejen pozadí konfliktu, ale zejména bitvu samotnou, která doposud nikdy nebyla natočena tak velkolepě. Zároveň nám jednu z rozhodujících námořních bitev druhé světové války přiblíží i z pohledu japonské armádní elity. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (409)

Lima 

všechny recenze uživatele

Ideální definice tříhvězdičkového filmu. Člověk tak kouká na tu ústřední bitvu, na ten shluk pixelů a přemíru CGI renderovaných záběrů a říká si, že lepší je počítačové hry hrát, a ne se na ně dívat. Ale zvykne si a nakonec uzná, že to celé vyprávění má překvapivě paramatry ucházejícího historického bijáku. Dávkování informací je tu poměrně strohé, což je dobře, vyjma závěru na nás Emmerich netlačí nepříjemný patos, a ve výsledku je to o dost lepší (pokud mám srovnávat) než Bayův Pearl Harbor. Ten byl hlavně červenou knihovnou, tohle je při zemí držící se umírněný náhled na zásadní událost války o Pacifik. Nic, z čeho by si člověk sedl na zadek, ale ani průser a vlastně to Emmerich ustál se ctí.__PS: Známý představitel záporáků Ed Skrein umí být i docela sympaťák. Pokud zrovna nežvýká jako kráva (začátek filmu), to by mu člověk hned dal pěstí :o) ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

V Emmerichových filmech se bohužel někdy až moc kecá, tudíž je osvěžením, že se jde po pár minutách rovnou do velkolepé akce. A stejně tak je u režiséra zvykem, že všechno musí být třikrát bombastičtější, takže kovové součástky ze všech těch vybuchujících lodí a letadel odlétají pomalu až do zadních řad kinosálu a lidi vřískají o poznání více. Nejspíš proto uběhlo těch 140 minut vcelku svižně a dalo se na to koukat. Jinak je to ale film bez emocí, bez scénáře a překvapivě i bez černochů .. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Emmerich po dlhej dobe natočil film v ktorom fungujú postavy. Boli mi sympatické, fandil som im a bol som zvedavý jak skončia. Takisto ich obsadil skvelými hercami. Najviac ma bavil Wilson, Harrelson, Evans, Quaid a aj jeden z tých schopných japonských veliteľov. No a Ed Skrein tu je taky vychudnutý, že som ho nespoznal a rozmýšľal som, čo je to za herca. Oproti pôvodnej filmovej verzii ma trochu sklamalo, že je tu menej taktizovania a príprav pred veľkým bojovým finále. Trochu sa tu rieši dešifrovanie správ a to je tak zhruba všetko. Hlavným sklamaním filmu sú mizerné trikové scény, ktoré vyzerajú jak Hallmarkovské televízne trikové filmy spred dvadsiatich rokov alebo súčasné Asylum blockbustery. Fakt nechápem, že niečo tak mizerné natočil Emmerich. Nejde len o evidentne nedostatok peňazí na to množstvo trikových záberov, ale aj obyčajná kompozícia ľudí a nejakých predmetov v zábere, aby to pôsobilo aspoň trochu reálne je mizerná. Celý čas pri rozhovoroch postáv na lodi cítite, že je to natočené v jednej miestnosti s pridaným CGI pozadím a že ani tie blbé lietadlá v skutočnosti neboli na pľace. Nepomáhajú tomu ani dlhé zábery a menšia oldschoolová frekvencia strihu, ktoré len zvýrazňujú tú trikovú tragédiu. Úvodný útok na Pearl Harbor vyzerá totálne umelo, vôbec sa o postavy nebojíte aj keď unikajú pred ohňom z jednej lode na druhú pretože cítite, že to všetko čo sa deje vyzerá jak zo starej počítačovej hry. 20 rokov starý Bayov opus si po trikovej stránke s Emmerichom vytiera prdel. Akotak akceptovateľné je len finále v ktorom sa dynamickejšie strihá, kamera je trochu roztrasená a tá mizéria trikov v nich zanikne natoľko, že som ju prestal vnímať. Takže celkovo to je film v ktorom funguje dejová omáčka ale triková je sklamaním. Vzhľadom na nezvládnuté triky postráda zmysel táto verzia, keďže tá staršia je napínavejšia a po trikovej stránke stále pôsobivejšia, keďže v nej všetky scény pôsobia hmatateľnejšie. Ale vzhľadom na mizerné posledné Emmerichove filmy to je pokrok a celkom v pohode jednohubka. 5/10. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Proč to, probohy, svěřili tomu namachrovanému egomaniakovi Emmerichovi?! Místo válečného dramatu podle skutečnosti stvořil vyprávěnku o nadlidských hrdinech, kteří hláškují, jak kdyby právě na tom závisel výsledek Druhé světové. Nenatočil lidi, ale panáky. O Midway v reálu bojovali hrdinové, ano, ale byli to lidi, měli svoje pochybnosti, dělali chyby a byli lidští. Tady sice pár pochybností je, ale výhradně od nejmladších vojáků, kteří se okamžitě dají vybudit oslavnou heroizující řečí některého ze starších vojáků. Emmerich ze skutečného válečného dramatu udělal stereotypní heroickou šou, kde lidskost chybí. Starší film o Midway z roku 1976 má sice své chyby, ale těm lidem prostě věříte, že šli do neznámého, netušili výsledek a na hrdiny si jen nehráli. Oni jimi byli. SHRNUTÍ: Když si režisér nevšimne, že na předsádce scénáře je napsáno: Podle skutečné události. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Originál musím někdy dohnat. Na tohle jsem původně ani neměl v plánu vyrazit do kina, ale chtěl jsem si užít něco výplachovýho a stupidně megalomansky akčního a tady je Emmerich jasná volba. Ne, že by v mých očích překročil svůj stín, ani tentokrát se u mě čtvrté hvězdy nedočká, ale tohle patří k těm lepším opusům co stvořil. Na velkolepou akci i když možná místy opravdu až moc cgi se rozhodně dobře dívá i proto, že Roland je přeci jenom stará škola a umí jí snímat, tak aby byla přehledná. Ano postavy jsou trochu ploché, ale na to už jsme si snad v jeho filmech mohli zvyknout. Každopádně slušná záležitost. Lepší jak poslední Téčko.60% ()

Galerie (104)

Zajímavosti (14)

  • Ve filmu je u amerických strojů věnována veškerá pozornost torpédovým bombardérům TBD Devastator a střemhlavým bombardérům SBD Dauntless. Celkově film působí tak, že Američané útočili naprosto nechránění, což samozřejmě není pravda. Americké letouny byly doprovázeny palubními stíhačkami F4F Wildcat a při prvních útocích na atol Midway se do boje zapojila i tamní posádka námořní pěchoty se stíhačkami F2A Buffalo a F4F Wildcat. (Foxhound#1)
  • Ve filmu se vyskytuje při Bitvě o Midway i mimo jiné režisér John Ford, který opravdu žil a také doopravdy natočil dokument Bitva o Midway (1942), který točil i v tomto filmu a v roce 1943 za něj vyhrál Oscara. (PlayEasy)
  • První film Rolanda Emmericha, ve kterém se zaměřil na válečné drama z období druhé světové války. (Nach)

Související novinky

Roland Emmerich zničí Měsíc

Roland Emmerich zničí Měsíc

09.05.2019

Režisér Roland Emmerich (Den nezávislosti, 2012) má pověst tvůrce, který rád ničí věci. Města, planety, kariéru Williama Shakespeara – ve jménu zábavy to zničí všechno. Jeho nový velkofilm Moonfall… (více)

Válečný Midway nabírá obsazení

Válečný Midway nabírá obsazení

10.08.2018

Nový film režiséra Rolanda Emmericha (2012, Den nezávislosti) akční thriller z druhé světové války Midway, začíná postupně uzavírat obsazení. Vedle již dříve potvrzených Woodyho Harrelsona, Mandy… (více)

Reklama

Reklama